Als je een glas Appelsientje sinaasappelsap van 200 ml drinkt, krijg je de volgende voedingsstoffen binnen: Energie: 83 kcal, dit is 4% van de Dagelijkse Referentie-Inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ/2000 kcal). Voedingsvezel: 0,72 gram. Vitamine C: 70 mg, dit is 88% van de Dagelijkse Referentie-Inname.
In een glas of pakje sinaasappelsap (200 ml) zit een hoeveelheid suiker vergelijkbaar met zo'n 4,5 suikerklontjes. Als je sap drinkt krijg je dus vrij veel suiker en daarmee ook calorieën binnen. Zo neemt het risico op overgewicht toe.
Ingrediënten. Appelsientje Sinaasappel is 100% puur sap van de lekkerste Braziliaanse sinaasappels.
Helemaal bovenaan de lijst komt het sap van blauwe druiven, gevolgd door pompelmoes (grapefruit), veenbessen (cranberries) en troebel appelsap. Het slechtst scoorden wit druivensap, sinaasappelsap, helder appelsap, granaatappelsap en ananassap.
Omdat vitaminen gevoelig zijn voor licht en lucht, moet u fruitsap het best onmiddellijk na de bereiding consumeren. Vervang niet meer dan de helft van het fruit per dag (aangeraden wordt 2 à 3 stuks) door vruchtensap, dus maximaal één glas per dag.
Suiker in appelsap
Als je sap drinkt krijg je ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Het is beter om fruit en groente te eten in plaats van te drinken. Je krijgt dan ook de vezels binnen en bent sneller verzadigd. In een glas (200 ml) appelsap zit ongeveer 21 gram suiker.
Geen conserveermiddelen
Net zoals bij vers sap is sinaasappelsap in pak dus 100% puur sap en is een geopend pak nog enkele dagen houdbaar in de koeling. Appelsientje past een milde vorm van pasteurisatie toe, waardoor er nauwelijks verlies van voedingsstoffen is, zoals vitamine C.
Er worden geen dierlijke producten verwerkt in Appelsientje en dus zijn de producten geschikt voor veganisten en vegetariërs.
De meeste vruchtensappen zijn gemaakt uit geconcentreerd vruchtensap. Sapconcentraat ontstaat door het sap uit het fruit te persen. Vezels, schillen en pitjes worden daarbij geheel of gedeeltelijk verwijderd. Voor deze reststoffen bestaat de vakterm 'tester'.
Hoewel sinaasappelsap een stuk gezonder klinkt dan cola, bevatten beide drankjes bijna evenveel suiker. In cola zit elf procent suiker, in verse jus d'orange maar liefst tien procent. Dat is meer dan de dagelijkse 'toegestane' hoeveelheid; die ligt volgens voedingsdeskundige Marilyn Glenville op vijf procent.
Conclusie. Hoewel je met een glas versgeperste sinaasappelsap voldoende vitamine C binnenkrijgt, heeft het als nadeel dat het veel minder vezels en meer koolhydraten bevat dan een verse sinaasappel. Het is dus gezonder om twee keer op een dag een sinaasappel te eten, dan dezelfde hoeveelheid versgeperst sap.
Het geven van medicijnen met een glas vruchtensap kan de werking flink beïnvloeden. Met name bètablokkers (bij hoge bloeddruk), etosopide (bij kanker) en sommige antibiotica moeten met water worden ingenomen.
Jus d'orange is ongezond
Dus: minder vezels, minder vitamine C en veel suiker. Daarnaast heb je ook nog eens veel sinaasappels nodig voor een fatsoenlijk glas sap. Je drinkt als snel het sap van drie sinaasappels weg. En dan heb je alleen nog maar een glaasje sap dat niet heel erg vult.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.
Riedel produceert Appelsientje, Taksi, CoolBest, DubbelFrisss en Extran. De fabriek is gevestigd in Ede vanwege de goede kwaliteit van het grondwater aldaar. Sinds 2017 is het bedrijf eigendom van de Nederlandse investeringsmaatschappij 'Standard Investments'.
Vers geperst appelsap blijft slechts een tot twee dagen goed in de koelkast voordat het begint te gisten. Om dit tegen te gaan kun je het sap ook invriezen. Doe het sap in bijvoorbeeld diepvrieszakjes of in plastic doosjes. Hou er wel rekening mee dat het sap gaat uitzetten als het bevriest.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.
Appels en appelsap zijn een goede bron van kalium. Dit mineraal is betrokken bij verschillende belangrijke functies in je lichaam. Een van deze functies is de regulatie van je bloeddruk. Door via je voeding voldoende kalium binnen te krijgen help je een normale bloeddruk in stand te houden.
Bepaalde producten vermijden
Wees matig met: alcohol, koffie en thee, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten, appelsap, vet eten, sterk gekruid eten, chocola en pepermunt. Ook kunt u beter niet te veel kauwgom kauwen.
In een klein glas appelsap van 150 milliliter zit bijvoorbeeld zo rond de 4 suikerklontjes. Als je sap drinkt krijg je dus ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Dat leidt makkelijk tot overgewicht. Verder hebben mensen die suikerhoudende dranken drinken een grotere kans op diabetes type 2.
Dat zijn 3,5 suikerklontjes. In frisdrank zit gemiddeld ongeveer net zoveel als sinaasappelsap. Voor appelsap is het zelfs wat meer: zo'n 17 gram en 4 suikerklontjes.
Koffie, alcohol, koolzuurhoudende dranken, (sinaas)appelsap zijn prikkelend voor de blaas en zorgen voor een toename van de aandrang om te plassen.