Tyrannosaurus was een reusachtige vleeseter, die tot veertien meter lang en acht ton zwaar kon worden. Hij liep op sterke, hoge achterpoten waarbij de horizontale, brede romp in evenwicht gehouden werd door een korte, zware staart.De voorpoten waren heel klein.
Op een dag, 66 miljoen jaar geleden, kwam aan bijna al het leven op aarde een plotseling en apocalyptisch einde toen het tijdperk van de dinosauriërs op gewelddadige wijze werd beëindigd met de inslag van een asteroïde.
Zo'n 66 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet op de aarde terecht. Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing. Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's.
Eigenlijk weten de onderzoekers niet precies hoe de dinosauriërs eruitzagen. Alle gegevens die zijn verzameld, komen van gevonden botten en tanden. Bij veel dinosauriërs zijn deze vondsten niet compleet. De lichaamsbouw is van de meeste dino's wel bekend.
De eerste dinosaurussen leefden ongeveer 225 miljoen jaar geleden. Het waren een soort reptielen. Dinosaurussen hadden veel langere poten dan andere prehistorische reptielen. Hierdoor konden ze heel snel rennen.
Bij dinosauriërs is dit onmogelijk, omdat er geen dna meer te vinden is. Toch zouden er nieuwe dinosauriërs gemaakt kunnen worden, denkt een groep Amerikaanse wetenschappers. En daar hebben ze kippen voor nodig. Kippen hebben namelijk dezelfde voorouders als dino's.
BRUSSEL l De Tyrannosaurus Rex, een van de grootste vleeseters die ooit op onze planeet hebben rondgelopen, is volgens wetenschappers de voorloper van de kip. Dat blijkt uit onderzoek van resterende eiwitten bij gevonden fossielen van de dinosaurus.
6. Dinosaurussen. Kippen zijn nauw verwant aan de dinosaurus; ze hebben over het algemeen weinig genetische veranderingen ondergaan ten opzichte van de dinosaurussen. Het patroon in het dna van kippen lijkt van alle vogels het meest op het dna van de vliegende dinosaurussen.
De kip staat genetisch gezien dichter bij de dinosaurus dan andere vogels, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Kippen hebben relatief weinig genetische veranderingen ondergaan sinds ze zich afsplitsten van gevederde dinosaurussen.
De theorie klinkt simpel, maar voor dinosaurussen zit je dan met een probleem. Wie een indrukwekkende soort opnieuw tot leven wil wekken, heeft pech: er is geen verwant meer.
Deze massa-extinctie is tot op de dag van vandaag een raadsel voor wetenschappers, omdat het een van de meest selectieve is: alle niet-vliegende dino's, pterosauriërs, ammonieten en de meeste zeereptielen verdwenen, terwijl zoogdieren, vogels, krokodillen en schildpadden de meteorietinslag wel overleefden.
Een meteoriet met een doorsnede van zo'n tien kilometer kwam in zee voor de kust van het huidige Mexico terecht in de buurt van het plaatsje Chicxulub en zorgde voor een massa-uitsterving, die het einde betekende van meer dan 75 procent van de soorten op aarde.
Ze waren zo groot doordat het klimaat warmer was dan nu, maar ook doordat er ruim vier keer zo veel CO2 in de atmosfeer zat. De omstandigheden waren gunstig voor het plantenleven, waardoor de dinosauriërs met een lange nek zich konden volvreten. En ze konden overal bij, zonder veel te hoeven bewegen.
Onderzoekers van de VUB hebben de leeftijd van de tot nog toe oudste Tyrannosaurus rex achterhaald. "Het dier was om en bij de 30 jaar oud toen het 66 miljoen jaar geleden overleed." De T. rex in kwestie -die Trix is gedoopt- is sinds vorig weekend te bewonderen in het museum Naturalis in Leiden.
Tyrannosaurus kon goed zien en ruiken. De herseninhoud bedroeg ongeveer 350 cm³. In 1905 werd T. rex voor het eerst beschreven (Osborn, 1905) en sindsdien zijn een vijftigtal skeletten opgegraven.
Slechts weinig vleesetende dinosauriërs zijn groter dan de Noord-Amerikaanse T. rex. Honderd tot drieënnegentig miljoen jaar geleden tijdens het vroege en late Krijt (Albiaan en Cenomaniaan) leefde in Noord-Afrika een theropode dinosaurus die groter was dan T.
Wel zeker is dat de grote dinosauriërs makkelijk een leeftijd van 40 jaar haalden. En misschien werden ze dus nog een stuk ouder. Helemaal precies kunnen we de leeftijd van dino's dus niet aflezen. Maar we weten wel dat sommige dinosaurussen net zo oud worden als de middelbare leeftijd van mensen.
De grootste dinosaurus die ooit gevonden is, heeft eindelijk een naam gekregen. De soort is Patagotitan mayorum genoemd, staat in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings B. Deze ondersoort van de titanosaurus leefde zo'n 100 miljoen jaar geleden in Argentinië.
De Chileense wetenschappers hebben de dinosaurussoort Gonkoken nanoi gedoopt. Het woord 'gonkoken' komt uit het Tehuelche, tot het einde van de negentiende eeuw de belangrijkste taal in het gebied, en betekent 'gelijkend op een wilde eend of zwaan'. Gonkoken nanoi is de vijfde dinosaurussoort die in Chili is ontdekt.
'Kippen worden al heel lang ingezet bij onderzoek naar de cognitieve vaardigheden van dieren,' zegt Blatchford. Zo toonden onderzoekers aan dat kippen wel dertig individuele soortgenoten herkennen, en dat kuikens niet meer dan 24 tot 36 uur nodig hebben om het uiterlijk van hun moeder in te prenten.
Wie de film 'Jurassic Park' heeft gezien zou het de afschrikwekkende wezens niet aangeven, maar van de nog levende dieren staat de Tyrannosaurus rex genetisch gezien het dichtst bij kippen en struisvogels. Dat zeggen onderzoekers van de medische school van Harvard.
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.
De in Canada gevonden Tyrannosaurus rex (T-rex) 'Scotty' is de allergrootste T-rex ooit. Het dier was langer dan 13 meter en woog meer dan 9.000 kilogram, ruim 3.000 kilogram meer dan het allergrootste landdier ter wereld, de Afrikaanse olifant. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in The Anatomical Record.
Tyrannosaurus was een reusachtige vleeseter, die tot veertien meter lang en acht ton zwaar kon worden. Hij liep op sterke, hoge achterpoten waarbij de horizontale, brede romp in evenwicht gehouden werd door een korte, zware staart. De voorpoten waren heel klein.
Niet alle dino's waren groot, er waren ook dino's die niet groter werden dan een hond. Een handiger maatje voor in je huis. Trix at ongeveer 70 kilo vlees per dag.