Opvallende struik Een blikvanger is de Japanse esdoorn rood het hele jaar rond. Na een prachtige zomer zullen de bladeren van de Japanse esdoorn rood purperrood kleuren. Deze bladeren zullen eind herfst allemaal van de struik vallen, zo zal een karakteristiek wintersilhouet zichtbaar worden.
Acer rubrum (Rode Esdoorn) is een snelgroeiende esdoorn met een spectaculaire rood-oranje herstkleur (op kalkrijke grond krijgt hij geen rood-oranje verkleuring). De verkleuring van de rode Esdoorn is erg afhankelijk de vochtigheid van de grond, de zuurtegraad en de hoeveelheid licht die de hij krijgt.
Kleur in het blad krijg je door zonlicht wat op het blad schijnt en dan gaat photosynthesis process aan de gang, en dan verkleurd het blad. Sommige esdoorns blijven rood in de zomer, sommige alleen in het voorjaar en najaar rood, en in het midden van het seizoen meer groen dan rood.
De groenbladige Japanse esdoorn soorten staan graag op een plek in de halfschaduw, volle zon wordt niet goed verdragen. De Roodbladige Japanse esdoorns zijn ook geschikt om aan te planten in de volle zon. Indien u dus een tuin of tuinborder in de volle zon heeft, kiest u altijd voor een Roodbladige Japanse Esdoorn.
JAPANSE ESDOORN 'SUMMER GOLD', GEELBLADIGE JAPANSE ESDOORN
De Acer palmatum 'Summer Gold' kan in volle zon maar ook in lichte schaduw of halfschaduw, bij voorkeur in een vochthoudende lichtzure bodem, en enigszins beschut tegen stevige wind.
De Japanse esdoorn
De allermooiste acers zijn de Japanse esdoorns, vooral voor kleinere tuinen, omdat de plant niet zo snel groeit. De Japanse esdoorn is winterhard, bladverliezend en vraagt om weinig onderhoud. Sommige varianten zijn gevoelig voor (zee)wind of hebben wat meer zon nodig.
Zoals de meeste heesters is ook de Japanse esdoorn bestand tegen vorst omdat hij in de winter kaal is. Hij kan echter niet tegen natte voeten. Het is dus niet verstandig om deze plant op een laag gelegen plaats waar vaak water blijft staan na een regenperiode te planten.
Vanaf € 24, -
Soorten Japanse esdoorn (Acer palmatum)
Een klein blijvende soort is Acer palmatum 'Koto-no-ito'. Ook een kleine soort met bijzonder blad is de Acer palmatum 'Wilson's Pink Dwarf'. Deze Japanse esdoorn heeft in het voorjaar roze uitlopende bladeren die later verkleuren naar groen en wit.
De japanse esdoorn kan goed tegen vorst. Houdt wel in de gaten dat de kluit van de tuinplant in de winter niet heel erg vochtig is anders kan er vorstschade ontstaan.
In zijn oorspronkelijk groeigebied van Noordoost-Amerika kunnen exemplaren gevonden worden die 25 m hoogte bereikt hebben. Bij ons is de maximum hoogte circa 15 m. De jonge twijgen zijn opvallend roodbruin gekleurd. Ook de bladsteel van het heldergroene blad is rood.
Wanneer een Amerikaanse rode esdoorn met een standplaats in de zon of halfschaduw wordt aangeplant, een goede vochtdoorlatende ondergrond krijgt en goed verzorgd wordt, zal hij ongeveer 30 tot 50 cm per jaar groeien.
Hoe esdoorn snoeien
Haal naar binnen groeiende takken of kruisende takken weg. Knip hierbij boven een zijtakje dat naar buiten wijst. Dit geldt vooral voor jonge bomen, met de juiste manier van snoeien vormen ze een fraaie kroon. Let ook op een dubbele top: laat bij voorkeur één doorgaande tak omhoog groeien.
Acer rubrum 'Oktober Glory' of rode esdoorn
Daarna komen de bladeren, waarvan eerst alleen de steel rood kleurt, om in de herfst uit te groeien van geel tot dieprode bladeren. De rode bladeren blijven zeer lang aan de boom hangen waardoor u het hele najaar kan genieten van de indrukwekkende herfstkleuren.
Voor de tuin wordt meestal gekozen voor kleinere soorten, zoals de Japanse esdoorn. Het blad van de esdoorn is drie-, vijf- of zevendelig. De kleine bloemen vallen niet zo op, wel de gevleugelde vruchtjes.
Het blad is donkerrood van de lente tot het najaar. Het blad blijft lichter rood in de schaduw. Een Acer palmatum houdt niet van volle zon, zeker de roodbladige soorten niet; deze kunnen in de zon verbranden. Mooi om te gebruiken als donkere achtergrond voor kleurrijke vaste planten.
Een esdoorn die goed gesetteld is kan behoorlijk wat droogte verdragen maar zeker de eerste jaren moet je heel goed opletten dat je plant niet uitdroogt want dan is het finito.
Laat de grond nooit helemaal uitdrogen, maar zorg wel dat het water altijd weg kan: een Japanse esdoorn houdt niet van natte voeten. Geef bij voorkeur regenwater. Leidingwater bevat soms veel kalk, en daar houden Japanse esdoorns niet van.
Deze Japanse Esdoorn is van de dieectum type en het rode blad is fijn en diep ingesneden. In de Herfst krijgt het blad een oranjerode kleur. Geschikt voor in de zon of in de halfschaduw.
De esdoorn groeit het liefst in de halfschaduw, want in de felle zon kunnen de bladeren verbranden. De plant vertoeft het liefst in een lichtzure en humusrijke grond.Probeer klei en kalkhoudende grond te vermijden.Zorgt ervoor dat de aarde niet te droog is, maar wel goed gedraineerd.
De Japanse esdoorn is uitstekend te combineren met andere planten uit Japan zoals de Rhododendron, Hydrangea, Pieris, Skimmia, Helleborus, Hosta of tuinvarens.
De zaden en scheuten van de gewone esdoorn bevatten een hoge dosis hypoglycine A, dit is het toxine dat aanleiding geeft tot atypische myopathie. De ziekte komt vooral voor bij nat en winderig weer aangezien de bladeren en zaden dan makkelijk in de weide terechtkomen.
De bladeren zijn cultivar afhankelijk, een vrij algemene vorm van het blad: vijf- tot zevenlobbig, dubbel gezaagd en diep ingesneden. De paarsrode bloeiwijze is zeer onopvallend. Afhankelijk van de cultivar loopt de bloeiperiode van april tot juni.
De wortels zijn al afgestoken in een cirkel van 120cm diameter rondom de stam tot een diepte van +/- 60 cm (op advies van een tuinhandel hier in de buurt). De hele kluit is dus bloot.