Vanaf de leeftijd van acht maanden kun je je baby ontbijtpap of volkoren granenpap geven. Let op: havermout, Bambix en Brinta zijn zwaar voor je baby om te verteren en kun je dus het beste pas na twaalf maanden geven.
Bij 8 maanden kan je overstappen op ontbijtpap of volkoren granenpap. Havermout en Brinta zijn vrij zwaar. Deze producten zijn geschikt vanaf de leeftijd van 12 maanden.
Ze smullen er echt van! Maakt niet uit, brinta is gewoon de merknaam. Alle granenpapjes zonder suiker zijn goed. Ik heb Bambix, en mijn ervaring is dat het wat minder snel hard wordt dan Brinta.
Er bestaan veel soorten pap die je aan je baby kunt geven, zoals rijstebloempap, pap gemaakt van (volkoren)tarwe en havermoutpap. Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten.
Je start tussen 4** en 6 maanden met rijstebloem, een graan met een milde smaak en geeft dit in een gladde puree vorm in een papfles. Tussen 6 en 8 maanden kun je granen gaan geven met een beetje meer smaak, zoals tarwebloem en havermout.
'Een hele bekende is bijvoorbeeld het Pyjamapapje. Dat is een product dat veel ouders kopen omdat ze denken dat het een gezonde toevoeging is voor het eetpatroon van de baby. Maar als je gaat lezen, karamel room suiker, allemaal ingrediënten die niet goed zijn.
Bambix gaat verder onder de naam Olvarit, maar je vertrouwde Fijne Granen pap blijft gewoon hetzelfde!
Hoera, je baby is een dreumes! Nu je kindje 1 jaar oud is, kan hij helemaal met de pot mee-eten. Hij eet drie keer per dag een maaltijd, bijvoorbeeld 's ochtends en 's middags een boterham en 's avonds een warme maaltijd. Tussendoor geef je hem twee tot maximaal vier tussendoortjes per dag.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Pure Brinta bevat per 40 gram 140 kilocalorieën, dat betekent 350 kilocalorieën per 100 gram. Daarmee is Brinta wat calorieën betreft vergelijkbaar met brood. Brinta eet je echter niet puur uit het pak, je bereidt het met melk of beter een melkvervanger.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Vezels in Brinta
Vezels zijn razend belangrijk, en zeker in je ontbijt. In het algemeen zorgen deze onverteerbare koolhydraten ervoor dat je darmen gezond en schoon blijven. Daarnaast verlagen ze het slechte LDL-cholesterol in je lichaam, en verhogen ze juist het goede HDL-cholesterol.
Start met lichtbruin brood. Zo kunnen de darmpjes van baby's rustig wennen aan voedingsvezels. Met witbrood lukt dat niet. Vanaf 12 maanden kan een baby ook cornflakes, gepofte rijstkorrels, havermout en muesli eten.
Een oer-Hollands bord Brinta maak je natuurlijk met melk. Melk levert gezonde vetten , eiwitten en vitamine B12. Kies bij voorkeur wel halfvolle of magere melk. Of bijvoorbeeld ongezoete sojadrank.
Verwarm 250 ml melk in een steelpan of 1½ minuut in de magnetron op circa 750-900 watt. 2. Schenk de warme melk in een kom en voeg 4 eetlepels Brinta (35 gram) toe.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten. Je mag yoghurt al geven vanaf de leeftijd van 8 maanden.
Bambix zit boordevol vezels en groeit met je kindje mee. De graansoorten en grofheid van de vezels in Bambix pap zijn precies afgestemd op de leeftijd en ontwikkeling van je kindje. Zo zitten er hele fijne vezels in het Groei ontbijt en wat grovere volkoren granen in bijvoorbeeld het Peuter ontbijt.
Naast pap van rijstebloem kan je je baby van 7 maanden ook speltpap, haverpap of oerpap geven. Brinta en havermout zijn behoorlijk zwaar voor de maag van je kindje. Wacht hier nog mee tot hij 1 jaar oud is. Brood of een broodkorst.
Variëren is gezond, dus je kunt gerust verschillende soorten pap aan je baby geven. Vanaf de leeftijd van acht maanden kun je je baby ontbijtpap of volkoren granenpap geven. Let op: havermout, Bambix en Brinta zijn zwaar voor je baby om te verteren en kun je dus het beste pas na twaalf maanden geven.