De Goudkust is het kustgebied van het huidige Ghana, aan de Baai van Benin, waar vroeger veel Europese forten zijn gebouwd om slaven weg te voeren. Ook de West-Indische Compagnie (WIC) heeft vele forten weten te veroveren. De belangrijkste forten waren in Elmina en Accra.
Geschiedenis. Het huidige Ghana ontstond op 6 maart 1957 toen twee Britse kolonies Gold Coast (Britse Goudkust) en Brits-Togoland, die een jaar eerder waren samengevoegd, een onafhankelijk land vormden onder de naam Ghana.
Ghana is een van de meest vriendelijke en vredige landen van Afrika. Ghana staat bekend om haar bijzondere culturele erfgoed, rijke geschiedenis, tradities en kunst en schilderachtige landschappen. De etnische groeperingen in Ghana koesteren hun cultuur.
Aan de kust van West-Afrika staat Fort Elmina. Voeger was dit de plek waar Afrikaanse tot slaaf gemaakten werden ingescheept voor hun reis naar de 'nieuwe wereld'. Nu is het een stille getuige van een onrustig verleden. De slaven die de Nederlanders hebben gekocht worden naar Fort Elmina aan de kust gebracht.
De meeste slaven waren mensen van de Swahili-kust en Ethiopiërs. Tijdens de reis was de sterfte zelfs nog hoger dan bij de beruchte trans-Atlantische slavenhandel. De Arabische slavenhandel in het Midden-Oosten en Noord- en Oost-Afrika vond voornamelijk plaats tussen 650 en 1900.
De Portugezen stichtten de stad Luanda aan de kust van Angola en in circa 1575 bouwden ze het slavenfort Sao Paulo de Luanda. De Nederlanders veroverden Luanda op 26 augustus 1641 en het fort werd omgedoopt tot Fort Aardenburg. Op 24 augustus 1648 veroverden de Portugezen Luanda weer terug.
Ghana is niet goedkoop. Vooralp Accra is een dure stad. Je krijgt in Ghana bovendien niet altijd waar voor je geld. De kunst is daarom de verscholen pareltjes te ontdekken.
De Ghanese keuken is pittig en gekruid. Er wordt veelal vis, kip, en vlees gegeten in combinatie met rijst, sausjes en voornamelijk deegballen. Enkele bekende gerechten zijn bakbanaan, pindasoep en vissoep. Maar ook Fufu wordt erg vaak gegeten!
Ghana wordt ook wel Afrika in het klein genoemd: je hebt er mooie wildlife parken, tropische kustlijnen en bijzondere steden waar je een inkijkje krijgt in lokale gebruiken en tradities. Een vakantie naar Ghana is daarom de ideale bestemming voor een eerste kennismaking met het Afrikaanse continent.
Ghanezen kwamen oorspronkelijk naar Nederland in de jaren '80 en '90 vanuit een economische drijfveer. Hard werken is een belangrijke culturele waarde binnen de gemeenschap. Daarnaast spelen traditie en religie een grote rol.
Ghana is rijk aan grondstoffen en grote delen van het land zijn vruchtbaar. De landbouw, met name cacao, levert een belangrijke bijdrage aan de exportinkomsten. Het land produceert ook veel goud, de belangrijkste goudreserves liggen in het zuidwesten van het land.
In Ghana is meer dan de helft van de bevolking christen waarvan ongeveer een derde katholiek; 30 tot 40 procent is moslim. Ongeveer 10 procent hangt een traditionele Afrikaanse religie aan. Ghana is een door en door godsdienstig land.
Fufu is een soort brij gemaakt van cassavemeel, meel van bakbananen en water.
Ghana is een zeer religieus land, waarbij het opvalt dat de onderlinge verdraagzaamheid erg groot is. Ongeveer 63% van de bevolking is Christelijk, 16% noemt zich Moslim en 21% is aanhanger van één van de traditionele Afrikaanse godsdiensten. Dat levert vrijwel nooit conflicten op.
Ghana is voor Afrikaanse begrippen een veilig land. Maar desondanks moet je altijd goed op je spullen letten. Vooral in grote steden als Accra en op drukke markten dien je alert te zijn voor zakkenrollers. En 's avonds kun je bepaalde plaatsen of wijken beter niet over straat lopen.
Als u naar Ghana reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Voor Ghana geldt dat uw paspoort minimaal 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat u aankomt in het land. Om naar Ghana te reizen heeft u een visum nodig.
Fort Elmina ligt voor de kust van Ghana. Het is in 1482 als handelspost gebouwd door de Portugezen die dan nog oppermachtig in het gebied zijn. Al vanaf het einde van de 15e eeuw handelen de Portugezen op de West-Afrikaanse kusten om goud en totslaafgemaakten te halen.
Slavernij betekent dat een mens eigenaar is van een ander mens. Degene die het eigendom is van de ander wordt gedwongen om voor de eigenaar zwaar werk te verrichten, tegen weinig of vaak zelfs helemaal geen loon. Zo iemand heet een slaaf en zijn lichaam is het bezit van de landeigenaar.
De Gouden Eeuw staat bekend als dé bloeiperiode uit de geschiedenis. Minder bekend is dat Nederland toen ook een grote ronselaar van werkkrachten voor Braziliaanse plantages was. Sterker nog: een tijdlang was het 's werelds grootste handelaar in slaafgemaakten.
Naast Bantu-slaven maakten de Somaliërs ook tot slaaf van de Chamito-Semitische pastorale volkeren . Veel Oromo's werden dus gevangen genomen tijdens oorlogen en invallen. Er waren echter zeer duidelijke verschillen in de perceptie en behandeling van Oromo-slaven in vergelijking met Bantu-slaven.
Als laatste land ter wereld schafte Mauritanië de slavernij af, in 1980.