Aan het begin van de opstand werd naast de Hollandsche vlag soms ook op de tweede plaats een oranje vlag of vaandel gebruikt. Doordat men bij het voortduren van de opstand meer en meer hoop is gaan vestigen op Willem van Oranje, hebben de geuzen in deze periode het rood uit de 'volksvlag' vervangen door oranje.
In 1937 werd de Nederlandse vlag door Koningin Wilhelmina bij Koninklijk Besluit vastgesteld. Hierin zijn de drie kleuren van de vlag omschreven: helder vermiljoen (rood), helder wit en kobaltblauw. Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de Nederlandse vlag.
Tijdens dit verzet is ook de Nederlandse vlag van Nederland ontstaan. De kleuren van hun leider Willem waren Blauw en Wit. Willem van Oranje Nassau droeg deze kleuren altijd op zijn uniform. Aangezien Oranje in zijn naam zat, werd de vlag eerst Oranje, Wit en Blauw.
De oranje kleur is waarschijnlijk gekozen, vanwege Willem van Oranje. Maar waarom ze ook voor wit en blauw kozen is niet bekend. Rond 1800 is de vlag veranderd van oranje-wit-blauw naar rood-wit-blauw. Rood zou een duidelijkere kleur zijn.
De omgekeerde vlag is een signaal waarmee wordt geïmpliceerd dat men zich in een noodsituatie bevindt. In de Nederlandse zeevaart werd met het omkeren van de vlag aangeduid dat een schip in nood verkeerde.
De vlaggen van Zwitserland en Vaticaanstad vallen op doordat zij een verhouding 1:1 hebben en dus vierkant zijn.
Waarom de Nederlandse vlag op de kop? In ons land doen veel boeren dit (het zogenaamde boerenprotest), waardoor je voornamelijk in de regio veel Nederlandse vlaggen ondersteboven ziet hangen. Deze protesten komen voort uit onvrede over thema's als stikstof, overmatig veeteelt en onvoldoende steun vanuit de regering.
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Opmerkelijk genoeg is de Jamaicaanse vlag de enige nationale vlag ter wereld die geen van de kleuren rood, blauw of wit bevat. Het ontwerp is gebaseerd op het Britse witte vaandel, met in het kanton de vlag van Jamaica.
Waarom oranje en niet het rood-wit-blauw van de Nederlandse vlag? De kleur oranje hoort al eeuwenlang bij Nederland.Dat komt door ons koningshuis.De achternaam van koning Willem-Alexander is namelijk Van Oranje-Nassau.
Oranje is een kleur die zich in het spectrum tussen rood en geel bevindt, bij golflengtes tussen 620 en 585 nanometer. De kleur kan dan ook door menging van geel en rood verkregen worden. In de (niet-wetenschappelijke) traditionele kleurenleer is het een secundaire hoofdkleur.
De prinsenvlag is een Nederlandse historische vlag. Hij werd waarschijnlijk omstreeks 1590 voor het eerst gevoerd, mogelijk eerder. De kleuren zijn in het Frans orange-blanc-bleu. Dit werd in het Nederlands 'vertaald' als oranje-blanje-bleu.
Wit en blauw waren daarnaast de kleuren van Willem van Oranje. In 1579 werd het 'oranje-blanje-bleu' (genaamd de prinsenvlag) de officiële vlag. Echter, uit onderzoek is gebleken dat er vóór de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) al rood-wit-blauwe vlaggen gebruikt werden in Nederland.
De reden voor de kleurencombinatie van de Nederlandse vlagstaat nergens officieel vermeld. Men neemt echter aan dat de kleuren staan voor de natuurlijke opbouw van de bevolking ten tijde van het ontwerp. Rood symboliseert het volk, wit staat voor de kerk en blauw representeert de adel.
De Deense vlag (Dannebrog) – De Deense vlag wordt beschouwd als de oudste nationale vlag ter wereld. Volgens de legende viel de vlag uit de hemel tijdens een Deense kruistocht in Estland in 1219.
Na de opstand was de facto de Statenvlag weer in gebruik bij de marine. Ruim een jaar later, op 1 december 1807, werd dit bij koninklijk besluit ook wettelijk geregeld. Wel werd de naam veranderd in Koninklijke Hollandsche vlag.
Groene vlag
De vlag die tussen 19 november 1977 tot 3 augustus 2011 in gebruik was, was volledig groen. Dit was de enige nationale vlag in de wereld die slechts één basiskleur had en geen embleem of insigne bevatte.
De vlag van Nepal is een van de meest unieke vlaggen ter wereld vanwege zijn ongewone vorm. In plaats van de traditionele rechthoekige vorm heeft de vlag van Nepal twee driehoeken die op elkaar zijn gestapeld. De vlag is rood met een blauwe bovenste driehoek en een witte onderste driehoek.
Mozambique. Mozambique draait er niet omheen. Ze hebben de enige nationale vlag ter wereld waar een modern vuurwapen op staat, om precies te zijn een AK-47 met bajonet. Op de achtergrond zijn drie gekleurde stroken te zien.
ð¹ð· is een Unicode vlagsequentie emoji die gebruikt wordt als regionale indicator voor Turkije. De meest gebruikelijke weergave is die van de vlag van Turkije, maar op sommige platforms (waaronder Microsoft Windows) ziet men de letters TR.
Na de tachtigjarige oorlog wilde men niet meer herinnerd worden aan het oranje van de oranje prinsenvlag en werd deze variant verboden. Men verving het oranje in rood. In 1937 tekende Koningin Wilhelmina een kort Koninklijk besluit. Vanaf die datum is de Nederlandse vlag officieel in de hedendaagse kleuren.
De paarsbruin en witte vlag, die door een delegatie van het Guinness Book of Records erkend werd als de grootste ter wereld, werd onthuld in Loussail, een industriezone ten noorden van Doha. Het ding weegt tien ton en zijn oppervlakte stemt overeen met die van 19 voetbalvelden.
Het omdraaien van de vlag is niet door Nederlanders bedacht. Deze protestbeweging heeft een Amerikaanse oorsprong, en werd bekend uit onder andere de tijd van de Vietnamoorlog.
Het hangen van de vlag op halfstok wordt dus sinds 1612 gedaan en is een teken van rouw en respect. Wanneer het in Nederland precies begon, is niet duidelijk. Maar tegenwoordig hebben we wel een aantal gelegenheden waarbij de vlag halfstok wordt gehangen. Zo is er de bekende Nationale Dodenherdenking op 4 mei.
De vlag wikkelt om de mast heen
Vlaggen worden voornamelijk gemaakt van spun. Dit is een soort polyester dat zeer stevig, maar tegelijkertijd heel licht is. Maar juist door dit lichte gewicht kan het voorkomen dat bij stevige wind het doek zich om de mast wikkelt.