Gelukkig zijn de meeste biertjes vrij van dierlijke producten; dit zijn bijvoorbeeld Amstel, Heineken, Grolsch, Jupiler, Brand, Becks, Corona, Desperados, Sol Beer en Hertog Jan. Maar bij sommige biertjes wordt er icinglass ofwel vislijm gebruikt (zoals bij Guiness), wat uit de blaas van een vis komt.
De vier basisingrediënten van bier zijn vegan: graan (om mout van te maken), water, hop en gist. Aan sommige bieren wordt ook honing toegevoegd, wat het niet meer vegan maakt. Net als wijn wordt ook bier vaak gefilterd of geklaard om gistresten en troebele deeltjes te verwijderen.
Over het algemeen zijn de meeste bieren gewoon vegan, zoals bijvoorbeeld Heineken, Amstel, Hertog Jan, Grolsch en Bavaria. Bij wijnen komt het vaker voor dat ze niet veganistisch zijn.
Veel mensen weten niet dat wijn, bier en sterke drank vaak niet veganistisch is. Vaak wordt de alcoholische drank op het eind van het productieproces geklaard met bijvoorbeeld vislijm, gelatine of eiwitten. Als je een strenge veganist bent, is dat dus een probleem.
Bier. Oorspronkelijk is bier een veganistisch product, want de ingrediënten bestaan uit water, mout, hop en gist. Door het maakproces kan het alleen gebeuren dat een biertje niet meer vegan is. Tijdens het gistingproces van bier (en wijn) wordt de drank troebel.
Gelukkig zijn de meeste biertjes vrij van dierlijke producten; dit zijn bijvoorbeeld Amstel, Heineken, Grolsch, Jupiler, Brand, Becks, Corona, Desperados, Sol Beer en Hertog Jan.
Veganisten gaan een stapje verder en vermijden alle dierlijke producten. Een wijn is dus pas veganistisch als er ook geen ei-eiwit of melkeiwit gebruikt is.
Vodka is vegan friendly
Het is dus duidelijk dat vodka een prima alcoholische drank is voor iemand met een veganistische levensstijl. Let echter wel op de vodka's met een smaakje.
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Bier verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Bier zorgt namelijk voor een stijging van een goede soort cholesterol, dat de kans op hart- en vaatziekten juist verkleint. Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct.
Frisdrank. In de frisdranken Rivella en Taksi zit melk. En ook heldere appel- en perensap bestaat bijna altijd uit dierlijke producten. Kies dus liever voor de biologische of troebele versie als je voor een vegan drankje wilt gaan.
Deze chocoladesnoepjes met sinaasappelvulling kreeg ik vroeger soms als ik bij mijn oma op bezoek ging. Ze bestaan al heel lang en ze zijn voor zover ik weet ook altijd vegan geweest. De vulling bestaat uit pectinegelei en er zit een laagje pure chocola omheen.
De alcoholische drank wordt op het eind van het productieproces meestal geklaard met bijvoorbeeld vislijm (gemaakt van zwemblazen van vissen), caseïne (een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt), gelatine (gemaakt van huid, botten en kraakbeen van zoogdieren) of eiwit van kippeneieren. Niet zo vegan dus.
Of het nu een witte-, rode- of mousserende roséwijn is: in de basis wordt cava altijd van druivensap gemaakt. Het zijn de natuurlijke of gekweekte gisten die de suiker in het druivensap omzetten tot alcohol. Dit klinkt op zich vegan-vriendelijk, maar niets is minder waar!
Bij het klaren van de wijn wordt er vaak gebruik gemaakt van dierlijke producten zoals vislijm, caseine eiwit of gelatine. In het laatste proces van wijnmaken worden deze middelen aan de wijn toegevoegd.
Bijna alle soorten pindakaas zijn vegan. Ook die van Calvé en die van het Albert Heijn- en Jumbo huismerk. Hagelslag is niet de gezondste optie, maar het kan wel!
Albert Heijn heeft tegenwoordig behoorlijk veel vegan zachte bruine en bolletjes. Let goed op in de winkel, want alleen de bakkersbollen waldkorn, speltbollen, volkoren bollen en de bollen met minder koolhydraten zijn vegan.
In principe eet een veganist niets waar dieren voor gebruikt zijn/dierenleed aan verbonden is. In de praktijk betekent het dat veganisten geen vlees, gevogelte, vis, gelatine, ei, en dierlijke melk gebruiken en ook geen dingen waar dat in verwerkt zit zoals mayonaise, kaas, yoghurt, vla, melkchocolade etc.
La Tulipe in Frankrijk van de Nederlandse Ilja Gort gebruikt ook geen dierlijke producten tijdens het klaren van zijn wijnen. La Tulipe en Slurp! wijnen zijn te koop bij de Albert Heijn Supermarkt.
Bij de filtering van de wijn worden door veel wijnmakers nog producten met een dierlijke oorsprong gebruikt, zoals varkensvet, visslijm en gelatine. Vegan is de wijn hierdoor dan dus niet. Ook zijn er nog andere dierlijke toevoegingen die wijnmakers wel gebruiken om de kwaliteit van de wijn te beinvloeden.
Ook kan je met Hertog ijs een heerlijk dessert maken voor de feestdagen. Met Hertog ijs creeer je overal en op elk moment een heus spektakel. zo ook met Hertog vanille vegan ijssalon, onze zuivelvrije vanille variant, 100% lactosevrij.
De 'old time favorite' is natuurlijk een Raketje van Ola, een Festini peren ijsje, een biologisch waterijsje van AH, de Calippo van Ola of een Solero. Ze zijn allemaal vegan en overheerlijk.
En veganistisch eten betekent ook dat je volop wilt genieten van lekker eten. Desserts kunnen daarbij natuurlijk niet ontbreken en als het zomer wordt kunnen we weer volop smullen van lekkere ijsjes. Gelukkig heb je als veganist niet meer enkel de keuze uit waterijsjes. Denk maar aan ijs met kokos en softijs.
Om van rietsuiker witte suiker te maken worden vaak verkoolde runderbeenderen gebruikt. Het wordt wel weer uit het suiker verwijderd, maar dat maakt het niet veganistisch. In Nederland is dit gelukkig verboden. De Nederlandse witte suiker is dus wel veganistisch.