Duur: beginners: 30 tot 60 minuten, gevorderden: 1 tot 2 uur. Gemiddelde duurtrainingen (tempo 2) verbeterd ook aërobe uithoudingsvermogen vooral hartfunctie, longfunctie en de bloedsomloop worden verbeterd. Duur: beginners: 45 tot 60 minuten, gevorderden: 60 tot 90 minuten.
De intensive duurtraining is een vrij zware trainingsmethode die je ongeveer 30 – 45 minuten duurt. Deze training gebeurt op een intensiteit zo dicht mogelijk bij je anaerobe drempel.
Hersteltijd na fietstochten
De hersteltijd na een wedstrijd is minimaal 4 dagen. Neem voldoende rust na een zware wedstrijd. Probeer na een teleurstellende fietswedstrijd eventuele negatieve gedachten van je af te zetten: het komt je herstel ten goede.
Met deze training train je je uithoudingsvermogen en verbrand je vooral vetten. Dit is je grootste energievoorraad, waardoor je dit lang vol kan houden. Deze training komt daarom vooral van pas bij lange tochten.
Het is slim om twee tot drie keer per week te fietsen om zo goed mogelijk aan het fietsen te wennen. Met één keer fietsen per week zal het heel lang duren voordat je conditie opbouwt.
Fietsen verbetert je weerstand. Fietsen is bevorderlijk voor je immuunsysteem, zeker wanneer je regelmatig de fiets pakt. Indien je 5 of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietst, wordt je lichaam sterker en is het beter in staat virussen en griep af te weren.
#1 Doe intensieve intervaltrainingen
Het is taai, maar wel de beste tip. Een heel effectieve manier om sneller te worden, is door intervaltrainingen te doen. Je hebt intensieve en extensieve intervaltrainingen. Bij intensieve intervaltrainingen trek je explosieve sprintjes.
Een frequentie tussen de 60 en 70 slagen is hierbij normaal. Fanatieke sporters kunnen echter een frequentie halen van ruim onder de 50 slagen per minuut.
Een intensieve duurtraining doe je op 80 tot 85 procent van je maximale hartslag. Bij een maximale hartslag van 180 zal je hartslag bij deze training tussen de 144 en 153 slagen per minuut zijn. De training is pittig, je ademhaling wordt zwaarder.
Het verschilt natuurlijk ook of je een uurtje rustig getrapt hebt, of dat je een maximale inspanning hebt geleverd. Maar waar de meeste onderzoekers het wel over eens zijn, is dat je minimaal 24 uur rust moet nemen na een training.
Het herstel kan op een actieve manier (losfietsen), door opname van de juiste voedingstoffen (recupshake), het dragen van compressiekousen, het insmeren van de benen met koude zalf, koud water over de benen, massage en simpelweg rust.
Na een zware inspanning, wanneer je na een dag of twee weer behoorlijk hersteld bent, kan je een rustig herstelloopje doen van een half uurtje. Voel je echter dat je nog niet voldoende hersteld bent, dan kan je beter rustig gaan wandelen (uurtje) fietsen (half uurtje)of zwemmen.
Veel wielrenners fietsen naast hun 40-urige baan en hebben geen tijd voor meerdere lange duurtrainingen in een week van 5-6 uur. Als je niet veel tijd hebt om te trainen moet je je tijd efficiënt benutten. Als je dan op kwaliteit gaat trainen kun je ook met weinig trainingsuren veel progressie maken.
Interval training voor wielrennen
In totaal heb je dus met de warming-up en cooling-down inbegrepen 35 minuten nodig. Als je nog energie overhebt aan het einde, kan je in plaats van de cooling-down 5 minuten op een rustig tempo fietsen en opnieuw 10 intervallen doen.
Roeien behoort tot de beste vormen van conditietraining. Je gebruikt er heel je lichaam voor en wordt dus fitter én sterker. Een boot, riemen en kilometers vlak water zijn niet nodig, want roeien kun je prima thuis doen. Bijvoorbeeld met een roeitrainer van Striale.
1 - 2 jaar: 100 - 150. 2 - 5 jaar: 95 - 140. 5 - 12 jaar: 80 - 120. ouder dan 12 jaar: 60 - 100.
Activiteiten die je hart sterker maken, zijn aerobe trainingen. Daarbij moet je denken aan fietsen, hardlopen, wandelen, zwemmen, roeien, aerobics – dat soort sporten. Experts adviseren om drie tot vijf keer per week zo'n aerobe training te doen.
Rusthartslag (HF rust) is de laagste hartslag die je hebt wanneer je wakker en in rust bent. Het is een goede indicator van jouw niveau van aerobe conditie. Wanneer je rusthartslag verlaagt ten gevolge van je training op lange termijn, kun je gerust zijn dat je aerobe conditie is verbeterd.
Je kan wel een gemiddelde nemen. Een prof is rond de 70 kilo en fietst 30.000 kilometer per jaar. Een gemiddelde amateur is een man van 85 kilo. Hij fietst niet het hele jaar door en als hij rijdt, doet hij dat gemiddeld twee keer per week.
Hoelang het duurt om uw conditie op te bouwen, verschilt per persoon. Gemiddeld zult u na 2 tot 3 weken merken dat u uw oefeningen wat makkelijker kunt uitvoeren. En dat u minder tijd nodig heeft om te herstellen.
De gemiddelde vakantiefietser fietst zo'n 70 kilometer per dag. Er zijn mensen die 30 kilometer fietsen maar ook die dagelijks 150 kilometer fietsen. Hieronder vind je een tabel om je een indicatie te geven van het aantal kilometers dat je maximaal zou kunnen fietsen.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.