Orthopedische inlegzolen zorgen dat je voeten en enkels in de juiste stand komen te staan, waardoor een goede houding ontstaat. Je voorkomt hier onder andere de meest voorkomende voetklachten mee.
Wat kosten steunzolen op maat? Gemiddeld ligt de prijs van een paar steunzolen zo tussen de 100 en 200 euro. De kosten voor steunzolen verschillen per persoon, omdat deze volledig op maat gemaakt worden voor jouw voet. Hierdoor kunnen de vorm en de materialen ook verschillend zijn.
Orthopedische steunzolen geven de voet steun. Podologische zolen zijn functionele zolen, corrigeren de voetfunctie en geven sturing waar nodig. Podologische zolen worden vervaardigd uit duurzame materialen waardoor de gemiddelde levensduur tussen de 2 à 3 jaar ligt.
De kosten per paar steunzolen zijn ongeveer €229. Deze prijs is inclusief alle afspraken die nodig zijn om uw steunzolen naar wens te maken. Vanaf de eerste afspraak met uw adviseur tot en met de nazorg en controle van uw steunzolen, er komen naderhand geen onvoorziene kosten bij.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heeft u last van een scherpe, brandende pijn onder -en boven de bal van uw voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij lopen en staan. Het kan voor komen dat er een zenuwbeknelling veroorzaakt wordt, genaamd Mortonse Neuralgie.
Steun- of inlegzolen ondersteunen de gewrichten, banden en kapsels van de voet. Ze worden niet vergoed uit de basisverzekering, maar je kunt je er wel aanvullend voor verzekeren. Je krijgt dan een vergoeding voor het aanmeten, de aanschaf en de reparatie van de steunzolen tot een maximum bedrag per jaar.
Volgens het RIZIV moet een paar steunzolen 1 à 2 jaar meegaan. Om deze tijd zonder problemen te overbruggen is een controle om de 3 of 6 maanden aangeraden. Eventuele aanpassingen of herstellingen zijn dan perfect mogelijk.
Je krijgt een terugbetaling van 25 euro per podologische zool, ofwel 50 euro per paar en per jaar.
Wie mag er orthopedische steunzolen en/of orthopedische schoenen voorschrijven? U dient langs te gaan bij een arts-specialist (algemeen chirurg, orthopedisch chirurg, reumatoloog, specialist in fysische geneeskunde en revalidatie, neuropsychiater of pediater).
Een behandeling bij een podotherapeut kost ongeveer 25 euro. De vergoeding die je via een aanvullende verzekering krijgt, varieert meestal van 50 tot 1.000 euro per jaar. Dit kan dus een behoorlijk verschil maken in het aantal behandelingen dat je vergoed kunt krijgen.
Prijsverschil. Het zal u niet verbazen dat op maat gemaakte steunzolen duurder zijn dan standaard steunzolen. Voor het opmeten van uw voeten is speciale apparatuur nodig en het maken van zooltjes op kosten tijd. Dit resulteert over het algemeen in zooltjes die tussen de 200 en 300 euro kosten.
Heb ik altijd een verwijskaart van de huisarts nodig? Nee, u kunt tegenwoordig ook rechtstreeks, zonder verwijzing van een huisarts of medisch specialist een afspraak maken bij ons als podotherapeut. Oftewel: directe toegankelijkheid. Heeft u geen verwijskaart dan heeft u echter wel een ingevuld DTP formulier nodig.
De werkgever verantwoordelijk is voor het verzorgen van gecertificeerde veiligheidsschoenen. Het dragen van veiligheidsschoenen met steunzolen alleen mag als de schoenen én steunzolen zijn gecertificeerd. Er meestal een vergoeding mogelijk is via het UWV.
Steunzolen en voeten trainen
En kun je er nog van afkomen als je ze jaren gebruikt? Als mensen last hebben van hun rug, of arm dan adviseert de fysiotherapie oefeningen. Zo worden de spieren weer sterker en verdwijnt de pijn. Bij voetklachten worden in veel gevallen gelijk de zolen uit de kast gehaald.
Toegevoegd na 57 seconden: Anders gezegd: Podologie houdt zich bezig met voeten, orthopedie met het hele steun- en bewegingsapparaat.
Bouw het gebruik van je steunzolen rustig op. Je lichaam moet namelijk gewoon geraken aan die extra steun. Draag ze een paar uur en geef je lichaam vervolgens een paar uur rust door ze weer uit je schoenen te nemen. Vertrek ook zeker niet direct voor een lange wandeling of duurloop met je nieuwe steunzolen.
De eerste 7 tot 10 dagen kunt u wat last krijgen van spierpijn in bijvoorbeeld uw kuiten, de hamstrings of uw onderrug. Dit komt omdat de stand van het lichaam verandert en de gewrichtsvlakken, banden en spieren anders belast worden dan ze gewend zijn geweest. Een gemiddelde inlooptijd van twee weken is gebruikelijk.
Reinig ze met de hand in lauw water met PH-neutrale zeep. Laat de steunzolen zeker ook niet drogen op de verwarming, want daar gaan ze door kapot! Indien vroegtijdig slijtage optreedt door intens gebruik, kunnen we de bekleding van je steunzolen ook vernieuwen. Maak hiervoor een afspraak in één van onze vestigingen.
Schoenen passen
Een steunzool past niet in elk type confectieschoen. We raden af – als ze al passen – de zolen in pumps of hakken te dragen. Bij platte schoenen en sneakers zijn er meestal geen problemen, mits de maat van de schoenen juist is. De schoenen zullen door de extra zool wat strakker aanvoelen in het begin.
Podotherapie wordt alleen in bepaalde gevallen door de basisverzekering vergoed, namelijk bij een diabetische voet die een verhoogd tot zeer hoog risico heeft op het ontstaan van wonden (zorgprofiel 2 en hoger). De podotherapeut kan dan een pedicure inschakelen om bepaalde behandelingen uit te voeren.
Zowel podotherapeuten als podologen houden zich bezig met voettherapie, maar waar het bij de podoloog voornamelijk het aanmeten van zolen betreft houdt de podotherapeut zich naast het aanmeten van zolen ook bezig met nagel,-en teenproblemen, tapen, wondbehandeling bij diabeten en reumapatiënten.
De steunzolen moeten:
voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria en vervaardigd zijn uit materiaal dat door het Riziv is voorgeschreven; afgeleverd worden door een bandagist of orthopedist (ook een podoloog mag steunzolen afleveren, maar dan is geen tegemoetkoming mogelijk).