De oplossing hiervoor is het “dunnen” van de fruitbomen: het weghalen van een aantal vruchten. Als u uitdunt worden de vruchten groter en smaakvoller en zal de boom ook elk jaar vruchten geven. Bij nog jonge bomen is het aan te raden om maar per handbreedte 1 appel te laten zitten.
Vruchtdunning kan gedaan worden met kleine, speciale dunschaartjes. Je dient in de vruchtsteel te knippen om de vrucht te verwijderen. De vrucht met de steel van de boom trekken kan immers de andere vruchten beschadigen. Bij kleine trosjes appels in de boom is het best om de middelste vrucht te verwijderen.
Appelbomen groeien opwaarts. Het zal 2 tot 5 jaar duren voor de eerste appels zullen komen, hoe groot je boom dan precies is hangt van de (wel of niet gunstige) omstandigheden van de boom. Je hebt bij een appel wel invloed op hoe groot de boom wordt door te snoeien.
De appel groeit namelijk aan de appelboom. Het begint met een knopje, waar blaadjes en witte en roze bloemetjes aan komen. Als deze bloemen zijn uitgebloeid komen er op die plaatsen kleine appeltjes. Deze groeien de hele zomer lang, daarna worden ze geplukt door de fruitteler.
Om goede vruchten te krijgen is er zoveel mogelijk licht nodig in de kroon van de appelboom. Deze moeten open van structuur zijn, zodat de zon er goed bij kan en de appels kunnen rijpen. Ook is het van belang dat de twijgen, de dunnere zijtakken, in een hoek van 45 tot 90 graden van de stam afstaan.
Als je je fruitboom twee keer per week water geeft, zal hij heel blij zijn. Als de droogte aanhoudt, kunt u uw fruitboom ongeveer 2 keer per week water geven. Zelfs in de vroege groeifase na de winter kunt u de scheuten en bloemen 3 keer per week ondersteunen met water.
Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen.
Appelboom snoeien is erg belangrijk voor de groei van een appelboom. Het is zelfs zo dat wanneer je een appelboom niet snoeit hij blijft groeien, wat resulteert in geen appels. Om meer appels aan je boom te krijgen is het belangrijk dat de appelboom veel bloesemhout aanmaakt.
Voeding en verzorging van de appel
Een appelboom heeft een uitgebalanceerde samengestelde meststof voor fruit nodig, om te zorgen dat de boom langzaam groeit, voldoende blad krijgt, en vooral voor een goede bloei, vruchtzetting, rijping en smaak. Ook water geven is erg belangrijk, de grond mag nooit uitdrogen.
De beste plaats voor een appelboom is een zonnige plaats. Appelbomen verdragen ook een plaats die half in de schaduw ligt. U kunt de boom het beste tussen november en maart planten, waarbij de plantafstand afhankelijk is van de maat die u koopt. Een laagstam heeft minder ruimte nodig dan een halfstam.
Hoe lang leven appelbomen? De gemiddelde gezonde en goed verzorgde appelboom kan 50 tot 80 jaar oud worden.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Als de bloesem of de jonge vruchten uit de boom waaien kan de appelboom geen vrucht dragen. Als de boom dus te erg op de wind staat kan de boom geen vrucht dragen. De enige manier om dit te stoppen is iets te plaatsen wat de wind weg neemt, bijv. een schutting.
Najaar. De herfst is oogsttijd. Vanaf begin september (en soms al eind augustus) is het een drukte van belang in de boomgaard. De eerste appels en peren kunnen worden geplukt.
Snoeien gebeurt tussen begin december en eind februari, wanneer de groei stil staat, en wanneer het niet harder vriest dan -5 graden Celsius. Het eerste jaar worden de gesteltakken gevormd, in totaal circa 5 stuks.
Bij appels en peren laat je één á twee vruchten per tros zitten. Een volwassen appelboom draagt na uitdunnen circa 130 vruchten. Laat bij pruimen per tros maar één vrucht staan. Bij perzik- en nectarinebomen laat je na elke vrucht wat blad staan.
Een jaarlijkse kalkgift (magnesium houdend), na de herfst, verdient de aanbeveling om verzuring van de grond te voorkomen en het kalkgehalte zo nodig te verhogen. Een 2 jaar oude hoogstamfruitboom geef je een paar handjes vol. Een 25 jaar oude fruitboom krijgt jaarlijks een halve emmer vol (1 kg) met kalk.
Gebruik ook voor je fruitbomen organische meststoffen
Koemest, kippenmest, champignonmest, beendermeel, bloedmeel ... vormen de grondstoffen voor organische meststof. De belangrijke voedingselementen voor je fruitbomen of fruitstruiken worden langzaam vrijgegeven door de organische meststoffen.
Andere organische meststoffen voor groenten en fruit
Om de grond te verbeteren gebruikt men uitsluitend organische meststoffen zoals koe- en paardenmest. Maar ook compost, brandnetelgier en hoornmeel (slachtafval) kunnen groente en fruit doen groeien.
De Malus Elstar wordt over het algemeen gezien als de lekkerste appel. Bekijk per soort wanneer de boom voor het eerst vrucht geeft. De appelboom is verkrijgbaar in 3 categorieën: Laagstam-, halfstam- en hoogstam fruitbomen.
Graaf een gat voor de boom of struik en meng de aarde uit dit gat met meststoffen. Het is aan te raden om het gat groter te maken dan nodig. Het is namelijk zo dat de wortels ruimte moeten hebben om goed te kunnen groeien. Dit wordt vergemakkelijkt wanneer de grond wat losser is om de wortels een.
De appelboom staat graag op plaatsen waar veel zon is. Ben je van plan de boom te planten waar er evenveel schaduw is als zon, dan komt het ook wel goed ! Hou er rekening mee dat sommige appelbomen kruisbestuiving nodig hebben.
Krulziekte of ook wel Taphrina deformanus genaamd, is een bladziekte waarbij het blad krult. De oorzaak van de ziekte is een schimmel. Deze tast het blad aan, maar ook de nieuwe scheuten en knoppen die een boom ontwikkelt om vruchten te verkrijgen.