Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood. Om dan maar meteen door te gaan: een mueslireep is ook niet gezond.
Ontbijtkoek en dieet
Over het algemeen kan worden gesteld, dat alle varianten ontbijtkoek niet erg gezond zijn. Vooral wanneer men wil afvallen of een dieet volgt, mag een plakje ontbijtkoek niet gezien worden als geschikt tussendoortje. Ruim één derde deel, van een gemiddelde ontbijtkoek, bestaat namelijk uit suikers.
Maar liefst 38.8 gram suiker per 100 gram ontbijtkoek!
Dit is veel te veel naar onze mening. Gezond Afvallen adviseert om te focussen op voedingsproducten met een suikerpercentage onder de 6%. Veel mensen weten ondertussen wel dat suikers grotere dikmakers zijn dan vetten.
Peperkoek is een bron van vezels
Ze dragen bij aan een goede spijsvertering en een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Per dag wordt geadviseerd zo'n 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Als we kijken naar degene die de meeste vezels en minste suikers hebben zijn er drie varianten die goed scoren, namelijk: Peijnenburg Ontbijtkoek zero volkoren. Peijnenburg Ontbijtkoek zero. Peijnenburg Ontbijtkoek lower cal.
Een plak ontbijtkoek (van 55 gram) bevat maar liefst 169 kcal. Hiervan bestaat ongeveer 20,5 gram uit suikers. Daarnaast bevat ontbijtkoek veel zout en weinig vezels. Hierdoor is het eigenlijk geen gezond tussendoortje.
Een goed ontbijt
Het ontbijt levert belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, foliumzuur, vitamine B2, vitamine A en vezels. En ontbijten kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet. Met een gemiddeld ontbijtje krijg je tussen de 300 tot 400 calorieën (kcal) binnen.
Een Snelle Jelle van 70 gram bevat bijna 30 gram suiker, dit zijn 7,5 suikerklontjes! Een roze koek van 55 gram bevat bijna 23 gram suiker. Het voordeel van een roze koek is dat we weten dat die ongezond is. Zo ziet een roze koek er ook uit, en dat is lekker duidelijk.
Conclusie. Ontbijtkoek zonder toegevoegde suiker bevat een kwart minder calorieën. Toch waarderen onze proevers de smaak nog steeds: de ontbijtkoek zero is wat donkerder en iets anders van structuur, maar daardoor niet minder lekker.
Achtergrond. Ontbijtkoek wordt gemaakt van roggemeel of roggebloem, waaraan suiker, glucosestroop, fructosestroop, kandij, specerijen en rijsmiddelen (E-500, E-450a) en eventueel tarwemoutmeel (voor de kleur) zijn toegevoegd. Een hele ontbijtkoek weegt tussen de 450 en 600 gram.
Bereidingswijze. Schaaf de oude kaas in plakjes. Verdeel de appelstroop over vier plakken ontbijtkoek en beleg met de plakken oude kaas en tuinkers. Verdeel de cottage cheese over vier plakken ontbijtkoek en decoreer met de blauwe bessen, aardbeien, honing en munt.
Een ander voordeel van yoghurt is dat het rijk is aan voedingstoffen en relatief weinig calorieën bevat. Doordat yoghurt, en dan vooral de Griekse variant, veel eiwitten bevat en vullend is, kan het helpen bij het afvallen.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Ontbijtkoek wordt ook wel peperkoek, feeste, snijkoek, lekkerkoek, zoete koek, honingkoek, kruidkoek of pondkoek genoemd. Het is een koek die dicht is qua structuur en die vaak smeuïg en zoet is.
De winnaar: Gelijkspel, want de snacks gaan bijna gelijk op. In een eierkoek zitten iets meer calorieën en koolhydraten en, heel logisch, eiwitten. Een plakje ontbijtkoek bevat iets minder vet en iets meer vezels.
Het verschil met de meeste andere soorten koek is dat bij een eierkoek geen vet gebruikt wordt. Geen boter, margarine of olie dus. Dat zorgt er voor dat het caloriegehalte van zo'n grote eierkoek flink lager ligt dan van andere grote koeken zoals gevulde koeken, rondo's of stroopwafels.