Er bestaan verschillende alternatieven voor het schoonmaken van de oren zonder katoenen wattenstaafjes, zoals een handdoek geweekt in heet water of een oorlepel. Oorspray kan ook een optie zijn.
Gebruik bijvoorbeeld een EarScratcher of Cerumenpen in plaats van een wattenstaafje of paperclip. Met een wattenstaafje kun je het oorsmeer juist verder je gehoorgang induwen waardoor er proppen ontstaan en je oren verstopt raken. Ook pluisjes van wattenstaafjes kunnen achterblijven en zorgen voor ontstekingen.
Je oren schoonmaken met warm water of een zoutoplossing
Het is heel gemakkelijk om tijdens het douchen een warme kleine waterstraal in het gehoorgang te laten lopen. Na een paar minuten zal het lauwe water het oorsmeer zacht maken, zodat het door het buitenoor kan weglopen. Dep je oor vervolgens droog.
Met een wattenstaafje duw je het oorsmeer namelijk verder je oor in, tegen je trommelvlies aan. Dit kan irritatie en ontstekingen veroorzaken. Je kunt er beter voor kiezen om het oorsmeer te verwijderen met een cerumenpen (Earscratcher) of door Audispray te gebruiken. Deze middelen zijn veilig voor je oren.
Een huisarts – of zijn/haar doktersassistente, die daar ook voor heeft geleerd – zal met schoon water op lichaamstemperatuur de gehoorgang reinigen door water in de gehoorgang te spuiten. Bij het weer naar buiten komen van het water komt het oorsmeer mee.
Overmatige oorsmeerproductie herken je aan: Plotseling verminderd gehoor. Een verstopt gevoel in het oor. Pijn in de (uitwendige) gehoorgang.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje.
Tot het uitspuiten kunt u 3 keer per dag een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor druppelen. Houd daarbij uw hoofd opzij of ga even op uw zij liggen, zodat de druppels de tijd hebben om naar binnen te lopen. Het helpt ook als u een uur voor het uitspuiten 10 druppels lauw water in uw oor druppelt.
Om de vorming van een oorprop te voorkomen, is het eenvoudigweg aan te raden om een regelmatige oorhygiëne te hanteren ! Maak er een gewoonte van om uw oren 2 tot 3 keer per week grondig te reinigen wat helpt om overtollig oorsmeer te verwijderen en zo de in de gehoorgang aanwezige hoeveelheid te reguleren.
Vaak is de oorzaak een verkoudheid. In dat geval opent de buis van Eustachius zich vanzelf weer als de verkoudheid open is, meestal na zo'n 2 weken.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Je oren schoonmaken is eigenlijk niet nodig. Waarom niet? Omdat je oren een zelfreinigende functie hebben. Oorsmeer (ook wel cerumen genoemd) en ander vuil verlaten het oor vanzelf, wanneer het opdroogt.
Veel mensen vinden het fijn als hun oren schoon aanvoelen - en het schoonmaken kan prettig zijn! Maar wist u dat het eigenlijk niet echt nodig is uw oren schoon te maken? En het is zeer zeker niet nodig om iets in uw gehoorgang te stoppen.
Correct reinigen
Je hoeft enkel je oorschelp te reinigen en het oorsmeer rond het uiteinde van je gehoorgang te verwijderen. Hiervoor kun je een papieren zakdoekje gebruiken. Dit volstaat om het zichtbare oorsmeer weg te nemen en zo weersta je aan de verleiding om dieper in je gehoorgang te reinigen.
Om de prop wat zachter te maken kunt u wat olie, bijvoorbeeld olijfolie, slaolie of babyolie in het oor druppelen. U kunt ook gewoon water gebruiken, bijvoorbeeld door tijdens het douchen water in het oor te laten lopen.
Doe 1 of 2 druppeltjes olie in je oor
Gebruik zonnebloemolie, slaolie of olijfolie. Houd je hoofd scheef zodat de olie er niet uit kan lopen. Blijf zo 5 tot 10 minuten zitten. Zo maak je het propje oorsmeer wat zachter.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Afwezigheid van oorsmeer geeft daardoor meestal geen klachten. Mocht er tóch sprake zijn van uitdroging, jeuk of pijn, dan kan een arts oordruppels voor tijdelijk gebruik voorschrijven. Het oor is een zelfreinigend orgaan. Het is af te raden oren te reinigen met bijvoorbeeld wattenstaafjes of water.
Toch nog veel oorsmeer? Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende 2 of 3 dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.
Het gebruiken van Audispray is de beste en veiligste methode om uw oren schoon te houden. Wattenstaafjes drukken het oorsmeer juist dieper in de gehoorgang, waardoor problemen en ontstekingen kunnen ontstaan. Met Audispray oorspray lost het overtollige oorsmeer eenvoudig op en maakt de oren schoon.
Één op de vijf mensen geeft aan een verband te ervaren tussen oorsuizen en kaak- of nekbewegingen; afsluiting van de gehoorgang door bijvoorbeeld oorsmeer, water of een watje; beschadiging van het oor door een ongeval.
Dat komt omdat de samenstelling van oorsmeer daarvoor geschikt is. Het is een beetje zurig en bitter (het smaakt echt vies). En daar kunnen bacteriën niet goed tegen. Er ontstaat dus een milieu in de gehoorgang dat ideaal is om geen ontstekingen te geven.
Het wordt aanbevolen om 2 keer in het oor te sprayen: de 1e spray is om het oor te bevochtigen, de 2e voor reiniging van het oor. Herhaal de behandeling voor het andere oor, door het hoofd naar links te buigen. Verwijder indien nodig het overtollige vloeistof met een watje.