Wees wel voorzichtig bij het vijlen: de nagels zijn dan nog erg broos en kunnen gemakkelijk inscheuren. Om die reden wordt het knippen van de nagels ook afgeraden in de eerste zes weken. Als de nagels inscheuren, kan er makkelijker een infectie of ontsteking van de huid rondom het nageltje ontstaan.
De eerste drie maanden zijn de nageltjes van je baby nog erg zacht en kwetsbaar. Het is dan verstandig om de nagels te vijlen en niet te knippen. Vijlen heeft minder risico's, zoals het dubbelklappen van de nagels. Voor het vijlen van baby nagels kun je het beste een kartonnen vijltje gebruiken.
Zodra de nageltjes van je baby hard genoeg zijn, kun je ze gaan knippen met een baby nagelschaartje. Houdt het handje van je baby goed vast, druk de huid wat naar beneden en knip de nageltjes rond af. Bij teennagels knip je de nagels recht af. Vind je baby het niet prettig of is hij onrustig?
Als je de nagels van je kleine knipt, houd dan zijn handje goed vast, pak een vinger en duw de huid onder de nagel van je baby weer iets naar beneden (net als met vijlen), zodat je goed bij de nagel kan. Bij het knippen van de vingernagels volg je de vorm van de nagel.
Bij een kindje jonger dan 1 maand vijl je eventuele haakjes aan de nageltjes best weg. Het knippen van de nagels is meestal pas nodig vanaf 4 à 6 weken. Begint een baby zich te krabben, knip dan zijn nageltjes voorzichtig.
Wanneer nagels knippen? Aangeraden wordt om te wachten met knippen van je baby's nagels tot na de eerste zes weken. Probeer voor die tijd de nagels alleen kort en glad te houden met een klein nagelvijltje. Wees wel voorzichtig bij het vijlen: de nagels zijn dan nog erg broos en kunnen gemakkelijk inscheuren.
Waarom een kartonnen nagelvijl? De nageltjes van jouw pasgeboren baby zijn nog erg zacht. Eigenlijk zijn het meer een soort vliesjes. Wanneer je de nageltjes met een schaartjes zou knippen kunnen er scherpe randjes ontstaan waarmee jouw baby zich lelijk kan verwonden.
Je zal merken dat je baby van zes weken oud steeds meer het hoofdje naar je toe zal draaien wanneer je tegen hem of haar praat. Het zou zelfs kunnen dat je baby hierop reageert door brabbelachtige geluidjes te maken! Door je vingers in het zicht van je baby te bewegen, kun je de aandacht van je baby trekken.
Typische hongersignalen
Hij zal eerst rustig en alert zijn en zijn ogen snel bewegen. Hij gaat op zoek door zijn hoofdje te draaien en zijn mondje te openen, als je zijn mondhoek met je schone vinger aanraakt. Hij kan gretig op zijn handjes gaan sabbelen en met zijn lipjes gaan smakken.
Met 3 maanden herkent je baby je ook aan je gezicht. Hij heeft zijn handjes ontdekt en kan je vinger een poosje vasthouden. Ook begint je baby meer geluid te maken en oe-fent hij met verschillende klanken. Wanneer hij op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofd goed optillen.
Voelt het oppervlak van de nagels ruw aan? Hebben ze de vorm van een lepel, doordat ze in het midden iets verzonken zijn en aan het uiteinde iets omhoog staan (holronde nagels)? Dan noemen we dit ook wel lepeltjesnagels. De medische benaming voor deze aandoening is 'koilonychia'.
Nagelknippen doet geen pijn
Stel je kleine gerust door uit te leggen dat het knippen van zijn nagels geen pijn doet. Het moet bij iedereen gebeuren, anders worden nagels veel te lang. Nagels groeien immers vanzelf weer aan. Je kunt het knippen bij jezelf voordoen of om de beurt een nagel van hem en één van jou doen.
Het lijkt zo onschuldig en ziet er vaak zelfs verzorgder uit: het terugduwen van je nagelriemen. Toch kun je dit voortaan beter achterwege laten. Door je nagelriemen terug te duwen kun je deze kapot maken, legt dermatoloog Rick Waalboer-Spuij uit aan de Volkskrant.
Nagels moet je nooit 's avonds knippen
Ok, we geven het toe: deze mythe is in het westen een stukje minder volhardend dan de nagel-met-zuurstofgebrek-mythe die we hierboven bespraken. In Aziatische landen als Japan en China nemen veel mensen echter nog vaak het zekere voor het onzekere.
Hier zie je wanneer de gemiddelde baby begint met omrollen: Rug naar zij: gemiddeld tussen de 4 en 5,5 maand. Buik naar rug: gemiddeld tussen de 4 en 5 maanden. Rug naar buik: gemiddeld tussen de 5,5 en 7,5 maand.
Nagelbijten is iets dat veel mensen doen, zowel volwassenen als kinderen. Vaak komt het voort uit spanning, opwinding of verveling en is het dus een manier om de emoties te reguleren. Naast dat het een vervelende gewoonte is die voor lelijke nagels zorgt, kan het ook schadelijk zijn voor de gezondheid.
Een kind geniet.
Het kind glundert, babbelt spontaan, zingt, glimlacht, schatert, ... Voelt een kind zich goed, dan geeft het een ontspannen indruk. Het voelt zich in geen enkel opzicht bedreigd. Het gezicht is open en de spieren zijn niet gespannen.
Het gevoel in zijn mond en tong is extra ontwikkeld. Door zijn handjes en later voorwerpen in zijn mond te stoppen, tast je baby die voorwerpen af. Hij voelt of ze hard of zacht zijn en welke vorm ze hebben. Je baby is nieuwsgierig en ontdekt op deze manier de wereld om hem heen.
Als babys last hebben van hun tandvlees, amandelen en te kort aan ijzer steken ze hun tong uit.
Baby's van 4 tot 6 weken oud slapen per dag zo'n 16 tot 20 uur. De nachtslaap wordt langer (6 tot 7 uur) dan overdag en er ontstaat een dag- en nachtritme. Baby's van 6 tot 12 weken oud doen graag een dutje overdag om de 2 uur.
Wanneer moet je stoppen met het ondersteunen van baby's hoofd? Vanaf 4 maanden, wanneer baby in staat is zijn hoofd op te tillen, houdt het omhoog en tilt zijn borst op wanneer hij op zijn buik ligt. Je zult een beetje kunnen ademen en hem zijn hoofdje laten dragen!"
Zicht baby 1 maand: scherpe contrasten
Hoe je er precies uitziet, blijft gissen. Op deze leeftijd kijkt hij nog niet naar je ogen: je haargrens is een stuk interessanter, want die kent het scherpste contrast. Contouren begint hij langzaam maar zeker te zien en ook de eerste beginselen van kleur vallen hem nu op.
Een van de veelgehoorde termen in het nagelsalon is 'grit'. Hiermee wordt de grofheid van de vijl aangeduid. Je kunt dit ook wel vergelijken met schuurpapier.
Schoonmaken met alcohol
Je kunt je nagelvijl goed ontsmetten door 70% alcohol te gebruiken. Hiervoor kun je een wattenschijfje gebruikt, maar je kunt ook wat alcohol in een bakje doen en je vijl hier 5 minuten in onderdompelen. Laat de vijl daarna drogen op een schone doek.
Elektrische nagelvijl met 3 vijltjes
De rode, paarse en groene vijltjes zijn geschikt voor baby's, peuters en jonge kinderen. De vijltjes zijn ontwikkeld voor broze nageltjes.