Het enige wat is opgenomen is dat na het aanbrengen van de isolatie minimaal 2 cm spouw moet overblijven. Daar moet men dus rekening mee houden wanneer men een spouwmuur gaat plaatsen. Wanneer men een isolerende laag van 8 cm wil aanbrengen moet de spouw minimaal 10 cm zijn, zodat er 2 cm overblijft.
Voor spouwmuurisolatie moet de spouw minimaal 5 centimeter breed zijn. Als de spouw minder dan 5 centimeter breed is kan er geen isolatiemateriaal worden aangebracht. Het materiaal kan niet egaal worden aangebracht, waardoor vochtproblemen kunnen ontstaan.
Isolatie van de binnenmuur wordt uitgevoerd door een voorzetwand op een houten of metalen frame te bevestigen dat is vastgezet aan de binnenzijde van de buitenmuur. De ruimte tussen de voorzetwand en de muur wordt vervolgens gevuld met een goed isolerend materiaal.
De KNB (vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek) raadt aan om bij het ontwerp van de spouwmuur een luchtspouwbreedte van ≥40 mm op tekening aan te houden. In de bouwpraktijk blijkt deze ontwerpspouwbreedte het minimum te zijn om de minimum effectieve luchtspouwbreedte van 20 mm te realiseren.
Hoeveel graden dat precies scheelt is moeilijk vast te leggen. Alles is afhankelijk van de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag, de temperatuur buiten, … Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Het enige wat is opgenomen is dat na het aanbrengen van de isolatie minimaal 2 cm spouw moet overblijven. Daar moet men dus rekening mee houden wanneer men een spouwmuur gaat plaatsen. Wanneer men een isolerende laag van 8 cm wil aanbrengen moet de spouw minimaal 10 cm zijn, zodat er 2 cm overblijft.
Het is belangrijk dat de isolatie goed geplaatst wordt. De isolatie wordt met spouwankers bevestigd tegen het binnenspouwblad. De isolatieplaten moeten perfect aansluiten om spleten te voorkomen. Je plaatst de platen best in halfsteenverband zodat de verticale naden verspringen.
De spouwmuur moet minstens 50 mm breed zijn. Dit is nodig omwille van de technische specificaties. Het is een breedte die voor alle isolatiematerialen geldt. En dat om verschillende redenen: het injecteren van een smallere spouw is niet met alle producten mogelijk.
De spouw moet zo groot mogelijk zijn, minimaal 5 of nog beter 10 cm. Hoe hoger de kamer, hoe dikker de regels moeten zijn. Balkjes van 5 x 6 cm zijn meestal vol doende.
Hoewel isoleren aan de binnenkant van de buitenmuren in prijs voordeliger is dan isoleren aan de buitenkant, vereist het ook meer vakmanschap. Kies daarom alleen voor binnenisolatie bij grondige renovatiewerken of als buitenisolatie niet mogelijk is.
Isolatiematerialen voor een voorzetwand
Wat betreft de dikte; met steenwol, glaswol of minerale wol moet u een laag van minimaal 50 mm isolatiemateriaal aanbrengen om te voldoen aan de bouwbesluit-eis (Rc-waarde 1,3) voor gevels. Bij PIR kan dit dunner, een plaat van 30 mm is hier al voldoende.
Hoe moet je de dikte van de dakisolatie kiezen? Om aanspraak te maken op de premie moet je een RD-waarde halen van minimum 4,5 m²K/W. De dikte van het isolatiemateriaal speelt hier een rol, maar ook de lambda waarde. Glaswol moet je bijvoorbeeld minstens 16 tot 21 cm dik nemen om aan de minimum RD-waarde te komen.
Een voorzetwand met isolatiemateriaal komt binnen in huis tegen de buitenmuur aan. Daarna kun je de muur stuken, verven of behangen. De muren komen een stukje naar binnen: maximaal 10 cm. Je verliest dus een beetje ruimte.
Het is gelukkig mogelijk om achteraf de spouw op te vullen met isolatiemateriaal. Via boorgaten in de voegen wordt langs de buitenzijde van de spouwmuur een isolerend materiaal in de spouw aangebracht. Je hebt de keuze uit meerdere mogelijke materialen met verschillende isolatiewaarden.
Isoleren enkelsteens muur: vanaf de binnenkant
Vanaf de binnenzijde isoleren gebeurt in de meeste gevallen met behulp van een voorzetwand. De ruimte tussen de enkelsteens muur en de voorzetwand vul je met isolatiemateriaal. De meest voorname isolatiematerialen zijn steenwol, glaswol, isolatieplaten en PIR.
Want een steen is ongeveer twee keer zo lang (210 mm) dan dat hij breed (100 mm) is. Een spouwmuur bestaat meestal uit twee halfsteensmuren.
De minimale dikte van de muur
Er is niets vastgelegd in het bouwbesluit wat betreft de minimale dikte van de gehele muur. Vaak is dit echter meer dan 50 centimeter in nieuwbouwwoningen. De binnenmuur kan 19 centimeter of meer breed zijn, de spouw minimaal 8 centimeter en de buitenmuur is vaak 10 centimeter breed.
Isolatiemateriaal kan niet schimmelen
Overal in de lucht bevinden zich sporen van schimmels. Deze sporen kunnen zich op isolatiemateriaal hechten en wanneer ze in contact komen met vocht, dan kan hierdoor schimmel op het isolatiemateriaal ontstaan. Vocht is overigens op alle fronten slecht voor uw isolatiemateriaal.
Spouwmuurisolatie gaat in principe levenslang mee. Dat hoef je dus maar één keer te laten doen. Zeker de huidige isolatiematerialen gaan zonder problemen meer dan 60 jaar mee.
Pur heeft een betere isolatiewaarde waar een grotere milieubelasting. Glaswol geeft meestal de beste kierdichting. HR-parels hebben de beste vochtregulerende eigenschappen. Is je spouw al geïsoleerd en wil je weten of de isolatie nog goed is, dan kun je een thermografisch onderzoek laten doen.