Makkelijke regel: reken 3/4 fles wijn per persoon.
Hierbij mag je rekenen op 1 fles rode wijn per 4 gasten (zo'n 2 glazen per fles per persoon) en 1 fles witte wijn per 6 gasten. Als je een cocktail wilt schenken voorzie je best ongeveer 1 liter per 4 gasten.
Aantal flessen wijn voor een diner
Tijdens een diner drinken gasten vaak 1 glas wijn per gang. Bij het hoofdgerecht zal dit waarschijnlijk uitkomen op 1,5 glas. Dit houdt in dat je gasten zo'n 4,5 glas per persoon zullen drinken bij een viergangendiner.
Verder is het handig om te weten dat er ongeveer 5 glazen uit een fles wijn gaan en 6 uit een fles prosecco, cava of champagne. Alles is natuurlijk afhankelijk van de feestvierders.
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
Ongeveer 6 à 7 glazen per fles afhankelijk van de inhoud van de fles wijn.
1 fles wijn, 7 standaard glazen voor wijn.
Je moet alleen even inschatten hoe erg je gasten van wijn houden. Nu alleen nog uitrekenen: aantal gasten × aantal verwachte glazen per gast ÷ 4 = het aantal flessen wijn dat je nodig hebt. Cheers!
Het advies is om voor wijnen te gaan die niet te zuur zijn en ook niet te zwaar op de maag vallen. Denk daarbij voor witte wijnen aan, een Italiaanse Grillo, een Zuid-Franse Sauvignon Blanc of een Oostenrijkse Rivaner. Natuurlijk past een een Chardonnay ook altijd. De allemans vriend wordt altijd lekker gevonden.
Toch zitten er in wijn veel minder koolhydraten dan in een glas cola of sinaasappelsap. Kortom, als je wilt afvallen kun je best één glas wijn drinken, maar als je een hele fles droge witte wijn in je eentje drinkt (5 á 6 glazen), betekent dat dat je ruim 500 calorieën binnenkrijgt.
Makkelijke regel: reken 3/4 fles wijn per persoon
Zo zit je altijd goed. Ga je ook bier en fris schenken, check dan deze handige online drank calculator (pas op, oerlelijke site).
De hoeveelheid bier die je nodig hebt is dus: 25 bierdrinkers x gemiddeld 8 glazen bier = 200 glazen bier. Je haalt 5 glazen uit 1 liter bier, dus voor 200 glazen heb je 200 : 5 = 40 liter bier nodig.
- Tijdens een diner drinken de gasten per gang gemiddeld 1 glas wijn. Het hoofdgerecht is goed voor gemiddeld 1,5 glas. Bij een dinertje met 4 gangen, wordt dus gemiddeld 4,5 glas per persoon gedronken. En tijdens een feestje dat 3 uur duurt, moet je rekenen op 7 drankjes per persoon.
Als je een 'normale wijn' drinkt, is het algemeen geaccepteerde antwoord zo'n 5-6 glazen wijn per fles.
Rode wijn is wereldwijd de meest gedronken wijnsoort, en is het resultaat van de gisting van blauwe druiven en druivenschillen. Dit duurt in de meeste gevallen zo'n twee weken. De rode kleur ontstaat door de aanwezigheid van kleurstoffen in de druivenschil. De regio waar druif vandaan komt heeft invloed op de smaak.
Hoeveel wijn moet je kopen bij de BBQ? Plan voor de zekerheid ongeveer twee glazen per gast per uur. Een fles wijn bevat vijf tot zes glazen, dus als je tien gasten verwacht voor een drie uur durende BBQ, zou dat neerkomen op twee doosjes of twaalf flessen wijn.
Uit een fles van 750 ml haal je 5-6 glazen. Ga uit van aantal personen delen door 4 = aantal flessen. bier 60 flesjes/glazen; wijn (rood/wit) 60 glazen / 23 fl.; frisdranken (cola, limonade, fruitsap, water) 100 glazen / 18 fl.
Een goed wijnglas ziet eruit als een tulp: met een taps toelopende bovenkant. Daarmee blijven de aroma's langer in het glas. Je ruikt meer en zelfs de smaak wordt beter: je brein is namelijk voorbereid op wat komen gaat. In zo'n tulpje kun je wijn bovendien ronddraaien zonder morsen.
Onze standaard flessen zijn rijkelijk gevuld met 75 centiliter heerlijke cava. Schenk je de mousserende wijn in 'echte' cava glazen, dan haal je er zeker 5 glazen cava uit. Een cava glas (fluitglas) heeft namelijk een inhoud van zo'n 15 centiliter.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Omtrent deze normalisering doen de wildste verklaringen de ronde waaronder: 75 cl was de longcapaciteit van de gemiddelde glasblazer. 75 cl was de gemiddelde consumptie bij een maaltijd. 75 cl was het ideale volume om wijn te conserveren.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.