Bewaren. Bewaar onrijpe kiwi's op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-3 weken bewaren.
Kiwi bereiden & bewaren
Doe de kiwi's dan samen met peren, appels of bananen in een papieren zak. Rijpe kiwi's kun je ca. 2-6 dagen gekoeld bewaren (12-15°C). Onrijpe kiwi's blijven in de koelkast 1 tot 3 weken goed.
Taak het vruchtvlees aan om te zien of het droog is.
Gebruik je vinger om voorzichtig op het vruchtvlees in de kiwi te drukken. Als het droog aanvoelt is de kiwi waarschijnlijk niet goed meer. Als de kiwi zacht aanvoelt en sappig lijkt, is hij waarschijnlijk goed te eten zolang hij niet vies ruikt of beschimmeld is.
Rijpe kiwi's kun je het beste in de koelkast bewaren. Zo blijven ze enkele dagen houdbaar. Heb je een kiwi gekocht die nog niet helemaal rijp is? Bewaar deze dan buiten de koelkast op de fruitschaal.
Wil je een rijpere gele kiwi en daardoor een nog zoetere smaak? Doe de gele kiwi's dan samen met peren, appels, sinaasappels of bananen in een papieren zak. Eetrijpe gele kiwi's kun je 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Gele kiwi's blijven in de koelkast zeker nog 1 week goed.
GELE ZESPRI
Deze “ zespri Gold” is door veredeling tot stand gekomen. Qua gezonde eigenschappen is deze Gold variant ietsje gezonder dan de groene. Zespri kiwi's zijn iets zoeter van smaak dan de groene, en hebben een wat gladder velletje.
Zespri Gold is wel zo'n vijfendertig procent duurder dan kiwi's, vooral omdat het productieproces veel arbeidsintensiever is. Zo worden de vruchten volledig met de hand geplukt. Dat geldt ook wel voor kiwi's, maar een Zespri Gold is veel kwetsbaarder en vereist een voorzichtiger behandeling.
In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Boordevol vitamines
Een kiwi is gezond, supergezond zelfs. Kiwi's zijn rijk aan vitamine C, B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.
Een kiwi wordt niet slecht bij kamertemperatuur, maar blijft wel langer vers in de koelkast. Zeker als ze al rijp zijn, kan je ze 2 à 3 dagen langer laten meegaan door ze koel te bewaren. Schijfjes of een halve kiwi bewaren doe je ook met plasticfolie.
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Kiwi's zijn groene wondertjes. Ze zitten niet alleen bomvol vitamine C, maar hebben ook een licht-laxerende werking waardoor ze dat onaangename, opgeblazen gevoel in je buik kunnen helpen verminderen.
Voelt hij nog te hard aan, dan kun je het rijpingsproces versnellen door hem buiten de koelkast in een papieren zak te bewaren, of door hem naast groenten of ander fruit te leggen, zoals appels en bananen.
Kiwi invriezen kan, maar je moet wel alleen verse en rijpe kiwi's gebruiken om in te vriezen. De textuur kan door het invriezen wel ietwat veranderen, maar de vrucht is prima te gebruiken in smoothies, in ijs, en ga zo maar door.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Stop de kiwi in luchtdichte diepvrieszakjes of bakjes. Label de verpakking met datum en fruitnaam. Plaats achterin de diepvries bij -18°C of lager. Maximaal 12 maanden in de diepvries bewaren.
Kiwi's bevatten veel kalium, een mineraal dat zorgt voor een juiste vochtbalans en een gezonde bloeddruk. Tegenwoordig bevat veel voedsel een hoog natriumgehalte, hierdoor kampen veel mensen met een hoge bloeddruk. Het regelmatig eten van een kiwi's kan dit risico verkleinen.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Zo pak je het aan: snijd de uiteindes van de kiwi eraf. Pak een lepel en steek deze in het vruchtvlees, tegen de schil aan. Draai daarna voorzichtig rond, zodat de schil loskomt van de vrucht. Dan druk je de kiwi zo uit zijn schil.
Maar als je een paar kiwi's op zak hebt, word je nooit verrast! Je kan ze in hun geheel opeten, of ze schillen als je dat liever hebt – beide manieren zijn ideaal om de honger te stillen.
Wat betreft de voedingsstoffen maakt het eigenlijk geen verschil zegt Wieke van der Vossen kennisspecialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Er zitten vaak wel meer vezels en vitaminen in de schil, maar het is maar zo weinig dat het geen effect zal hebben op je gezondheid."
Klinische studies hebben aangetoond dat Zespri Green kiwi's constipatie verlichten en de frequentie van de stoelgang verhogen2,3. Dit komt omdat ze veel vezels bevatten en over unieke eigenschappen beschikken dankzij hun samenstelling van niet-oplosbare en oplosbare vezels die tegelijkertijd samenwerken.
Met zijn 161 mg vitamine C per 100 gram voorziet één gele kiwi per dag ruimschoots in de dagelijkse behoefte vitamine C. Daarnaast bevat de gele kiwi nog andere belangrijke voedingsstoffen zoals foliumzuur, wat ook weer belangrijk is voor een goed werkend immuunsysteem.