Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden.Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar. Bij frituren gebruik je je olie of vet vaak meer dan 1 keer. Let dan wel op een aantal gebruiksregels. Als je deze opvolgt gaan de kwaliteit en stabiliteit van het product minder snel achteruit.
Zeker wel! Oliën en vetten kunnen bederven door ranzig worden oftewel oxideren. Oxidatie ontstaat door licht, zuurstof en vocht en warmte. Wanneer een olie ranzig wordt is de chemische samenstelling veranderd.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Op het moment dat het korrelig aanvoelt betekent dit dat de olie vervuild is. Wanneer het dik en plakkerig aanvoelt is dit een teken dat de olie verouderd is. In beide gevallen is het goed om de olie te verversen.
U kunt eenvoudig de staat van de olie controleren door in de dop van het oliereservoir te kijken. Volg de fotoreeks en u weet direct of de olie moet worden ververst. Draai de oliedop er nooit af als de motor warm is. Doe dit uit veiligheidsredenen altijd wanneer de motor van uw auto koud is.
Normaal gesproken kan elke olie minimaal 5 jaar een goede mix blijven. De licht gedoopte oliën uiteraard nog jaren langer. (5 jaar is een termijn die in oliewereld wordt genoemd.) Maar heb je het in de schuur staan gesloten, dan zou ik het tot 10 jaar na productie datum ook rustig nog gebruiken.
Dit wil zeggen dat het product vanaf deze datum niet meer geschikt is voor consumptie en weggegooid dient te worden. Als dit niet gedaan wordt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Het product mag gebruikt worden tot de dag die op het etiket of fles/blik staat, maar daarna niet meer.
Het merendeel van de ingezamelde gebruikte frituurolie, fondueolie of het gebruikte frituurvet wordt verwerkt tot de milieuvriendelijke brandstof biodiesel. De biodiesel die gemaakt wordt van deze afvalstoffen kan na het recyclageproces bijvoorbeeld bijgemengd worden bij traditionele diesel.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Smeerolie is in principe onbeperkt houdbaar is, maar praktisch gezien is het goed om een tijdsspanne van 5 tot 7 jaar aan te houden. Daarbij is het wel belangrijk om in de gaten te houden dat 7 jaar oude olie waarschijnlijk niet meer geschikt is voor een nieuwe machine omdat deze wellicht hogere eisen stelt.
Een goed afgesloten, donkergetinte fles olijfolie, die op een koele en donkere plek bewaard wordt is een aantal maanden houdbaar.
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.
Frituur bij voorkeur in olie omdat olie gezonde onverzadigde vetten bevat. Denk aan gewone olijfolie, arachideolie of maïsolie. Ook vloeibaar frituurvet bevat vooral gezonde onverzadigde vetten. Het is echter een “geknutselder” product dan olie.
Door de verzadigde vetzuren is kokosolie een erg stabiel vet wat niet snel ranzig wordt en heel goed tegen hoge tempersturen kan. Uitermate geschikt om in te bakken, braden en frituren dus.
LEVENSDUUR VAN SYNTHETISCHE OLIËN
Olie die 100% synthetisch is kan niet oxideren, wat maakt dat ze langer kan bewaard worden en dat tot vijf jaar”, legt Guillaume B uit, verantwoordelijke voor productontwikkeling bij Bardahl.
Wanneer er teveel olie in de motor zit kan dit veel mechanische schade veroorzaken. Dit kan variëren van olielekkage tot inwendige vervuiling zoals “black sludge” vorming. Bij met name dieselmotoren kan het zelfs voor problemen zorgen met het roetfilter.
Donkere of vuile motorolie – de originele geel/oranje kleur wordt donker naarmate de olie vervuild raakt met vuil en puin. Controleer uw motorolie vaak - maandelijks is het beste - om er zeker van te zijn dat deze in goede staat verkeert en vervang deze indien nodig.
Verschillende soorten olie
Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet. Meestal gaat frituren op 170 tot 180 graden Celsius, maar soms ook op lagere temperaturen. Schep het product voorzichtig in de olie.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Frituur altijd zonder deksel zodat de vrijgekomen stoom kan ontsnappen.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Vervanger voor zonnebloemolie tijdens frituren
Gebruik jij normaal gesproken zonnebloemolie? Je kunt deze vervangen door frituurolie, dit is een mix van verschillende plantaardige oliën. Ook arachide-, rijst-, sla- en sojaolie zijn erg geschikt om in te frituren.