Kazen: Oude stevige (brokkel) kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en Gouda, blauwader kazen zoals Gorgonzola, Danish blue en Castelmagno en kazen met een rijke smaak zoals Fontina en Boschetto al Tartufo.
De Toscaanse Pecorino kaas (met name de oudere) is de perfecte partner voor Brunello en ook parmezaanse kaas (liever Parmigiano-Reggiano dan Grana-padano) past goed bij Brunello.
Wat eet je bij Nebbiolo wijn? De wijnen van Nebbiolo druiven hebben delicate aroma's, maar daarnaast stevige tannines en zuren. Door de zuurgraad kun je deze wijnen combineren met gerechten die dat ook hebben. Denk aan typische Italiaanse gerechten met tomatensaus, maar vergeet ook vooral de Aziatische keuken niet.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Barolo komt uit een klein gebiedje rond het gelijknamige dorp in Piemonte, en wordt gemaakt van de nebbiolodruif. Er is weinig van, de wijngaarden in het gebied zijn kostbaar, de gebruikte techniek en de lange verplichte rijping in hout ook, dus de wijn is duur.
Barolo uit een minder goed jaar kan je ongeveer 10 jaar lang bewaren. Barolo uit een goed jaar, kan je zelfs tot 30 jaar bewaren. De goede Barolo-wijnjaren zijn '90, '96, '97, '00, '01, '04, '06, '07, '10, '13, '15 en '16.
Voor gerechten met vlees past een Amarone wijn goed bij Rundvlees, wild en stoofschotels zoals biefstuk, paardenvlees, lam, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert. Vis gerechten en Amarone is afgeraden. Ook zijn Amarone wijnen mooi te combineren met oude kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en oude Gouda.
Rijpe, pittige kazen, combineren goed met volle fruitige wijnen als viognier, gewürztraminer, volle chardonnay, houtgelagerde witte wijnen of een Rode wijnen met weinig tannine en een licht zoetje als Valpolicella Ripasso en primitivo.
Barolo, Barbaresco en Amarone worden ook wel de 'Bad Boys of Italy' genoemd. Zowel Barolo als Barbaresco worden van de Nebbiolo druif uit Noordwest Italië gemaakt. Barbaresco wijnen zijn wat eleganter met een hart van donker fruit, witte peper en mineralen.
Brunello kan lang bewaard worden, zeker een jaar of 25 (of meer) wanneer deze van een goed wijnhuis en een goed jaar is. Indien een wijn langer dan 5 jaar bewaard gaat worden dan is het wel verstandig om deze zo goed mogelijk te bewaren.
Kies bijvoorbeeld voor een Italiaanse Prosecco of een Cava uit Spanje. Die combinatie werkt verrassend goed! Bij Italiaanse kaas zoals een Parmigiano Reggiano wordt ook vaak een rode wijn geadviseerd. Dat kan ook zeker, maar het is dan wel belangrijk dat de rode wijn niet te veel tannines bevat.
De prijzen van laag, beginnend voor rond de € 25,00 oplopend tot meer dan € 100,00. Wijnen met de hoogste waarderingen, onbekende parels, proefdozen etc.
Het Barolo gebied ligt in het zuidelijke deel van Piemonte, genaamd de Langhe, een heuvelachtig gebied even ten zuiden van het stadje Alba. De Barolo wordt uitsluitend gemaakt van Nebbiolo druiven. De Nebbiolo druif is een laat rijpende druif. De naamgeving komt waarschijnlijk van het woord Nebbia, dat mist betekent.
De smaak van Barolo
Wijnen van Nebbiolo kenmerken zich door hoge zuren en tannines, maar met een flinke dosis fruit zoals kersen, pruimen en rode bessen. Wanneer de wijn is gerijpt op houten vaten, komen de aroma's van leer, drop, rozen en truffel naar voren.
Probeer deze wijn eens bij een winters stoofpotje, (met gehakt), entrecôte met rode wijn-jus, Hertenbiefstuk met vijg, gevulde paprika's of pasta met een romig tomatensausje.
Ga voor lichtere vleessoorten zoals kalkoen, lam of varkensvlees. Ham en bacon smaken goed bij een primitivo! Ga niet voor te licht, want dan overheerst de wijn je gerecht.
Normale Chianti past goed bij simpele pasta gerechten (vooral met een tomatensaus) en antipasto. Chianti classico doet het erg goed bij vleesgerechten zoals ossobuco, lamsbout, lamskoteletten, rosbief in madeirasaus, wilde eend, hert en pizza met vlees.
Amarone Cinque Stelle van Michele Castellani verovert alle smaakpapillen met zijn perfecte synthese tussen traditie en innovatie. Hoort tot de beste 1% Amarone's ter wereld, volgens Vivino. En scoorde 16 punten (goed-zeer goed) in het blad Perswijn van augustus 2020.
De naam amarone komt van het Italiaanse 'amaro' dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines. De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door 'della Valpolicella'.
Een goede Amarone kan gemakklijk 20 jaar bewaard worden en soms zelfs langer. Let wel op dat slechte wijnjaren zoals bijvoorbeeld 2002 niet lang bewaard kunnen worden. Deze kunnen beter gedronken worden als ze nog 'jong' zijn, een jaar jaar of 5-7.
Decanteren: Voordat een fles Barolo gedronken wordt, kan deze het best eerst gedecanteerd worden in een decanteerkaraf. Een decanteerkaraf is een karaf die aan de onderkant zeer breed uitloopt zodat de wijn die daarin geschonken wordt voor een groot deel in aanraking komt met lucht.
Goede jaren kun je wel 30 jaar wegleggen (een riserva zelfs nog langer). Een matig jaar drink je het liefst binnen 10 jaar. Goede Barolo-wijnjaren (van '90 tot nu): 2016 – 2015 – 2013 – 2010 – 2007 – 2006 – 2004 – 2001 – 2000 – 1997 – 1996 – 1990.
Doordat een Barolo minimaal 38 maanden moet rijpen, waarvan 18 maanden op hout en een Riserva zelfs 62 maanden moet rijpen (waarvan eveneens 18 maanden op hout), duurt het even voordat een oogstjaar van deze Italiaanse wijn op de markt verschijnt. En dan nog is het de vraag wanneer de wijn op zijn best is.