U hanteert het 0%-tarief als u bijvoorbeeld goederen levert naar het buitenland of opslaat in een douane-entrepot. U brengt dan geen btw in rekening. Op de factuur noteert u 0% btw.
Vanaf 2020 is een omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting van kracht. Deze kun je gebruiken als je omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro. Hiervoor tellen alle leveringen en diensten mee die zonder toepassing van de nieuwe KOR met btw belast zijn.
Als je geen BTW hoeft te betalen (of zelfs terugkrijgt) betekent dit dat je omzet te laag is geweest ten opzichte van de kosten.
Geniet je als freelancer, zelfstandige of kleine onderneming vrijstelling van btw, dan heb je geen uitstaans met de btw. Je bent niet btw-plichtig en rekent dus geen btw op factuur, je dient geen btw-aangiften in en houdt geen btw-boekhouding bij.
Onderwijs is vrijgesteld van btw. Dat geldt voor basisonderwijs tot en met hoger onderwijs, ook wanneer dat uitgevoerd wordt door een zelfstandig ondernemer. Over de vergoeding brengt u geen btw in rekening.
Als u als beginnende zelfstandige jaarlijks maximaal €25.000 verdient, dan hoeft u geen btw aan uw klanten te verrekenen en kunt u opteren voor een btw-vrijstelling. Op uw factuur moet u dan het volgende vermelden: "Kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting. Btw niet toepasselijk.".
Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 9%-tarief.
9% btw. 9% is het verlaagde btw-tarief. Het geldt onder meer voor etenswaren en sommige diensten. Meer hierover leest u bij Goederen met 9% btw en Diensten met 9% btw.
Wat gebeurt er na 3 jaar? Uw deelname is voor een periode van ten minste 3 jaar. Wilt u ook na die 3 jaar gebruik blijven maken van de KOR? Dan hoeft u niets te doen.
agrarische goederen. geneesmiddelen en hulpmiddelen. kunst, verzamelvoorwerpen en antiek. boeken en periodieken.
Leveringen en diensten die belast zijn met een laag tarief, vallen onder het btw-tarief in Nederland van 9%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.
Verlaagd btw-tarief van 6% Het verlaagde tarief van 6% geldt voor de verschuldigde btw tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 op werken die uitgevoerd worden in het kader van afbraak en heropbouw op hetzelfde perceel van een gebouw dat de bouwheer gebruikt als eigen en enige woning.
De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. U kunt gebruik maken van de KOR als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt.
Bij een vrijstelling betaalt u geen btw en trekt u geen btw af. De btw op kosten en investeringen die betrekking hebben op vrijgestelde goederen en diensten, kunt u niet terugvragen.
Nadat u uw onderneming bij de Kamer van Koophandel hebt ingeschreven, laten wij u weten of u ondernemer bent voor de btw. U krijgt dan een brief waarin staat hoe en wanneer u btw-aangifte moet doen. U bent ondernemer vanaf het moment dat u iets doet voor uw onderneming.
Voor bijna alle voedingsmiddelen geldt een btw-tarief van 9%, ook wel het lage btw-tarief genoemd.
Koffie valt onder het lage BTW-tarief van 9%. De hierboven genoemde onderhoudsdienst valt daarentegen onder het hoge tarief van 21% (hier kan je overigens handig exclusief BTW berekenen). Veel ondernemers vergeten dit en trekken vervolgens 21% BTW van de belasting af.
Alcoholhoudende dranken
Bier (en biermengsels) met meer dan 0,5% alcohol en andere dranken met meer dan 1,2% alcohol vallen onder het 21%-tarief.
U mag de btw alleen in aftrek brengen als u het eten en drinken niet afneemt als eindgebruiker. Dit is het geval wanneer u als ondernemer deze prestatie doorbelast aan een derde, waarbij u btw in rekening brengt. Op de factuur geeft u dan aan dat het gaat om het verstrekken van eten en drinken voor gebruik ter plaatse.
Alle vermelde prijzen zijn inclusief 6% BTW, met uitzondering van producten met alcohol, wenskaarten en de transport- en verpakkingskosten die onder 21% BTW vallen.
Bij de verkoop van voedingsmiddelen in Nederland wordt sinds 1 januari 2019 een BTW-tarief van 9% gehanteerd.
Als het bedrag van de verschuldigde btw op de factuur bestaat uit meer dan 2 cijfers achter de komma, dan rondt u het 3e cijfer achter de komma af op hele centen. Dit doet u als volgt: Is het 3e cijfer achter de komma lager dan 5, dan rondt u het bedrag naar beneden af.
Een nulfactuur is een rekening die al betaald is en die de gemeenten dus niet hoeven te betalen.
Daarom moet je het verplicht vermelden op alle documenten van je zaak. Sterker nog: zonder btw-nummer kan je niet eens starten als zelfstandige. Het aanvragen van een btw-nummer is dus een noodzakelijke stap in het wettelijke proces om te starten als zelfstandige.