Mensen met verlatingsangst hebben last van symptomen als: Angst om alleen te zijn, dus zonder bekenden om je heen. Extreme jaloezie, als de ander goed op kan schieten met iemand anders, of daar ook leuke dingen mee wil doen. Dit wakkert de angst dat je denkt dat de ander je wil verlaten aan.
Ook ervaringen op latere leeftijd kunnen zorgen voor verlatingsangst. Gebeurtenissen op latere leeftijd kunnen ook zorgen voor verlatingsangst. De angst is meestal latent aanwezig in de jeugd maar komt bijvoorbeeld pas aan de oppervlakte bij een eerste relatie, een overlijden of als je op jezelf gaat wonen.
Wat is verlatingsangst? Verlatingsangst is de angst om verlaten te worden door iemand die belangrijk voor je is. Een belangrijk hechtingsfiguur, zoals bijvoorbeeld je partner in een relatie. De angst is veelal aanwezig zonder dat hier ook directe aanleidingen voor zijn.
Iemand met verlatingsangst is zeer bang om verlaten te worden door bepaalde hechtingsfiguren. Denk hierbij aan hun ouders, vrienden, partner of kinderen. Deze mensen piekeren op voorhand over eventuele verlating, bijvoorbeeld in de vorm van verlies of bedrog.
"De meeste mensen kennen wel bindings- en verlatingsangst", zegt singlecoach Meinou Lambeck. "Bindingsangst is de angst dat iemand te dichtbij komt. Verlatingsangst is het tegenovergestelde. Je gaat dan een relatie echt claimen, waardoor het stuk kan lopen."
Hoe je de kenmerken van bindingsangst bij mannen herkent. Bindingsangst herkennen is geen makkelijke opgave. Allereerst hebben mannen niet op hun voorhoofd staan dat ze een onvermogen hebben om zich aan vrouwen te hechten. Ze dragen geen button op hun overhemd, en ze lopen er ook niet mee te koop.
Focus je niet alleen op jullie relatie, maar ook op je eigen leven. Ga bijvoorbeeld dingen ondernemen met vrienden of ga sporten. Zorg ook dat je afleiding hebt op de momenten dat je onzekerheid (extra) opspeelt. Bijvoorbeeld op het moment dat je partner zonder jou op stap is.
Mensen met borderline hebben een vaak grote behoefte aan intieme relaties, maar zijn daar tegelijkertijd bang voor. Ze zijn extreem bang om in de steek gelaten te worden. Ze stellen mensen daarom voortdurend op de proef. Zo testen ze als het ware of en wanneer iemand hen in de steek laat.
Codependentie is aanpassingsgedrag waarbij je onbewust de wensen en verlangens van de ander boven jouw eigen behoeften stelt. Je past je aan om op die manier waardering, bevestiging en goedkeuring te krijgen. Daaraan ontleen je jouw eigenwaarde.
Verlatingsangst is een angststoornis die je met therapie onder controle kunt krijgen. Afhankelijk van jouw klacht kun je een behandeltraject ingaan. Een vorm die vaak gebruikt wordt en bewezen effectief is, is Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Samen met een psycholoog onderzoek je jouw ideeën over alleen zijn.
Bindingsangst doorbreken
Wil je van bindingsangst afkomen, zul je eerst moeten (h)erkennen en niet meer ontkennen dat je wel degelijk verlangt naar een relatie, maar dat je bang bent pijn gedaan te worden of bang bent jezelf te verliezen.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Probeer jezelf te realiseren dat je geen controle hebt over de gevoelens of gedachten van andere mensen. Of ze moeten van je houden en je nemen zoals je bent, of het heeft niet zo moeten zijn dat ze in jouw leven thuishoren. Probeer gewoon jezelf te zijn en geen controle over de ander uit te gaan oefenen.
Wanneer jouw partner zich realiseert dat hij of zij wel bij jou wil blijven, kan je partner besluiten geen contact meer te hebben met die andere man of vrouw en gaan rouwen om hem of haar. Dit kan een onderdeel zijn van de therapie, maar jullie kunnen ook na dit rouwproces in relatietherapie te gaan.
Iemand met verlatingsangst trekt een partner aan met bindingsangst en andersom. Dat gebeurt niet bewust, maar de onderliggende dynamiek is zo sterk dat beiden ervoor zorgen dat er tussen zichzelf en de ander een veilige marge blijft, een soort tussenruimte waardoor de ander niet te dichtbij kan komen.
Manipulatie wordt gebruikt om toch haar/zijn zin te krijgen. Een voorbeeld daarvan is het verwijt: 'Als je dit niet voor me over hebt (of kunt doen), wat stelt onze vriendschap dan nog voor?' Die manipulatie en wisselende stemmingen zijn er vaak de oorzaak van dat relaties niet lang standhouden.
Emotie regulatie stoornis
Emoties reguleren is voor borderline patiënten één van de moeilijkste aspecten van de stoornis. Dat komt omdat, als je borderline hebt, je emoties ontzettend sterk kunnen zijn.
Toon waardering voor de dingen die goed gaan. Dit valt niet mee, maar probeer negatief gedrag los te zien van de persoon. Stel niet te hoge eisen. Leg niet te veel druk op de schouders van iemand met borderline.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Angst dat je er met een andere man vandoor gaat. Angst dat jij hem niet meer aantrekkelijk vindt. Angst dat hij niet goed communiceert. Angst dat hij slecht is in bed (zie onzekerheid #7).
Menig man wil vooral mannelijk genoeg zijn voor jou. Iets wat hem heel onzeker kan maken, zijn de skills in de auto. Hij voelt zich de man als hij goed kan autorijden. Wanneer de motor afslaat of het inparkeren niet in één keer lukt, kan hij zich heel onzeker voelen.
Laat hem met rust zo lang als je nog boos over verdrietig bent. Pas wanneer jij voelt dat je het weer aankan om bij hem in de buurt te zijn, zoek je toenadering. Hiervoor heb je minstens 3 maanden nodig, het liefst nog langer. Daarna weet je pas hoe het is om zonder hem te leven en of dat het waard is.
Dus, kan iemand met bindingsangst van iemand houden? Jazeker, heel veel. De bindingsangst zorgt voor zelfafwijzing; ik ben niet goed genoeg, ik ben bang om alleen te zijn en ik ben bang om je te verliezen. Als je dit verbergt voor je partner, dan kan hij of zij alleen reageren op je afwerende gedrag.
Wanneer je bindingsangst ervaart kan je ook erg twijfelen aan je partner. Denken dat er vanalles mis is met de ander waardoor jij je voelt zoals je je voelt. Heel vaak kan dan de gedachte opkomen om te stoppen met de relatie. 'We passen immers niet bij elkaar, ik twijfel namelijk zo vaak .. '.