Het hoge noorden van Zweden weet het hele jaar door een fantastische lichtshow te presenteren dankzij de wonderen van moeder natuur. Of je nu komt voor de middernachtzon of het noorderlicht, deze twee natuurverschijnselen trekken reizigers vanuit alle windstreken.
Wist je dat de zon in het Noorden van Zweden in de zomer enkele weken niet ondergaat? Van april tot augustus wordt het 's nachts nooit helemaal donker. In de wintermaanden heb je het omgekeerde fenomeen. Tijdens de poolnacht krijg je de zon boven de poolcirkel enkele weken niet te zien.
Vanaf 6 juni is het tot en met halverwege juli 24 uur licht. Het is dus nooit 24 uur donker in Lapland maar wel 24 uur lang licht.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
In de wintermaanden is het juist andersom: eind december is de zon vrijwel niet zichtbaar en is het zo'n 21 uur per dag donker. December en januari zijn dan dus de donkere maanden, waarbij het kort daglicht is in Lapland (van 09.30 uur tot 15.00 uur).
De middernachtzon maakt onderdeel uit van het dagelijks leven van de inwoners van het uiterste noorden van Zweden. De extra uren dag- en zonlicht zorgen ervoor dat tuinen en parken volop groeien en bloeien in deze tijd van het jaar. De avonden duren lang en lenen zich goed om lekker lang buiten te blijven.
In de winterperiode kan het overal in het land koud worden. Dikke winterkleding volstaat vooral voor de meest noordelijke plaatsen waar het tot -25 graden Celsius kan worden. In het zuiden schommelt de thermometer tussen de 0 tot -10 graden liggen.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-IJsland en Noord-Scandinavië.
Bewoners van het Noorse Svalbard leven van november tot eind februari in duisternis. Alleen het noorderlicht, de maan en bouwlampen beschijnen de eilanden. Wat voor de één een tijd van depressies is, blijkt voor de ander een periode vol gezelligheid. Longyearbyen baadt in een zee van licht.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
Prijzen liggen in Zweden gemiddeld 6% hoger dan in Nederland en België. Enkele voorbeelden: restaurants zijn circa 5% goedkoper, levensmiddelen zijn 24% duurder en het openbaar vervoer is zo'n 5% goedkoper. Vooral voor alcohol betaal je in Zweden de hoofdprijs. Geïmporteerd bier in de horeca is wel 66% duurder.
De warmste maand is juli met een gemiddelde temperatuur van 12°C en de koudste maand in Kiruna is december, wanneer de temperatuur gemiddeld rond de -13˚C ligt.
Gemiddeld genomen gebeurt dat in het zuiden van Zweden – het warmste deel van het land – tussen begin en halverwege oktober. Maar nu is deze grenswaarde in het zuiden van het land en langs een brede kuststrook, tot het eiland Gotland aan toe, nog niet bereikt.
Zweden is een gigantisch groot en langgerekt land en kent daardoor meerdere klimaatzones. In de zomermaanden schommelt de temperatuur zo tussen de 13 en 17 graden, waarbij Lapland in het hoge noorden tekent voor de dertien graden en het in de omgeving van Stockholm en zuidelijker een stuk warmer is.
De beste reistijd voor Zweden is daarom juni en september. Wil je Zweeds Lapland ontdekken? Bekijk al onze groepsreizen en individuele rondreizen.
Het weer in Zweden
De steden zijn druk in de zomermaanden, maar de natuur is uitgestrekt genoeg om wandelingen te maken zonder veel toeristen tegen te komen. De zomer is ook het beste moment om van de meren in Zweden te genieten. De winters in het land zijn erg koud.
Overal in het noorden van Scandinavië en Finland gaat de zon niet onder, wekenlang. En op sommige plaatsen zoals Svalbard, zelfs maandenlang niet. 24 uur zon: een fascinerende ervaring die middernachtzon.
In het zuiden van Noorwegen en Zweden is het iets langer licht dan in het noorden. Het aantal lichturen in december is 7 uur en iedere maand komt er weer een uurtje bij. Zo is het in januari 8 uur, februari 9 uur en maart 11 uur.
Fins &Zweeds Lapland
In het zuiden van Lapland duurt het daglicht in december slechts 6 uur, maar in het noorden van Lapland heerst op dat moment een periode van complete duisternis, waarbij de zon een paar weken lang helemaal niet boven de horizon opkomt. Op 16 januari komt de zon weer op.
In landen als Spanje of Italië duurt de schemering daardoor bijvoorbeeld aanzienlijk korter dan in verder van de evenaar gelegen landen als Nederland en België. Het wordt zodoende in landen dichter bij de evenaar 's avonds na zonsondergang veel sneller donker.
De meeste toeristische Turkse plaatsen liggen meer in het midden cq oostelijke kant van de tijdzone (East European Time). Het is daardoor dus ook vroeger donker. Daar komt nog bij dat Nederland erg vlak is en we daarom lang kunnen genieten van de schemering.
Middernachtzon: 24 uur licht in IJsland
Het is in hartje zomer dus bijna 24 uur licht in IJsland. De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen dat voorkomt in de noordelijke en zuidelijke poolregio's van de planeet. De aarde draait een baan om de zon in precies 1 jaar tijd.
Gemiddeld werken Zweden iets korter dan Nederlanders: 38,7 uur per week tegenover 39,7 uur per week. Toch zijn er zeker ook verschillen. Een van de dingen die duidelijk anders is geregeld, is het aantal werkuren van vrouwen.
Zweedse mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, maar het duurt lang om ze echt te leren kennen. Het ijs is makkelijker te breken als je iets met ze gemeen hebt, zoals een hobby of sport. Ondanks dat het een groot land is, is het leven in een stad druk en dichtbevolkt.
De sneeuwhoogte in Zweden is momenteel 21% van normaal. De gemiddelde jaarlijkse sneeuwval voor Zweden is 72cm.