Help ze met het lessen van hun dorst door op een beschutte plek een schaaltje met water neer te zetten. Zet het niet in de volle zon, want dan is het al opgedroogd voordat ze ervan hebben kunnen drinken. En zorg ervoor dat het schaaltje een lage rand heeft, dan kunnen ze er goed bij.
Voor egels kunt u een bakje met water op de grond neerzetten, liefst op een wat beschaduwde plek. Voor vogels kunt u schotels met water beter wat hoger plaatsen, dan is het risico dat drinkende vogels door een kat wordt aangevallen een stuk kleiner.
Insecten verdwijnen en aanhoudende droogtes komen steeds vaker voor. Je kunt egels helpen door bij te voeren. Simpelweg kattenvoer (droog of nat) en een schaaltje water volstaat. Geef nooit melk!
De beste tijd om egelvoer voor wilde egels buiten te zetten is net na zonsondergang. Egels zijn nachtdieren, dus in de schemering beginnen ze naar voedsel te zoeken. Het voeren van wilde egels is vooral belangrijk als het warm en droog weer is, omdat ze moeilijk natuurlijk voedsel kunnen vinden.
Egels in winterslaap
Zijn hartslag daalt van 100 tot 150 keer per minuut naar 20 keer per minuut. Zijn ademhaling gaat nog maar heel langzaam. Door alle energieverbruikers op een laag pitje te zetten, kan de egel het zonder eten of drinken wel een half jaar uithouden.
Als er een egel in je tuin zit, hoef je in principe niets te doen. Egels scharrelen graag door tuinen op zoek naar eten. Ze eten hun buikjes rond, want vanaf eind oktober tot april houdt de egel zijn winterslaap.
Water voor egels
Dieren hebben water nodig, egels dus ook. Help ze met het lessen van hun dorst door op een beschutte plek een schaaltje met water neer te zetten. Zet het niet in de volle zon, want dan is het al opgedroogd voordat ze ervan hebben kunnen drinken.
Egels zijn carnivoren, vleeseters. Hun fysiologie komt het meeste overeen met katten en daarom sluit het bijvoeren met harde katten- of kittenbrokjes het beste aan bij een volwaardig dieet voor egels. Natuurlijk dient er ook altijd een bakje schoon water ter beschikking te staan.
– Egels eten in principe geen groente of fruit. – Geef geen meelwormen. Bij het aanbieden van veel meelwormen gaat de gezondheid van een egel juist achteruit in plaats van dat je de egel daarmee helpt. – Biedt geen pinda's of pindasoep aan of brood met pindakaas omdat dat allemaal de gezondheid van de egels schaadt.
Egels eten ook graag fruit, vooral bessen. Dit is een goede aanvulling op hun dieet, omdat fruit belangrijke voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben. Ook zachte zaden doen het vaak goed. Zorg er wel voor dat je het fruit weggooit als het gaat schimmelen, want dit trekt ongedierte aan.
Geef zoveel voer dat het in een nacht opgegeten wordt en zorg iedere dag voor voldoende vers water. Geef egels geen melk! De lactose in de melk zorgt voor darmklachten en egels worden er erg ziek van.
Laat niets rondslingeren waar egels in verstrikt kunnen geraken. Let op met rondslingerend materiaal zoals afsluitingsdraad, kippengaas of netten tegen vogels (hang deze zo hoog mogelijk, minstens 30 cm, of bevestig ze heel strak). Egels zijn heel nieuwsgierig en steken hun snuit graag overal in (buiten je tuin bv.
Dit gedrag is niet helemaal normaal, want de egel is eigenlijk een uitgesproken nachtdier. Maar in deze tijd van het jaar kan dat dus een uitzondering zijn. Als je nu overdag een egel tegenkomt die er verder gezond uitziet en actief beweegt, laat hem dan vooral met rust.”
Zieke of verzwakte egels kunnen door de lage buitentemperaturen erg koud worden. Een onderkoelde egel kan ook dood lijken. Bel bij twijfel dus altijd even de dierenambulance.
Egels kunnen heel snel wennen aan mensen. Neemt u ze op ter verzorging, dan worden ze vaak na enige tijd heel tam. Verbazingwekkend genoeg kunnen deze dieren verschillende personen aan hun stem en geur onderscheiden. Ze leren ook snel het onderscheid tussen vriend en vijand.
Als je een egel in de tuin ziet, hoef je niet per se iets te doen. Egels gaan hun gangetje en zijn op zoek naar eten. Egels zijn nachtdieren en overwinteren vanaf eind oktober tot april.
Zeven- tot achtduizend stekels beschermen de egel tegen hun vijanden: dassen, vossen, honden en roofvogels.
Kunnen egels bijten? Jazeker, kijk maar naar de foto.
Vossen en dassen vinden het lastig om een opgerolde egel te pakken, maar soms lukt het wel. Grote roofvogels, zoals sperwers en uilen, hebben er minder moeite mee. Bovendien zijn die lastiger te horen en te ruiken. De grootste vijand van de egel is de mens.
Vochtig en calorierijk voedsel zoals hondenvoer of roerei zijn prima opties. Completeer de maaltijd met een bakje vers water. Zet nooit melk neer, want hier kunnen egels niet goed tegen!
Egels kunnen besmet zijn met worminfecties, ongedierte of andere niet-zichtbare aandoeningen. Ze hebben specifieke medische zorg nodig, die alleen voorhanden is in een gespecialiseerde Egelopvang. Daarnaast is een egel een beschermde diersoort en is het verboden om egels zelf op te nemen.
De grootste bedreiging voor de egel zijn kou en nattigheid gedurende de wintermaanden en het vroege voorjaar. Deze tijd van het jaar zijn ze gevoelig voor lage temperaturen, vocht en overstromingen. En er bestaat het gevaar dat hun nest verstoord wordt.
Een egel slaapt overdag,'s nachts wordt hij actief maar verdeelt die activiteit over verschillende delen van de nacht. Als het kouder wordt en er niet voldoende voedsel meer is, zoekt de egel zijn nest op voor de winterslaap.
De inheemse egel, die in Nederland vrij algemeen voorkomt, valt onder de beschermde zoogdieren van Nederland. Deze inheemse soort mag niet gevangen worden, verstoord, gedood of gehouden worden door particulieren.
Om egels te helpen kun je kleine takjes, stukjes mos en andere natuurlijke materialen verzamelen en in een beschut hoekje in de tuin leggen. Daarnaast is het aan te raden om een egelhuisje te kopen of te maken en deze in een beschutte hoek, uit de wind te plaatsen. Zorg dat er geen water in het egelhuisje kan lopen.