Hoe werkt snelladen? Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader. Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig.
Super Fast Charging: Met deze 25W super snelle lader is je toestel nóg sneller opgeladen. Daarnaast is deze oplader compatibel met verschillende apparaten en besturingssystemen. Super Fast Charging 2.0: Met deze 45W-lader kun je jouw Galaxy supersnel volledig opladen.
Een smartphone opladen kost tussen de 5 en 10 watt. Dat verbruik bij geen gebruik komt doordat de adapter wisselstroom uit ons stopcontact omzet in gelijkstroom, dat onze apparaten gebruiken. Een oplader gaat gewoon door met dat omzetten als hij wel aan het stopcontact zit maar niets laadt.
In de meeste gevallen is een 10W lader of 15W lader voldoende, aangezien het maximum aantal Watts voor snelladen wordt begrensd door smartphone fabrikanten. Voor Apple Fast Charge is dit 7,5W en voor Samsung Fast Charge is dit 9W.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Als je batterij heet wordt tijdens het laden (dus niet een heel klein beetje warmer, maar echt heet), is het slecht. Als hij een normale temperatuur houdt, is er niks aan de hand. Snel laden is dus niet per definitie slecht voor je batterij.
Is snelladen slecht voor je accu? Het korte antwoord: nee, je kunt prima snelladen zonder bang te hoeven zijn dat je batterij minder lang mee gaat. Het lange antwoord: er is wellicht een hele kleine negatieve invloed, maar die is verwaarloosbaar klein bij normaal gebruik.
Toestellen met Adaptive Fast Charging ondersteunen opladen met maximaal 15 watt. Dat betekent dat je oplader minimaal 15 watt moet leveren om de maximale oplaadsnelheid te halen. Een oplader met een hoger wattage is niet sneller, maar ook niet schadelijk voor je smartphone.
* Om een iPhone 12 en nieuwer snel te kunnen laden, heb je een lichtnetadapter van 20 W of meer nodig.
Snel opladen kan handig zijn als je snel wat extra batterijvermogen nodig hebt, maar als je de tijd hebt, is langzaam opladen vaak beter voor de batterij. Onthoud dat de batterijprestaties na verloop van tijd sowieso zullen afnemen, ongeacht hoe je de telefoon oplaadt.
Als je een autolader koopt met een USB-poort die je inplugt in de sigarettenaansteker, dan is opladen een makkie. Om je smartphone vlot op te laden heb je wel minstens een stroomsterkte van 2 Ampère nodig.
Hoe werkt snelladen? Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader. Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig.
Bij een reguliere openbare laadpaal heb je meestal een laadvermogen van 11 kW of 22 kW, maar bij een snellader is dit minstens 50 kW. Bij moderne snelladers kun je vaak met 150 kW of 175 kW laden.
Het wordt aanbevolen een 25 W lader te gebruiken voor de Galaxy S22/S23 (batterijcapaciteit 3700 mAh) en een 45 W lader voor de Galaxy S22+/S23+ en Galaxy S22/S23 Ultra (batterijcapaciteit 4500-5000 mAh).
Bij snelladen laad je met een vermogen van minimaal 50 kilowatt (kW), maar meestal meer. Zogenaamde 'supersnelladers' kunnen een vermogen van tot wel 350 kW aan. Een laadpaal thuis levert een vermogen tussen de 3,7 en 11 kW, terwijl een laadpaal op straat goed is voor vermogens tussen de 11 en 22 kW.
Snelladen betekent dat je telefoon snel oplaadt door middel van een speciale lader. Deze levert meer vermogen dan een normale lader, waardoor het batterijpercentage van je telefoon sneller stijgt. Gemiddeld zorgt de snellader ervoor dat de batterij van jouw gsm binnen een half uur naar 50% gaat.
**SFC 2.0 (45W) is verkrijgbaar bij Galaxy S20 Ultra, Note10+, Tab S7+ en hoger. Compatibele apparaten kunnen worden toegevoegd.
Snelladen zorgt voor meer warmte dan langzaam laden, waardoor het nodig is om de accu rustig af te laten koelen. Daarom gaat vanaf 80% automatisch het snelladen uit en gaat het opladen een stuk langzamer. Dat zorgt ervoor dat het weinig zin heeft om wanneer de accu boven de 80% aan een snellader op te laden.
Snel opladen: Schakel deze stand in als je de Adaptieve snellader gebruikt. Supersnel opladen: [Super fast charging] Schakel deze stand in als je een bekabelde supersnellader gebruikt. Snel draadloos opladen: [Fast wireless charging] Schakel deze stand in als je een snel draadloos oplaadapparaat gebruikt.
Apple apparaten laad je snel op met een Power Delivery snellader. Kies een oplader met minimaal 20 watt vermogen. Na een half uur laden zit je batterij voor ongeveer 50 procent vol.
De juiste iPhone adapter geeft 5 watt door. Een iPhone adapter 5W is geschikt voor het opladen van je iPhone. Als je je iPhone veilig wilt opladen, is het van belang dat je een originele iPhone adapter gebruikt.
iPhone 14 opladen: met en zonder kabel
Dat betekent dat uw iPhone 14 bekabeld en wel met een piekvermogen van 20 W oplaadt.
Onze keuze voor de beste iPhone-oplader: Apple 20W oplader
Wil je het liefst originele Apple-accessoires en gewoon een goede en sneller lader, dan raden we aan om Apple's 20W usb-c-oplader. Deze is een stuk goedkoper dan de opladers van 30 Watt en meer en er nauwelijks verschil in oplaadsnelheid.
Bij de iPhone 13 Pro (Max) t/m iPhone 15 Pro (Max) geldt dat je op maximaal 27 Watt vermogen kunt snelladen en bij de standaard iPhone 13 t/m 15 is dit maximaal 25 Watt. Om hier optimaal van te kunnen profiteren kun je de 30 Watt-adapter van Apple kunnen kopen, maar de 20 Watt-adapter is vaak ook voldoende.
De Samsung Galaxy S20 is een van de eerste toestellen welke Super Fast Charging ondersteunt. Hierdoor is het mogelijk jouw Samsung Galaxy S20 op te laden met een laadstroom van maar liefst 25 Watt waarmee jouw batterij in een mum van tijd weer is opgeladen.