De waarde van de nominale spanningsval is afhankelijk van de kleur van de led; bij rode leds is dit meestal zo'n 1,9 volt, bij gele en groene leds 2,0 respectievelijk 2,1 volt, en bij blauwe en witte leds 3,6 volt.
Sommige led-lampen werken op wisselspanning (230V AC). Veruit de meeste led-lampen werken echter op een lagere spanning van ca. 1 tot ca. 64 Volt.
LED lampen kunnen verschillende voltages hebben. Wanneer u een lamp heeft met 230V, kunt u deze direct op het stopcontact aansluiten. Maar wanneer u een lamp heeft met 12V, 24V, 350mA of 700mA, dan heeft u een driver of transformator nodig.
Volt of voltage geeft de elektrische spanning aan van een lamp. De stroom die bij je thuis geleverd wordt is standaard 220/230 volt. De meeste lampen werken hier gewoon op. Er zijn echter uitzonderingen zoals inbouwspotjes, deze zijn 12 volt.
Een mooi en makkelijk ezelsbruggetje om dit te onthouden is het woord KNAP, Kathode Negatief Anode Positief. Sluit je een LED verkeerd om aan dan zal deze dus geen licht geven. Een LED is als volgt opgebouwd: De kleur van het licht dat een LED afgeeft is afhankelijk van de materialen waaruit de LED is opgebouwd.
Eigenlijk is die regel van 10 lichtpunten voor een lichtkring er ook maar, omdat het AREI voorschrijft, dat je op 1 kring maximum 10 stopcontacten (multi wordt geteld als 1) mag hangen, waarbij een lichtpunt geteld wordt als een stopcontact.
Een transformator met een belasting van 20-70W is ontworpen voor twee lampen. Om ervoor te zorgen dat je de levensduur van de transformator niet verzwakt, zou de collectieve wattage van de twee lampen niet moeten werken op 100% van de maximale belasting.
Over de led zal een spanning vallen, afhankelijk van het type led zo'n 1,1 V voor infrarode leds tot wel 3,5 V bij witte en blauwe leds (zie grafieken hiernaast). De standaardstroom door een led is 20 mA continu, maar de meeste leds kunnen 10-30 mA verwerken.
Alle 12 Volt halogeenlampen werken met een transformator. De transformator zet de spanning van 230 Volt vanuit het stopcontact om in de 12 Volt. Dit is nodig om de lamp te laten werken. Bij het omschakelen van halogeen naar LED heb je ook een transformator nodig.
Kies daarom altijd voor een directe aansluiting op 220/230V. Je kunt kiezen voor spotjes met een los LED lampje, spots met een externe driver en spots met een interne driver. Vooral dat laatste is heel interessant wanneer je geen ruimte in het plafond hebt voor een trafo.
Een 220-230 Volt Led Strip kan direct aangesloten worden op netstroom. Om een Led Strip aan te sluiten heeft u een Led Strip adapter nodig. Deze adapter dient van hetzelfde voltage te zijn als de Led Strip. Verder hangt de sterkte van de adapter van de lengte en de wattage van de Led Strip af.
Voeding is in een AC en DC variant verkrijgbaar. AC is wisselstroom en wordt gebruikt voor halogeenspotjes. DC is voor gelijkstroom en wordt meestal voor LED-verlichting gebruikt.
Een Light Emitting Diode of led heeft twee aansluitingen; de anode en de kathode (zie afbeelding 01). De anode is de plus aansluiting en de kathode is de min aansluiting. De aansluitdraad van de anode (+) is langer dan de aansluitdraad van de kathode (-).
Meet met de plus-pen van de meter aan de contacten van de achtereenvolgende leds, te beginnen bij het onderste exemplaar. Zolang je de dwarsligger nog niet bent gepasseerd, zal de meter (bijna) nul aangeven. Zodra je echter het omgedraaide of kapotte exemplaar voorbij bent, zie je de spanning een sprong maken.
LED verlichting verbruikt gemiddeld 6W per lamp; een groot verschil met de standaard lampen. Uit onderzoek blijkt dat huishoudens gemiddeld 3500 kWh per jaar verbruiken. Een standaard gloeilamp verbruikt ongeveer 60W.
Ledlamp. Hangen er in jouw huis nog halogeenlampen of gloeilampen? Het is slim om die te vervangen door ledlampen, zelfs als de lampen het nog doen. Een ledlamp verbruikt namelijk 85% minder stroom dan een halogeenlamp, en zelfs 90% minder stroom dan een gloeilamp.
Een spaarlamp van 8 Watt, wat qua lichtsterkte overeenkomt met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis 11,5 kWh (€2,50) als je 'm 4 uur per dag aan hebt staan. Een LED-lamp van 6 Watt, eveneens vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis slechts 8,5 kWh (€2) bij 4 branduren per dag.
Bij traditionele LED verlichting, en dan hebben we het over standaard lampen, is het niet mogelijk om de kleur van de LED verlichting zelf te veranderen. Dit heeft te maken met de manier waarop de kleur wordt geproduceerd. Dit gebeurt door middel van een halfgeleiderelement, dat de kleur bepaalt.
Een diode is een component die in slechts één richting stroom kan doorlaten. Dat doet hij, zodra er een bepaald spanningsverschil is bereikt (drempelspanning). Bij een gewone diode ligt deze drempelspanning, afhankelijk van het type, tussen 0,15 en 0,6 V. Bij leds ligt de drempel- of doorlaatspanning een stuk hoger.
Inschakelgedrag bij een LED met een weerstand in serie gaat prima, hogere inschakel stroompiek door de (zeer kleine) capaciteit van de LED is geen enkel probleem aangezien de LED bij inschakelen nog koud is. Sommige soorten LED's zijn efficienter bij pulserende stroom als bij gelijkstroom overigens.
12 volt verlichting heeft zeer veel voordelen te weten;
Er zijn in het assortiment meerdere lampen beschikbaar om uit te kiezen. Daarnaast zijn deze lampen ook nog eens helderder, witter, efficiënter en duurzamer dan hun 220 volt neven. Enkele 12 volt lampen werken twee keer zo efficiënt als hun 220 volt equivalenten.
Ik heb 12 volt halogeenverlichting, moet ik ook de transformator vervangen? LED spots kunnen prima werken met een transformator die u nu gebruikt voor uw halogeen spots. Een ongeschikte transformator kan echter de levensduur van LED spots verkorten of zorgen dat de verlichting niet werkt zoals het hoort.
G4 LED lampen zijn compacte steeklampen waarvan de pinnetjes 4 mm uit elkaar staan. Deze lampen werken op 12V. Voordat de lampen aangesloten kunnen worden op het stroomnetwerk hebben ze dus een transformator nodig.