De kipfilet is het borstdeel van de kip. Het is een zeer mager en licht verteerbaar stukje wit vlees. Met een kippenhaasje serveer je een verfijnd stukje van de borstfilet.
Wij Nederlanders eten vooral kippenborstfilet, kortweg kipfilet genoemd.
De kippendijfilet is afkomstig uit de bovenkant van de kippenpoot. Het vlees is iets donkerder van kleur dan een kipfilet. Omdat de kippendij vetter is dan de kipfilet heeft het een rijkere, meer uitgesproken smaak.
Borstfilet. Aan de voorkant van de kip vinden we twee sappige borstfilets. Volgens velen is dit het beste deel van de kip, omdat het vlees hier licht, stevig en mager is. Bovendien kunnen borstfilets in vele situaties gebruikt worden en zijn ze daarom ook populair bij veel (vak) mensen.
Het verschil tussen kippenhaas en kipfilet is dat de eerstgenoemde afkomstig is van het in stukken snijden van een hele kippenborst, terwijl de laatstgenoemde slechts uit één deel daarvan wordt gesneden.
Of een stuk kippendij gezonder is dan een kipfilet hangt mede af van hoe de rest van het voedingspatroon eruit ziet. Kippendij bevat meer vet dan kipfilet. Mensen hebben wel vet nodig, omdat dit ook nodig is voor de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.
Kip als volledig pakket! Het bestaat uit een borst, dij, vleugels, nek en rug. Ideale aankoop voor in de oven of voor soep en stoofschotels!
Het kiphaasje is het binnenstuk van de filet. Veelzijdig en klein van formaat, daardoor ideaal voor salades en sate's. Lekker mals, en binnen een paar minuten klaar.
Kipfilet wordt aangeboden als hele (dubbel) of enkele filet. Koopt u 'enkele filet' dan zal uw poelier deze hebben getrimd (schoongesneden). Kipfilet bevat vaak ook een 'binnenfilet', die ook wel het haasje wordt genoemd. Kipdijfilet is vlees dat afkomstig is van het bovenste gedeelte van de kippenpoot.
Vlees van kip en gevogelte is, afhankelijk van het soort gevogelte, rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees.
Kalkoenfilet en kipfilet verschillen qua voedingswaarden. Kalkoenfilet bevat circa 102 kcal per 100 gram en kipfilet circa 133 kcal per 100 gram. Kalkoenfilet bevat aanzienlijk minder vet, namelijk 1,5 gram per 100 gram, tegenover 6,3 gram vet per 100 gram kipfilet.
Het vel van de kip bevat goede vetten die goed zijn voor je hart en bloedvaten. Zo zit er een grote hoeveelheid omega-6 vetzuren in kip. Dit vet helpt juist tegen een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen kippen ook onder. Van een kip eten wij Nederlanders vaak kipfilet, kipdijfilet, kippenpoten en kippenvleugeltjes. Vlees dat van een gevogelte komt, wordt wit vlees genoemd. Hier valt kalkoen ook onder.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Dit geldt overigens ook voor gevogelte (denk aan gerookte kipfilet) en vis (bijvoorbeeld gerookte paling en ingeblikt tonijn).
Wassen met zuren
Máár, het wassen van je kip met een zuur ingredient als citroen of azijn zorgt wel degelijk voor een malser stuk vlees. Zuren verzwakken namelijk het weefsel en de eiwitten waardoor het vlees minder taai wordt.
Om de kipfilet te snijden, maak je een insnijding langs het borstbeen en snijd je de filet los langs het wensbeentje. Snijd de filet eerst los aan de punt van het borstbeen en snijd dan verder los langs het borstbeen.
Het haasje van de kip is het binnenste deel van de kipfilet en is erg mals. Naturel variant waardoor je het zelf naar smaak kunt marineren! Marineer de haasjes in sojasaus, ketjap en een beetje honing, rijg de haasjes aan een stokje en bak op de BBQ.
Kippen hebben hun hersenen niet nodig om te bewegen
Het circuit van zenuwen tussen de zintuigcellen en de spieren in het lichaam 'weet' dus zonder tussenkomst van de hersenen hoe het moet bewegen. Daardoor kan de kip zonder hersenen blijven bewegen zolang het lichaam genoeg zuurstof en energie heeft.
Lang voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Maar was er eerst een kip of een kippenei? Honderden miljoenen jaren voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Dat is dus duidelijk: het ei was er eerder dan de kip.
Kipfilet steeg het afgelopen jaar niet zoveel in prijs als sommige andere producten: 8,7 procent. Vergeleken met bijvoorbeeld pils (een plus van meer dan 16 procent) en brood (+10 procent) valt de stijging nog mee. Kipfilet kostte vorig jaar in april 9,13 euro per kilo. Dit jaar was dat 9,93 euro.
Waarom is biologische kip duurder dan gangbare? Een biologische kip heeft een heel ander leven dan een gangbare. De biologische krijgt veel meer ruimte in de stal, kan buiten lopen, krijgt duurder biologisch voer en leeft langer.
Een kipdijfilet komt uit het bovenste gedeelte van de kippenpoot. Het verschil tussen kipdijfilets en kipfilets is niet alleen het deel van de kip. Kipdijfilets hebben een donkerdere kleur dan kipfilet en houden deze kleur vast bij het garen.