Otalgan bevat de werkzame stof lidocaïnehydrochloride, die behoort tot de groep van lokale anesthetica. Het biedt verlichting bij oorpijn door het oor te verdoven. Dit geneesmiddel wordt gebruikt voor behandeling van oorpijn (bijvoorbeeld veroorzaakt door een middenoorontsteking of bij verkoudheid).
Lidocaïne oordruppels mogen niet bij alle soorten oorpijn gebruikt worden. Overleg hierover met uw arts. De werking begint binnen een aantal minuten.
Met de oordruppels is een ontsteking van de gehoorgang binnen 1 tot 3 weken over. Krijgt u vaker een ontsteking van de gehoorgang? Dan kunt u de oordruppels steeds na het zwemmen (of ander contact met water) gebruiken. Of als u merkt dat de klachten terugkomen.
Om overmatig oorsmeer zacht te maken en te verwijderen
Sluit vervolgens het oor af met een watje, zodat Otalgan Oorsmeer kan inwerken op het oorsmeer. Spoel na 5 tot 10 minuten de gehoorgang uit met water op lichaamstemperatuur. Otalgan Oorsmeer is geschikt voor gebruik bij kinderen en volwassenen.
Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar. Eén verstuiving in elk oor toepassen, 2 tot 3 keer per week. Otalgan Oorspray kan elke dag gebruikt worden wanneer er veel oorsmeer geproduceerd wordt en bij dragers van hoortoestellen. Na gebruik de sproeidop altijd reinigen met warm water.
Hoe ontstaat een verstopt oor? U krijgt een verstopt oor als het oorsmeer niet goed naar buiten kan. De gehoorgang blijft oorsmeer maken. Er komt dan dus steeds meer oorsmeer in de gehoorgang.
Laat uw huisarts dan controleren of dat door een prop oorsmeer komt. Als dat zo is, kunt u uw oor laten uitspuiten. Doe in de 3 dagen voor het uitspuiten dit: doe 2 keer per dag een paar druppeltjes slaolie, olijfolie of water in uw oor. Uw oor wordt uitgespoten met lauw water.
De oorprop ook wel oorsmeerprop genoemd, kan optreden als u de volgende symptomen opmerkt: Een afname van het gehoorvermogen. Een verstopt oor of druk in het oor. Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang.
Om de prop wat zachter te maken kunt u wat olie, bijvoorbeeld olijfolie, slaolie of babyolie in het oor druppelen. U kunt ook gewoon water gebruiken, bijvoorbeeld door tijdens het douchen water in het oor te laten lopen. Als u zelf uw oor wilt spoelen, gebruik dan lauw water.
Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende twee of drie dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.
Otalgan bevat de werkzame stof lidocaïnehydrochloride, die behoort tot de groep van lokale anesthetica. Het biedt verlichting bij oorpijn door het oor te verdoven. Dit geneesmiddel wordt gebruikt voor behandeling van oorpijn (bijvoorbeeld veroorzaakt door een middenoorontsteking of bij verkoudheid).
Azijnzuur maakt de huid in het oor zuurder. Hierdoor vermindert de groei van bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Triamcinolonacetonide vermindert ontstekingsverschijnselen, zoals pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling.
Verwarm het druppelflesje vooraf even in uw handen. Houd uw hoofd opzij en laat de druppels in de gehoorgang van uw oor vallen. Houd uw hoofd nog minimaal 3 minuten schuin of ga op uw zij liggen. Lees ook de instructie op deze site.
Verwarm een doekje gevuld met zout en leg dat op het pijnlijke oor. Binnen een half uurtje verdwijnt de pijn en de "rommel" loopt uit het oor. Al lukt het wellicht niet voor iedereen om de rommel eruit te krijgen, hoe dan ook wordt de oorpijn wel verzacht door de warmte.
Dosering: Breng om de 2 tot 4 uur, maximaal 6 keer per dag, 3 tot 5 druppels aan in de gehoorgang. Aanbevolen wordt om de oordruppels vóór toediening op te warmen tot lichaamstemperatuur.
1e plaats: Raibu oorreiniger
Een zachte oorspoeling zorgt voor een optimale reiniging en verwijdert oorsmeer op milde wijze, zelfs diep in de gehoorgang.
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: Vocht achter het trommelvlies.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Oorzaak van een binnenoorontsteking
Een binnenoorontsteking (otitis interna) is meestal het gevolg van een uitbreiding van een (bacteriële) middenoorontsteking of luchtweginfectie. Binnenoorontsteking kan ook veroorzaakt worden door een virusinfectie (zoals bof, verkoudheid of griep).
Valsalva-techniek: bij deze techniek sluit je je mond sluit en knijp je je neus met de hand dicht. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen 'ploppen'. Vaak is het probleem dan opgelost.
Dat vocht kan een paar weken aanwezig blijven na een ontsteking, maar verdwijnt uiteindelijk meestal spontaan. Als er na 2-3 maanden nog steeds vocht in het middenoor zit, spreken we van een 'lijmoor'. Dit wordt zo genoemd omdat het vocht na verloop van tijd dikker, slijmerig en kleverig wordt.
Het is van belang het slijmvlies van de neusholte zo gezond mogelijk te houden, zodat het slijmvlies van de buis van Eustachius minder zwelt. Uw arts geeft u vaak een neusspray die ontstekingen remt (corticosteroïd neusspray). Ook kan het helpen de neus te spoelen met zout water (zie ook spoelinstructies).