Die typische muffe geur van tweedehands kleding ontstaat omdat er resten huid, zweet en talg achterblijven in kleding. En die vormen op hun beurt weer een mooie voedingsbodem voor honderden soorten bacteriën, die overigens niet allemaal schadelijk hoeven te zijn maar na verloop van tijd wel allerlei geuren produceren.
Soms kan tweedehands textiel heel sterk ruiken. Vooral dingen uit de kringloopwinkel hebben dat wel eens, waardoor je het misschien zelfs liever niet zou kopen. Kleding of textiel met een naar luchtje kun je wat langer in een emmer met warm water en huishoud soda laten weken vóórdat je het in de wasmachine wast.
Als de was te lang in de wastrommel blijft liggen, trekt de schimmel in de kleding. Daar gaat de kleding muf van ruiken.
Bij veel tweedehandswinkels moet kleding gewassen en gestreken gebracht worden, sommige winkels wassen de kleding zelf ook nog én daarnaast kan je de kleding zelf thuis natuurlijk ook nog een wasbeurtje geven. Daarna is het hartstikke fris!
De nadelen van tweedehands kleding
Al is het maar één kledingstuk of accessoire. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je na uren struinen toch met lege handen naar huis gaat. Wat op sommige momenten ook vervelend kan zijn wanneer je naar iets specifieks op zoek bent, dit nergens kan vinden.
Tweedehands spullen kunnen een flinke milieuwinst opleveren. Spullen hergebruiken verlengt namelijk de levensduur. Als je iets tweedehands koopt hoeft niets nieuws gemaakt te worden. Zo bespaar je grondstoffen, energie en afval die nodig zijn om nieuwe spullen te maken.
Dan kun je voortaan een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine doen, samen met je wasgoed. Azijn werkt ideaal qua deodoriseren. Ook is het altijd goed voor je kleding om ze buiten te laten drogen.
Wees gerust, dit komt niet door jou was kunsten! Maar doordat zwarte was op een lagere temperatuur gewassen dient te worden blijven er wasmiddel restjes achter. Als je dan ook nog wasverzachter gebruikt, krijg je opgebouwde viezigheid in de wasmachine die gaat schimmelen. En dat veroorzaakt die vieze geur.
Lucht is een belangrijk hulpmiddel bij het verwijderen van muffe geurtjes. Door simpelweg deuren en ramen open te zetten komt er frisse lucht binnen. Een goede luchtstroom in je huis kan ook de luchtvochtigheid een beetje omlaag brengen.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Scheutje azijn
Gelukkig kunnen muffe geurtjes eenvoudig uit kleding worden verwijderd. Doe een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine, samen met je wasgoed en klaar is kees. Het neutraliseert de geur. Heb je veel beddengoed, dan is het ook goed om dit even uit een raam te hangen.
Vintage kleding is natuurlijk (vaak) al gedragen en kan dus vlekken en andere gebreken hebben. Kijk het item dus goed na en check bijvoorbeeld ook of elk knoopje aanwezig is en of een eventuele rits goed werkt. Verder kijk ik altijd even goed in de hals en bij de oksel om te kijken of daar geen vieze vlekken zitten.
Ik kies op het wolwasprogramma voor een temperatuur van 30 graden (bij vintage kleding ga ik sowieso nooit hoger) en in sommige gevallen voor 20 graden als ik echt bang ben dat er iets misgaat. In mijn beleving is die 30 graden overigens altijd prima. Als je daarbij 900 toeren instelt, zit je meestal wel goed.
Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien. Je kunt (natuur)azijn ook als natuurlijke wasverzachter gebruiker door het toe te voegen aan je was. Azijn in de wasmachine is ook een onderhoudsmiddel voor je wasmachine.
Voor het reinigen van een wasmachine met hardnekkige vetluis, draai je twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Gebruik hierbij een paar vaatwastabletten, of een handje soda of waspoeder voor de witte was. Je kunt ook een wasmachinereiniger gebruiken. Wasmachinereiniger vind je bij de wasmachine-accessoires.
Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel vocht in huis kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zodra de schimmels en bacteriën zich uitbreiden zal ook de muffe geur in huis sterker worden.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Hoe langer we op lage temperaturen wassen, hoe meer de wasmachine gaat stinken. Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt.
Tweedehands kleding is duurzaam omdat je de levensduur van de kleding verlengt. Het kledingstuk krijgt een tweede leven. Voor alles wat je tweedehands koopt of verkoopt, hoeft er niet iets nieuws te worden gemaakt. Dat heeft een gunstig effect op het milieu.
Reken dan 60-80% van de oorspronkelijke verkoopprijs. Heb je het item wel gedragen, maar ziet het er nog heel goed uit? Ga dan voor een bedrag dat 40-60% van de verkoopprijs is.
In 2021 hebben 188 miljoen consumenten namelijk voor het eerst een tweedehands kledingstuk gekocht, tegen 36,2 miljoen in 2020.
Uit onderzoek blijkt dat je door textiel te recyclen gemiddeld 3,4 kilo aan CO2 bespaart. Simpelweg omdat er daarvoor geen nieuwe kleren gemaakt hoeft te worden. Steeds meer modemerken maken ook gebruik van gerecycled textiel omdat het steeds beter kan worden hergebruikt.