Je urineleiders worden door het zwangerschapshormoon verslapt, waardoor je minder goed uit kan plassen.Er blijft dan dus makkelijker urine achter in de urineleiders, maar ook in de blaas.
Een zwangerschapstest meet het hormoon hCG in je urine. In het begin is de hoeveelheid hCG soms nog te laag om te meten. Het is verstandig om na een paar dagen nog een test te doen, zeker als je twijfels hebt.
Tijdens de zwangerschap moet je vaker plassen dan normaal. Dat komt omdat je steeds groter wordende baarmoeder op je blaas drukt, doordat de urineleiders tijdens de zwangerschap wijder open staan en de blaaswand tijdens de zwangerschap wat slapper is. Hierdoor heb je snel het gevoel dat je moet plassen.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.
Je urine is dan ook troebel. Als vrouw heb je al meer kans op blaasontsteking omdat je urinebuis kort is en de ingang dichtbij je vagina zit. Maar tijdens je zwangerschap is je afweer anders, waardoor je nog gevoeliger bent voor infecties.
Als je in verwachting bent kun je 11 dagen na de bevruchting dit waarnemen met een bloedtest, en 12 tot 14 dagen erna met een urinetest. De voorkeur wordt haast altijd gegeven aan het testen van het hCG hormoon door middel van een urinetest, bloedtesten zijn alleen nodig zeldzame gevallen.
De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is het doen van een zwangerschapstest. Een gemiste menstruatie in combinatie met andere symptomen wijst erop dat je waarschijnlijk zwanger bent, maar het definitieve antwoord krijg je alleen met een zwangerschapstest, thuis of bij de dokter.
Buikpijn eerste trimester
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.
Je buik voelt dan een beetje opgezet aan en je broek zit minder lekker. Dit symptoom merk je meestal op rondde 4e of 5e week van je zwangerschap. Dit komt doordat je lichaam meer vocht vasthoudt tijdens de vroege zwangerschap. Ook werken je darmen wat trager als je zwanger bent.
De enige manier om te bepalen of u zwanger bent, is door een zwangerschapstest of een bloedtest te doen die aangeeft of de HCG-niveaus (het zwangerschapshormoon) in het bloed toenemen. Een zwangerschapstest kan doorgaans 14 dagen na de eisprong worden gedaan of rond de tijd dat u uw menstruatie verwacht.
De kleur van de urine kan worden beïnvloed door wat u juist niet binnenkrijgt. Als u niet genoeg drinkt en uitgedroogd raakt, zal uw urine waarschijnlijk donkerder worden van kleur, in het gele,oranje of bruine spectrum. Als u te veel water drinkt, zal uw urine waarschijnlijk bijna helder zijn.
Normaal gesproken zou de kleur van urine heel lichtgeel moeten zijn. Dit zijn de eerste twee kleuren op de urinekleurenkaart. Er zijn echter factoren die de kleur van urine kunnen beïnvloeden zonder dat dit op problemen hoeft te duiden. Misschien slik je een bepaalde soort medicatie of vitaminepillen, bijvoorbeeld.
Je voelt je de hele dag slaperig en 's avonds plof je op de bank en slaap je het klokje rond. De vermoeidheid wordt niet alleen veroorzaakt door de energie die de aanleg van het kindje kost maar ook de hormonen maken je erg moe. Je lichaam vraagt eigenlijk aan je om het rustig aan te doen.
Het uitvoeren van de zwangerschapstest
De ochtendurine is vers en niet te veel verdund. Je kunt daarom ook beter niet te veel water drinken de avond ervoor. Het potje waarin je de urine opvangt moet goed schoon en droog zijn en mag geen restjes schoonmaakmiddel bevatten.
Moet ik de eerste ochtendurine gebruiken? Als je vroeg test, moet je de eerste urine van de dag gebruiken. Als je test vanaf de dag van je verwachte menstruatieperiode, kun je een zwangerschapstest uitvoeren met urine van elk moment van de dag. Drink niet te veel voordat je de test uitvoert.
Kan je je buik intrekken als je zwanger bent? Je kunt je baarmoeder voelen – Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen.
Wat is een opgeblazen buik? Bij een opgeblazen buik is het maag-darmkanaal opgezwollen/opgezet door een verstoring van de spijsvertering of een hogere aanwezigheid van gas in het maag- en darmstelsel. Dat zorgt voor het opgeblazen gevoel in de buik. Je buik is dan erg vol, bijna alsof je zwanger bent.
Deze bevruchte eicel gaat via de eileider naar de baarmoederholte. Dit duurt een aantal dagen. In de baarmoederholte nestelt de eicel zich in. Vanaf 2 weken na de bevruchting wordt een zwangerschapstest overtuigend positief.
Als je zwanger bent kun je klachten hebben. In de eerste weken ben je vaak moe of misselijk.Je poept minder vaak of je moet vaker plassen.Je kunt pijn hebben in je rug of bekken.
Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.
Doordat je zwanger kan zijn zonder de symptomen te ervaren, is het ook mogelijk dat je pas later erachter komt dat je zwanger bent. Zo komt het bij vrouwen voor dat ze al 8 weken zwanger blijken te zijn. Vanaf ongeveer week 12 kunnen de zwangerschapssymptomen ook afnemen.
Zodra je overtijd bent hoop je natuurlijk dat je zwanger bent, overtijd zijn is namelijk één van de belangrijkste zwangerschapssymptomen. Het is normaal dat de menstruatie van maand tot maand een beetje varieert in lengte. Over het algemeen is een menstruatie te laat wanneer je meer dan vijf dagen over tijd bent.
Symptomen 3e week zwanger
Dit kan gepaard gaan met lichte bloedingen en krampen in de onderbuik. Sommige vrouwen voelen deze krampen als menstruatiepijn. Dit kan verwarrend zijn, omdat het lijkt alsof de menstruatie begint. Toch kan dit een teken zijn van de innesteling van de bevruchte eicel.
Als je twee of drie dagen voor je menstruatie vrijt, is de kans op zwangerschap uiterst klein. Je eitje kan ongeveer 12 tot 24 uur overleven nadat het is vrijgegeven.