Zeewieren worden zowel vers als gedroogd verkocht. Veelgebruikte zeewieren zijn zeesla, nori, kelp/kombu, wakame, arame, zeespaghetti en dulse.
De meeste mensen denken dat kelp een specifiek wier is. De letterlijke betekenis van kelp is wier en daar zijn heel veel varianten van. Wier, ook wel zeewier genoemd is een benaming die gegeven is aan rood, bruin en groenwier. (Zee)wieren behoren tot de algen, deze wieren en andere algen vallen in de groep Eukaryoten.
Kelp (Macrocystis) is een grote bruine (zee)alg die zeer rijk is aan jodium (belangrijk voor de schildklierwerking en energiestofwisseling) en daarnaast kleine hoeveelheden vitamines (waaronder B-vitamines, choline en vitamine C) en meer dan 20 verschillende mineralen bevat.
Let daarom op de dagelijkse maximum dosering als om een bepaalde reden toch wordt gekozen voor extra jodiuminname; bijvoorbeeld met een jodiumtablet op basis van kelp of zeewier. Bij frequente inname is het af te raden om meer dan 150 tot 250 microgram (afhankelijk van iemands gewicht) per dag te nemen.
Wij raden aan om maximaal 2-3 keer per week zeewieren te eten en ze vóór gebruik te weken en wassen.
Groene en rode zeewieren, zoals nori en dulse, bevatten meer eiwit dan de bruinwieren (met uitzondering van wakame). Naast eiwitten bevatten alle soorten zeewieren ook B-vitamines, zoals vitamine B1, maar wel minder dan bonen. Zeewier kan meer ijzer bevatten dan vlees en in rood- en groenwieren zit vitamine C.
Het beste jodium supplement is Biotics Jodium Vloeibaar. Biotics Jodium Vloeibaar is goedkoop en heeft een stabiel jodium gehalte van 75 microgram jodium per druppel. Je kunt met 1 of 2 druppels per dag je dagelijkse hoeveelheid exact regelen. Andere supplementen hebben een te hoog en/of te onstabiel jodiumgehalte.
Kelp is een zeewier en van nature rijk aan jodium. Maar dat jodiumgehalte kan heel erg schommelen.
Kelp is een verzamelnaam voor een aantal zeewieren. Het is zeer rijk aan vrijwel alle mineralen en sporenelementen, vitamine C, B2, B3, E, choline en caroteen.
Het EFSA ( Europese Voedselveiligheid Autoriteit) heeft een veilige marge ingesteld voor dagelijks inname: dit ligt op 150 microgram per dag voor volwassenen.
Een jodiumtekort is lastig te herkennen omdat de symptomen erg generiek zijn: koude handen en voeten, een droge huid, droge en breekbare haren, breekbare nagels, haaruitval, een hese of krakende stem, vermoeidheid, lusteloosheid, traagheid in denken en handelen, een verhoogd cholesterolgehalte, spierzwakte en ...
Met name kelp is heel rijk aan jodium, 1 eetlepel kelp bevat maar liefst 2000 mcg! Daarna komen arame, hiziki, kombu en wakamé. Ook voor deze zeewieren geldt dat je uit één eetlepel voor de hele dag genoeg jodium binnen kunt krijgen.
Waarom is zeewier zo gezond? Zeewieren en algen zijn een goede bron voor ijzer en eiwitten. Algen bevatten daarnaast ook visvetzuren en vitamine B1, terwijl zeewieren een uitstekende bron zijn van fosfor, calcium, jodium, magnesium, vitamine B, natrium en kalium.
Kelp wordt snel mals wanneer het gekookt wordt. De bladeren kunnen worden gedroogd en in kleine stukken worden gebroken om toe te voegen aan soepen, pasta gerechten, peulvruchten of stoofpotten. Je kunt het ook als hartige snack eten of het frituren als zeewierchips.
In Japanse recepten worden vaak zeegroenten zoals zeewier gebruikt. Algen en wieren bevatten veel vitaminen en mineralen en worden terecht als superfoods bestempeld. Dit is te danken aan enkele belangrijke voedingsstoffen: Ijzer: Algen en zeewier zijn een uitstekende bron van ijzer.
Kelp is een ongelooflijk rijke bron van vitamines en mineralen. Maar Kelp, en zeewier in het algemeen, staat het meest bekend om de grote hoeveelheid jodium. Kelp kan gebruikt worden als jodium supplement, terwijl je daarnaast nog eens kunt profiteren van alle andere voedingsstoffen in dit zeewier.
Bij een ernstig tekort aan jodium gaat de schildklier langzamer werken en kan deze gaan opzwellen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en gewichtstoename. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen. In extreme gevallen kan er dwerggroei ontstaan.
Er zit zelfs een beetje jodium in andijvie en bananen. Maar de beste bron is zeewier! Zeewier zoals kombu bevat extreem veel jodium.
Om het schildklierhormoon te kunnen aanmaken, heeft de schildklier jodium nodig. Jodium komt uit de voeding in het bloed. Vervolgens wordt het actief door de schildklier uit het bloed opgenomen. Dagelijks is zo'n 150 microgram jodium nodig voor een goed werkende schildklier (vanaf 9 jaar).
Kaliumjodide is een vorm van jodium die gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Het behoort tot de groep van schildkliermiddelen. Ieder jodiumtablet bevat 65 mg kaliumjodide. Door jodiumtabletten te slikken, raakt uw schildklier verzadigd met stabiel jodium (ongevaarlijk jodium).
Spirulina is een blauwalg, ook wel zeewier genoemd, die voornamelijk bestaat uit de stof phycocyanine. Dit antioxiderende stofje komt in geen enkele andere plant voor. Di groene goedje is een supplement verkrijgbaar in poeder- en pilvorm. Makkelijk te verwerken in je dagelijkse maaltijden dus.
Het EFSA ( Europese Voedselveiligheid Autoriteit) heeft een veilige marge ingesteld voor dagelijks inname: dit ligt op 150 microgram per dag voor volwassenen. Zeekraal bevat aardig wat jodium, waardoor het zeker geen verkeerd idee is, om het dagelijks op je menu te zetten als je geen brood eet.
Zeekraal is, in tegenstelling tot wat velen denken, geen zeewier en bevat bovendien slechts weinig jodium. Er zijn honderden soorten zeewier, maar die zijn lang niet allemaal geschikt voor consumptie, en ze zijn ook niet allemaal even eenvoudig te koop.