Pas voor het aantrekken en na het uittrekken van handschoenen handhygiëne toe. Ook als je handschoenen op de juiste manier uittrekt, bestaat de kans dat micro-organismen op je handen terecht komen.
Handschoenen dragen maakt handen wassen en/of handontsmetting niet overbodig! Integendeel, het langdurig dragen van handschoenen zorgt voor een vochtig en warm milieu waar micro-organismen goed groeien.
Huishoudhandschoenen kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden, zoals bij het schoonmaken met chemische middelen. Denk aan de huid en voorkom dat de chemische middelen in contact komen met huid. Gebruik ze om de overdracht van bacteriën en virussen te voorkomen en de hygiëne te verbeteren.
Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt.
Na een bezoek aan het toilet zitten er maar liefst 200 miljoen bacteriën op je handen.Handen wassen met zeep is het meest effectieve middel om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
Waarom is handhygiëne belangrijk? Bewoners van verpleeghuizen zijn extra vatbaar voor infectieziekten vanwege hun verminderde weerstand. Infecties verspreiden zich daar gemakkelijk doordat bewoners lucht, water en zorg delen. Goede handhygiëne wordt beschouwd als de hoeksteen van de infectiepreventie.
Via de handen worden de meeste ziekten verspreid en overgebracht. Daarom is het belangrijk dat kinderen regelmatig hun handen wassen. De beste manier is ze te wassen met water en vloeibare zeep. Maak ze droog met een papieren wegwerpdoekje.
Ignác Fülöp (of: Ignaz Philip) Semmelweis (Boeda, 1 juli 1818 – Wenen, 13 augustus 1865) was een Hongaarse arts in het Keizerrijk Oostenrijk. Hij staat tegenwoordig bekend als de vader van de antiseptische methode.
In bepaalde situaties is desinfectie echter beter dan handen wassen, omdat het de enige manier is om infectieketens doeltreffend te doorbreken en 99,99% van de ziektekiemen te doden. Neem hiervoor voldoende desinfectiemiddel en wrijf uw handen er gedurende 30 seconden grondig mee in.
Door het uitvoeren van hygiëne wordt voorkomen dat ziekteverwekkers worden verspreid, dat ze kunnen overleven en dat iemand besmet. Voorbeelden van hygiëne zijn: Handen wassen voor en na het bereiden van eten en na toiletbezoek; Schoonmaken van plekken die u vaak met uw handen aanraakt zoals lichtknopjes en deurklinken.
Handschoenen zonder vingertoppen als bescherming tegen verwondingen. Naast bescherming tegen de kou kunnen vingerloze handschoenen ook blessures voorkomen. Bij het klimmen of boulderen beschermen ze de handpalmen tegen wrijving en blaren.
Meestal is de oorzaak van stinkende kleren de afvalstoffen van bacterieën. Het spul blijft te lang vochtig en warm, waardoor het gaat broeien. Zorg er ter preventie dan ook voor dat de kleren meteen worden uitgespoeld. Mocht dit niet lukken dan iig zo snel mogelijk laten drogen.
Bij handhygiëne spelen handschoenen een belangrijke rol, naast het op de goede manier reinigen van je handen.
Handschoenen wassen in 5 stappen
Keer ze binnenstebuiten.Was je handschoenen met de hand of in een waszakje in de wasmachine (op 30 graden of op de aangegeven temperatuur) met een technisch wasmiddel. Impregneer je handschoenen direct na het wassen. Doe dit ongeveer één keer per vijf wasbeurten.
3. Ontsmet altijd je handen na het uittrekken van je handschoenen! Bij het dragen van handschoenen bestaat het risico dat je - via je handschoenen - micro-organismen van het ene oppervlak naar het andere overbrengt.
Handhygiëne bij het dragen van handschoenen
Het reinigen of desinfecteren van handen kan niet worden vervangen door het dragen van handschoenen.
Door te desinfecteren reduceert u zowel transiënte als residente flora die op de handen aanwezig zijn. Alleen door te desinfecteren minimaliseert u echt de kans op overdracht. Wanneer u uw handen wast, verwijdert u het aanwezige vuil en tot 80% van de aanwezige micro-organismen (transiënte flora) op uw handen.
Handen drogen met papier is veruit de snelste en meest hygiënische manier om gewassen handen af te drogen. Waarom dat zo is? Omdat een papieren handdoekje het grootste deel van de achtergebleven bacteriën op je handen verwijdert.
Wij raden je aan om je handen regelmatig te wassen met water en zeep. Dit is voldoende om het virus te doden. Als je ergens bent waar je je handen niet met water en zeep kunt wassen of onderweg bent, kun je een handgel met alcohol gebruiken.
Het is van belang handen te wassen voor het eten, voor het bereiden van voedsel, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente, na het toiletbezoek, na het verschonen van baby's en na het aanraken van (huis)dieren.
Uit het Nationaal Toilet Onderzoek (ja, dat bestaat echt) schrijft de internationale standaard voor dat iedereen zijn handen ten minste 6 keer per dag moet wassen. En dan niet even hup, onder de kraan en afdrogen maar. Nee, je wast je handen minimaal 20 seconden.
Handhygiëne in het verpleeghuis
Er zijn twee manieren: wassen met water en zeep of het gebruik van handalcohol. Wassen met water en zeep is nodig bij zichtbaar vervuilde handen of plakkerig aanvoelende handen.
Doe het nooit alle twee achter elkaar: dit is heel slecht voor je handen. Was je handen ook niet met bijvoorbeeld afwasmiddel. Afwasmiddel is gemaakt om onder andere pannen te ontvetten, dit maakt je handen dus ook droog.
Handen wassen is belangrijk!
Via zijn/haar handen kan een kind een virus of bacterie makkelijk doorgeven aan iemand anders. Door regelmatig goed zijn/haar handen te wassen, heeft hij/zij dus minder kans om een virus of bacterie te krijgen of door te geven aan anderen. Leer kleuters daarom zelf hun handen te wassen.