Dagen aanhoudende strenge vorst of een harde vrieswind doodt een (niet geharde) olijfboom of brengt ernstige schade toe. Maar een al wat oudere diepgewortelde boom zal bij vorstschade opnieuw jonge scheuten ontwikkelen. Het is mogelijk dat de olijfboom ook in Nederland vruchten geeft.
Om eetbare olijven te krijgen zijn 2 verschillende rassen nodig, of een zelfbestuivend exemplaar. Het kan 5 jaar of langer duren voordat de bomen vrucht dragen. Olijfbomen groeien langzaam, en maken lange wortels. Ze kunnen zeer oud worden, en krijgen dan vaak een holle stam.
De olijfboom komt alleen in bloei bij een lage wintertemperatuur en veel zonuren in het voorjaar. De bloemen van de olijfboom zijn crèmekleurig en verschijnen eind mei, begin juni. Als de temperatuur hoog genoeg is en de zomer lang genoeg, dan bestaat de kans op vruchtzetting en rijpen.
De vruchten van een olijfboom
Lukt het in Nederland om vruchten te krijgen aan de olijfboom, dan zitten er aan de boom zowel groene en zwarte olijven. De groene olijven zijn eigenlijk de onrijpe vruchten en zijn bitter van smaak. In september tot oktober kunnen groene olijven geoogst worden.
Het is niet noodzakelijk om een Olijfboom extra voeding te geven. Als je dit toch willen doen, raden wij aan dit alleen in het groeiseizoen te doen. Dit is van maart tot september. Gebruik hiervoor algemene kamerplantenvoeding.
Wie de keus heeft, zou de blauwe korrels meststof alleen als een noodoplossing voor de langzaam groeiende olijfboom nemen. Voedingsleveranciers zijn ook de bekende huismiddeltjes zoals compost, koffiedik of een brandnetelbrouwsel.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Bemesten van olijvenbomen kunt u het beste doen in de groeimaanden maart tot en met september met kalk, koemestkorrels of Mediterrane plantenvoeding van Pokon. Bekijk ook: olijfboom inplanten, olijfboom snoeien en olijfboom bescherming.
Waarom olijfboom snoeien? Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Daar wordt de boom niet mooier van, dus daarom adviseren we elk jaar te snoeien. Wees ook niet bang om teveel af te snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.
Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam. Bij olijfbomen in de vorm van een bolletje op een stam, mag je na de winter flink terugsnoeien tot een compact bolletje. Ook in de loop van de zomer mag je nog eens snoeien. Zo behoudt je een mooie ronde vorm.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
Je boom kan veel lange scheuten ontwikkelen in de zomer. Daarom kun je zomersnoei toepassen. In de loop van het jaar kun je de groei van olijfbomen als het ware begeleiden door lange scheuten terug te snoeien. Wacht hiermee niet tot de herfst, maar doe dit uiterlijk augustus.
Een goed begrip van afwisselend dragen is essentieel voor het kweken van commercieel olijfbomen. Afwisselend dragen betekent dat de bomen het ene jaar een goede opbrengst kunnen geven, en het andere jaar heel weinig tot geen olijven produceren.
Afgeschermd van veel wind en tocht, zeker in de winter
Een olijfboom moet je dus nooit planten op een plaats waar veel tocht is, hij gaat snel zijn blad laten vallen in de winter en veel gemakkelijker vorstschade krijgen wanneer het koud is.
De leeftijd is te bepalen aan de hand van de omtrek van de stam. Gemiddeld groeit de stam 1 cm per jaar. Dat betekent dat een olijfboom met een stamomtrek van 50 cm ca. 50 jaar oud is.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog. Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig.
Er bestaat speciale mest voor olijfbomen, maar je kunt ook gedroogde koemest gebruiken. Geef twee tot drie keer mest, dit verdeel je over het groeiseizoen (april – augustus). De eerste keer mest geef je na het snoeien. Pas wel op voor overbemesting.
Een olijfboom is en blijft een zuiderse plant die veel zon nodig heeft. Hoe meer, hoe beter en de bloemzetting en vruchtvorming gaat ook veel beter zijn bij olijven die de hele dag in de zon staan. Ideaal is dus een ingesloten hoekje in de tuin, liefst omgeven door muren.
Maakt u dus niet de vergissing om te denken: 'een olijfboom komt uit droge en warme streken dus kan vast lang zonder water'. Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water. of hydrokorrels.
Wanneer je de olijfboom binnen zet is het van groot belang dat hij genoeg licht krijgt. Zet hem dus op een plek waar de gehele dag een goede lichtinval is. De olijfboom kun je het beste water geven als de grond van de boom droog is. In ieder geval als de eerste drie centimeter van de grond droog is.
Na een vorstperiode de olijfboom water geven als de grond is uitgedroogd door de vorst. Bij extreme vorst kan desgewenst de olijfboom tijdelijk worden ingepakt met vliesdoek. Wanneer de aarde na een vorstperiode in de pot ongeveer 3 cm vanaf het oppervlak droog aanvoelt, de plant uitgebreid water geven.
Bij temperaturen rond het vriespunt volstaat het, om de olijf tijdelijk in fleece of een deken te wikkelen. In principe moet u proberen de olijfboom zo lang mogelijk buiten te houden. Voor het overwinteren kunnen olijfbomen in de pot in vorm worden gesnoeid.
De olijfboom moet in de zomer 2-3 keer per week water hebben, de grond mag niet uitdrogen, maar mag ook beslist niet te nat zijn. Vertoont de plant omkrullende bladeren dan wijst dat op te natte potgrond. Staat hij langdurig te nat dan kunnen de wortels gaan rotten.
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.