Suiker doet niets voor de plant; Ze maken zelf suiker dmv fotosynthese end aar is geen tekort aan in planten.
Energieproductie door fotosynthese
Deze chemische energie wordt vervolgens gebruikt om koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) om te zetten in suikers zoals glucose. Hierbij komt zuurstof (O2) vrij als afvalstof. Grappig genoeg komt de zuurstof niet van koolstofdioxide maar van het water molecuul.
Fotosynthese is het proces waarbij planten water en koolstofdioxide, onder invloed van energie uit licht, omzetten in zuurstof en glucose (suiker). Deze glucose wordt vervolgens door de plant verder omgezet in bijvoorbeeld zetmeel of cellulose.
In de fotosynthese produceert de groene plant glucose. Dit monosachariden kan de plant vervolgens omzetten in fructose of galactose.
De bouwstoffen van koolhydraten noemen we monosachariden (enkelvoudige suikers). Voorbeelden daarvan zijn: glucose, fructose en galactose. Voorbeelden van disachariden zijn: sacharose, lactose, maltose, trehalose. Koolhydraten die uit één of twee bouwstoffen bestaan worden suikers genoemd.
Glucose is een energiebron voor de plant. Het wordt tijdelijk opgeslagen in de vorm van zetmeel, om het weer om te zetten in glucose wanneer energie nodig is.
Glucose is een vorm van suiker, behoort tot de koolhydraten en heet in de voedingsmiddelenindustrie ook wel dextrose.
De prikbelletjes in limonade of cola bestaan uit koolstofdioxide. Koolstofdioxide wordt ook wel koolzuurgas genoemd. Koolstofdioxide neemt de plant op met zijn huidmondjes in de bladeren.
Zetmeel. Zetmeel is een lange keten van suikers en smaakt niet zoet. Het zit in aardappelen, granen en graanproducten, zoals rijst, pasta en brood.
Rode bladeren hebben wel bladgroenkorrels en doen dus ook aan fotosynthese. Deze bladeren bezitten echter nog andere kleurstoffen die de groene kleur van de bladgroenkorrels overschaduwen.
Die huidmondjes (stomata) zitten doorgaans onderop de bladeren. Ze zijn miniscuul, ademen CO2 in en O2 uit, en kunnen open en dicht. En zo'n dicht mondje, dat is niet altijd een goede zaak. Blijven de huidmondjes lang dicht, dan begint de plant met afsterven.
Met de huidmondjes haalt een plant koolstofdioxide uit de lucht. In de bladeren maakt de plant van water en koolstofdioxide een soort suiker, maar daar is energie voor nodig. Die energie krijgt de plant van het licht. Dit proces wordt 'fotosynthese' genoemd en er wordt ook zuurstof bij gemaakt.
Spathiphyllum (Lepelplant)
Alle onderzochte chemische stoffen weet deze krachtpatser uit de lucht te filteren. Ook blijkt dat de Lepelplant (vanwege zijn 'lepelachtige' bladvorm) veel effectiever CO2 om kan zetten in zuurstof dan andere planten.
Planten hebben dus net als wij ontlasting, alleen scheiden zij het uit via de bladeren en de wortels in de vorm van, mineralen en gassen. De ontlasting van een plant stinkt niet zo als bij ons en hun darmkanaal kan niet verstoppen zoals bij ons. Elk blaadje en elke wortel bevat afscheidingskanalen.
Trage suikers geven je langdurige, gezonde energie. Deze meervoudige koolhydraten worden namelijk langzamer geabsorbeerd door het lichaam en ze verteren ook trager. Daardoor wordt de energie geleidelijk aan gebruikt. Deze meervoudige koolhydraten worden niet aanzien als echte suikers.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Van nature aanwezige suikers in fruit, groente en zuivel vallen niet onder vrije suikers.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
Cola verdiend namelijk alles behalve lof als het gaat om het leveren van essentiële voedingsstoffen. Het levert louter calorieën door de suiker en een stoot cafeïne. Melk daarentegen levert eiwitten en is een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.
In cola zero zitten dus zoetstoffen als aspartaam, dit is geen gezonde vervanging voor suiker. Dit komt doordat aspartaam in ons lichaam wordt omgezet tot het aminozuur fenylalalnine. Van deze stof kan je hoofdpijn en spijsverteringsproblemen krijgen.
Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.