de rolstoel (m.) Verbuigingen: rolstoelen (meerv.) een vervoermiddel voor mensen die slecht ter been zijn.
Maten en afmetingen voor rolstoeltoegankelijkheid
Een gemiddelde rolstoel is tussen de 55 en 65 centimeter breed. De breedte die iemand in een rolstoel nodig heeft om rechtdoor te kunnen rollen is 90 centimeter.
Een rolstoel kan een enorme uitkomst zijn voor mensen die door een beperking of blessure niet goed kunnen lopen. Het gebruik van een rolstoel kan iemand de vrijheid geven om zich te verplaatsen en deel te nemen aan de maatschappij.
De eerste zelfrijdende rolstoel werd uitgevonden in 1655 door Stephan Farfler, wie een Duitse horlogemaker was met dwarslaesie. De rolstoel was gebouwd op een driewielig chassis met een handslinger aan het voorwiel, waarmee de rolstoel kan worden voortbewogen.
Een rolstoel is een stoel met wielen, en afhankelijk van het model: beweegt de persoon die in de rolstoel zit zichzelf met de handen voort;wordt de rolstoel geduwd, of:bevat de rolstoel een elektromotor waarmee hij wordt aangedreven.
Een rolstoel kopen, hoeft niet duur te zijn. De goedkoopste rolstoelen zijn al verkrijgbaar voor prijzen die liggen tussen de 119 en 139 euro.De duurste modellen liggen zo rond de 700 euro. Welke u moet kiezen, hangt af van uw persoonlijke behoefte en voor welke doeleinden u de rolstoel wilt gebruiken.
Hulpmiddelen via gemeente
Voorbeelden van hulpmiddelen die u blijvend nodig kunt hebben zijn een rolstoel, traplift of een elektrische deuropener.
Het eerste patent op een rolstoel kwam er in 1869.
De eerste klaprolstoel werd in 1932 door twee ingenieurs ontworpen. Een van hen had tijdens de Eerste Wereldoorlog een ongeval gehad met een landmijn.
Het eerste patent op een rolstoel stamt uit 1869. Het was een model met twee handvaten voortgeduwd door achterwielen.
Wanneer uw situatie niet veranderd en u er normaal gebruik van maakt gaat een rolstoel gemiddeld 5 tot 8 jaar mee. Als de rolstoel niet meer voldoet aan uw situatie of slijtage vertoont kunt u via de leverancier een reparatie aanvragen.
Personen met een handicap
De personen zijn niet gehandicapt, maar hebben een handicap.
Het maximaal gebruikersgewicht van een standaard rolstoel ligt doorgaans tussen de 110 en 130 kg. Het is dus belangrijk dat je je daadwerkelijk weegt op een weegschaal en niet uitgaat van een schatting.
Enkel in straten waar specifieke signalisatie dit toelaat mag je tegen het verkeer in rijden. Je mag rijden op wegen die zijn voorbehouden voor landbouwvoertuigen, ruiters, fietsers en voetgangers. Als je in een zone bent waar ook voetgangers zijn, moet je hen voorrang verlenen.
Om door een binnendeur te kunnen passeren met een rolstoel of met een begeleider, moet de deuropening minstens 90 cm breed zijn. Voor een rolstoelgebruiker, moet aan de slotzijde van de deur ook minstens 50 cm opstelruimte zijn.
Over het algemeen is het geen probleem om je handbewogen rolstoel mee te nemen in het vliegtuig. Wel dien je dit bij de meeste luchtvaartmaatschappijen minimaal 48 uur van te voren door te geven. Bij een elektrische rolstoel dien je direct na het boeken contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij.
Wetgeving met betrekking tot rolstoeltoegankelijkheid
Om rolstoelgebruikers tegemoet te komen, is er in 2017 een wet aangenomen die het verplicht om bedrijven en openbare gebouwen toegankelijk te maken voor iedereen.
Begin met een soepele, wiegende beweging naar voren en omhoog om uw billen van de vloer te tillen. Uw hoofd blijft ongeveer ter hoogte van uw knieën. Terwijl uw billen omhoogkomen in de richting van het rolstoelkussen, duwt u uw billen met uw onderarm naar de rolstoel.
Rolstoelen lenen. Een rolstoel kunt u lenen als u deze voor een tijdelijke periode nodig heeft, bijvoorbeeld voor een revalidatie. Maar ook wanneer u niet in staat om uzelf te verplaatsen door een tijdelijk functieverlies van uw benen. U heeft dan recht op een gratis uitleen rolstoel.
Een rolstoel duwen
Met de armen lichtjes gebogen is het duwen van de rolstoel het minst zwaar. Sturen gaat net als op de fiets. Door de rechterkant wat meer naar voren te duren gaat de rolstoel links en door de linker kant steviger te duwen gaat de rolstoel naar rechts.
Globaal gezien zijn er 2 verschillende type rolstoelen: Handbewogen Rolstoelen en Transport rolstoelen. De rolstoelen die wij aanbieden (zowel de handbewogen rolstoelen als de transport rolstoelen) zijn allemaal opvouwbaar / inklapbaar, hierdoor is het erg makkelijk om de rolstoel in bijvoorbeeld een auto mee te nemen.
De geschiedenis van de scootmobiel start in 1954. Toen werd de allereerste scootmobiel geïntroduceerd door het Amerikaanse bedrijf Sears, Roebuck & Co. Het voertuig werd als elektrische rolstoel in de markt gezet en flopte.
Hoeveel mensen in Nederland een rolstoel hebben, is niet precies bekend. In de publicatie Meedoen met beperkingen is berekend dat er ongeveer 225.000 tot 250.000 mensen in een rolstoel zitten.
Een eenvoudig instapmodel zal tussen de 1.500 en 2.000 euro liggen. Wie de BMW onder de scootmobielen tweedehands wil kopen is zo'n 8.000 euro kwijt. Als u een matig gebruiker bent van een scootmobiel, denk er dan ook eens over na om er af en toe een te huren.
Leeftijd is geen voorwaarde. Je kan op elke leeftijd een mobiliteitshulpmiddel aanvragen. Je leeftijd kan wel mee bepalen welk type hulpmiddel bij je past en hoe snel je dat mag vervangen. Vanaf de leeftijd van 85 jaar of in het woonzorgcentrum kan je je mobiliteitshulpmiddel huren in plaats van kopen.
Artikel 49 van het RVV zegt dat bestuurders blinden die zijn voorzien van een witte stok met één of meer rode ringen voor moeten laten gaan. Dit geldt overigens voor alle personen die zich moeilijk voortbewegen. Bij mensen die zich moeilijk voortbewegen kun je denken aan voetgangers met een stok, looprek of rollator.