Licentieverlener is Acument Global Technologies. TORX® Tamper Resistant is een veiligheidsprofiel met dezelfde eigenschappen als het klassieke TORX® profiel. Het enige verschil is, dat deze uitvoering een boring vereist in de kopse kant van het gereedschap waardoor onbevoegden de schroef niet zomaar kunnen losdraaien.
Een nog complexere vorm is de XZN. Dit is een veeltand (ster) en wordt ook wel multi-torx of spline genoemd. Torx en XZN lijken een beetje op elkaar alleen heeft XZN in totaal twaalf punten in de uitsparing en torx heeft er zes.
Torx maten zijn er vanaf T1 tot en met T100. De meest voorkomende torx maten bij houtschroeven zijn: t10, t15, t20, t25, t30, t40 en t50. Maar hoe meet je nou hoeveel mm een torx maat is? De torx maten kan je omrekenen naar millimeters.
Torx is een type schroef- en boutkop; de insparing in de kop lijkt op een zespuntige ster. Dit type schroef dateert vanaf 1967. Eind 20ste en begin 21ste eeuw wordt dit type steeds meer een alternatief voor de kruiskopschroef. De afmetingen van de torxschroeven en -bouten staan beschreven in ISO 10664-2014 - Torx.
Kruiskop Philips (PH)
Één van de meestgebruikte schroeven is de kruiskopschroef. Deze schroef kent twee varianten; de Philips (PH) en Pozidriv (PZ).
De T-star is een Torx-aansluiting met een gaatje midden in de zeskant, zodat je meer grip hebt. Je kunt voor deze schroef een gewoon Torx-bitje gebruiken en met één hand schroeven zonder de schroef vast te houden.
Het grote voordeel van torx schroeven ten opzichte van pozidrive schroeven is dat er bij torx schroeven een betere overdracht van de kracht van de schroevendraaier of boormachine op de schroef is. Hierdoor is de kans veel kleiner dat het bitje uit de schroefkop schiet. Monteren wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker.
De Kreator KRT012802 Borenset/bitset – 275-delig is volgens ons de beste uitgebreide bitset. Deze bitset bestaat uit maar liefst 275 onderdelen, waaronder veel soorten bitjes. Tevens krijg je 100 schroeven en 100 muurpluggen geleverd; ook erg handig. Houd wel rekening met de ietwat beperkte kwaliteit.
De torx schroevendraaier heeft een wat andere kop dan de kruiskopschroevendraaiers. De kop van de torx schroevendraaier heeft namelijk de vorm van een zes puntige ster. Je kunt met een torx schroevendraaier dan ook alleen maar torx schroeven aandraaien.
De torx is één van de meest complexe vormen omdat deze zowel zeshoekig als een beetje stervormig is. Het grote voordeel van de torx is dat de overbrenging van de kracht op de schroef nog optimaler verloopt dan bij andere vormen. De schroevendraaier schiet minder snel los uit de torxvrom.
Torx is een type aandrijving bij schroeven en bouten en heeft de vorm van een zeskantige ster. Torx is gekomen als alternatief voor de kruiskop (philips en pozidrive) en dateert van 1967. De torx aandrijving is tegenwoordig de meest populaire aandrijving bij schroeven.
De schroevendraaier is geschikt voor kruiskopschroeven, de zogenoemde Pozidriv-schroeven. Hiervoor staat de afkorting PZ. De Pozidriv-schroevendraaier is geschikt voor schroeven met maat PZ2. Dat zijn meestal schroeven met een diameter van 3,5mm tot 5mm.
Als je geen platte schroevendraaier hebt, kun je eigenlijk ieder plat voorwerp gebruiken om de schroef te verwijderen. Gebruik een kaart. Probeer een plastic kaart zoals een creditcard te gebruiken om de schroef los te draaien. Zet de rand van de kaart in de groef en draai tegen de klok in om de schroef los te maken.
PZ kruiskopschroevendraaiers
PZ kruiskopschroevendraaier (PZ staat voor Pozidriv schroevendraaier) bevat ook een kruiskop, maar dan met vier extra sleufjes in de kop. Naast het standaardkruis vind je in de kop een tweede, kleiner kruis, een kwartslag gedraaid.
Torx is het geregistreerde handelsmerk van een soort schroef en sleutel, gekenmerkt door een zespuntige stervormige kop. Sommigen noemen dit type schroef liever "sterschroeven", om nog maar te zwijgen van het merk. De generieke naam voor Torx-sleutels is een interne zeskantige sleutel en is ISO 10664 goedgekeurd .
Door de grote populariteit van de slagschroefmachines heeft WERA een speciale bit ontwikkeld, de zogenaamde Impaktor-bit, die de piekkrachten kan weerstaan die ontwikkeld worden bij elke klap die de slagschroefmachine uitdeelt.
Pozidrive is een kruiskop aandrijving waarbij de standaard kruiskop is voorzien van een tweede kruisje. Dit zorgt voor een soort ster vormige insnijding. Door het tweede kruisje wordt een betere krachtoverbrenging gegenereerd dan bij een normale kruiskop aandrijving.
Y-bits: Y-bits met een gele kleurmarkering kunnen gebruikt worden voor schroeven met een hoek groter dan 90 graden, waarbij je te maken hebt met de vorm van een verzonken kop.
Een Philipskop heeft langere sleuven, wat hem handiger maakt voor een schroevendraaier, terwijl de Pozidriv met zijn diepere centrum wat makkelijker werkt met een schroefboormachine. Schroeven met Philips gaat iets sneller omdat het minder secuur werken vereist.
Pak dan een boormachine en boor rondom de doorgedraaide schroef het hout iets weg om rond de schroefkop wat ruimte te maken. Een klein beiteltje of priem kun je ook gebruiken. Nadat dit gebeurd is pak je met een tang de schroef net onder de schroefkop beet. Dan draai je hem er (met een schroevendraaier) langzaam uit.
Wilt u het liefst de sterkste schroeven die er bestaan voor uw trap of hekwerk? Dan gaat u voor verzinkte schroeven. Deze schroeven zijn echter minder geschikt voor gebruik buitenshuis omdat ze sneller gaan roesten. RVS schroeven zijn gemaakt van roestvrij staal.