Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Zo heeft iedere regio in Kroatië haar eigen culinaire specialiteiten. Van heerlijke truffels in Istrië tot warme štrukli in Zagreb en van bijzondere wijnen in Kvarner tot wereldberoemde kersenlikeur uit Dalmatië. De authenticiteit van de gerechten wordt gegarandeerd door het gebruik van lokale ingrediënten.
De meeste Kroaten kunnen zich geen viering voorstellen zonder hun geliefde, traditionele gerechten zoals gegrild lamsvlees, gegrilde vis, gebakken inktvis, čevapčići van de barbeque…… De Dalmatiërs hebben een geheel eigen manier van maaltijden bereiden.
Deze gewoonte stamt uit het voormalig Joegoslavië, wanneer mensen 's ochtends om 6 of 7 uur gingen werken of naar school gingen en halverwege de ochtend honger kregen. De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14.
Het ontbijt in Kroatië is vrij simpel. Meestal worden er broodjes en croissantjes gegeten. Ook zie je nog wel eens invloeden van het ontbijt uit Azië, vanwege de Turkse invloeden die je in Kroatië veel ziet. Als drinken kun je kiezen uit thee, koffie of vruchtensap.
Witbrood is de meest geliefde broodsoort, maar je kan ook maisbrood of bruinbrood kopen. Echter heeft het bruin brood vaak minder vezels dan het bruine brood in Nederland. In Kroatië houden ze het brood vers door een droge theedoek eromheen te wikkelen. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag.
Kroatie is absoluut geen duur land, sterker nog, het is een vrij goedkoop land. Houd er echter rekening mee dat wij naar toeristisch gebied afreizen, waardoor hier de prijsverschillen minder groot zijn. In de supermarkt zijn plaatselijke producten vaak een stuk goedkoper dan in Nederland.
Zo kun je in een rustig, klein kustplaatsje al voor 40 kuna een pizza krijgen op een terras aan de zee, terwijl je in bijvoorbeeld het centrum van Dubrovnik al snel 60 tot 80 kuna voor een pizza betaalt.
Fooi geven wordt in Kroatië gewaardeerd maar het is geen verplichting. De fooi is, in tegenstelling tot in andere landen, echt een bonus. Er zijn geen regels voor het geven van fooi, afhankelijk van hoe goed de maaltijd en de service was geeft u fooi. De norm is ongeveer 10%.
Alcohol in Kroatië
Er zijn veel lokale, populaire biermerken verkrijgbaar zoals Karlovačko en Ožujsko, maar ook Heineken en Bavaria vind je veel terug op de kaart. Wijn is een alcohol in Kroatië dat veel wordt gedronken tijdens de lunch.
Van Istrië tot Dubrovnik, Rakija is van generatie op generatie doorgegeven en het is echt hét traditionele drankje van Kroatië. Je zult het echt moeten proeven om het te geloven; één shotje Rakija is al genoeg om dit te bewijzen.
Wat is de gemiddelde kosten van de lunch in Kroatië? In Kroatië, een typische fastfoodmaaltijd kost: 5.70 EUR (43 HRK) voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 1.70 EUR (13 HRK) voor een cheeseburger.
In totaal gaven wij in Kroatië een bedrag uit van €425 aan eten en drinken. Dit is ruim €30 per dag voor twee personen. Budget tip Kroatië: Uiteraard kun je een vakantie naar Kroatië zo duur en/of goedkoop maken als dat je zelf wilt.
Voor een halve liter bier ben je 2 tot 2,50 euro kwijt. Ook frisdrank en water is minder prijzig dan in Nederland. Je kunt voor een glas frisdrank rekening houden met 1,50 tot 2 euro.
Fles Coca Cola (1 liter) – 8 kuna (1.06 euro) Fles bronwater (1 liter) – 4.50 kuna (0.60 euro)
Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
De Kroatische kuna verdwijnt dan als nationale munt om plaats te maken voor de euro. De Commissie is van oordeel dat Kroatië aan de voorwaarden voldoet. Die gaan onder meer over de hoogte van de inflatie, het begrotingstekort en de nationale schuld.
In Kroatië liggen de lonen ongeveer tussen de 300 tot 700 euro per maand. Als je al eens in Kroatië op vakantie bent geweest dan zul je wel hebben gemerkt dat de prijzen voor boodschappen, kleding etc. vergelijkbaar zijn met de prijzen in Nederland.
Het reisadvies voor Kroatië is groen met oranje delen.
Een van de mooiste plekken in Kroatië is de stad Dubrovnik, die ook wel de parel van de Adriatische zee wordt genoemd. Het oude stadsgedeelte wordt omsingeld door een grote stadsmuur. Vanaf deze muur heb je een prachtig uitzicht over het helderblauwe water en de schattige kleine straatjes.
Het dragen van een fietshelm is verplicht voor fietsers tot 16 jaar. Elektrische fietsen moeten waar mogelijk gebruikmaken van het fietspad.