Abalone-schelpen zijn dikke zeeschelpen die schitteren in de prachtige iriserende kleuren van parelmoer. Ze houden de energie van de oceaan vast en brengen een sterke kalmerende en genezende energie, waardoor je verbonden kunt blijven met de zee - waar je ook bent.
Palo Santo Abalone en Salie Branden in Schelp
De Abalone wordt vaak gebruikt om witte salie in te branden of Palo Santo, twee soorten die in een traditionele smudge ceremonie of Reinig je Huis Pakket horen. Met de Abalone schelp kun je namelijk goed vrijkomende as opvangen, omdat hij sterk en behoorlijk brandveilig is.
Het vult goed en het vlees zit stikvol proteïnen: een abalone slaat z'n energie op in glycogeen. Het vlees is een dichte spier, die een beetje zout en een beetje zoet is, zacht en met de zijkant van een vork te snijden. De smaak komt dichter bij kip dan bij een schaaldier.
Schelpen staan symbool voor belangrijke aspecten van het leven als geboorte, seksualiteit en dood. Schelpen en parels symboliseren de wateren en de maan. De gelijkenis van de tweekleppige schelp met de vulva speelt een grote rol in deze symboliek.
Als er weinig kalk in het water zit, dan is de schelp dun. In de winter groeit de schelp minder dan in de zomer. En daardoor ontstaan er smalle en brede groeibanden. Hieraan kun je zien hoe oud de schelp is.
Schelpen zijn de harde delen van weekdieren die deze dieren stevigheid geven. De schelpen op het strand zijn bijna altijd van tweekleppigen, slakken of inktvissen. Vaak zijn lege schelpen op het strand al honderden jaren oud, zo niet duizenden jaren.
Gedroogd is de abalone een echte umamibom maar ook vers zijn de toepassingen eindeloos: je kan het rauw eten als sashimi, gebakken in boter of in de schelp gegrild. Leg de abalone dan met de vleeskant naar beneden op een grillschaal om het te koken in zijn eigen sap.
De Chileense zeeoren dragen het opschrift Meeresschneckenfleisch, zitten in water met citroenzuur en kosten 27 euro (uitlekgewicht 200 gram). De Australische wegen netto hetzelfde, maar zijn stukken duurder: 50 euro per blikje.
De meeste abalone schelpen zijn vooral te vinden langs de kustwateren in Australië, het zuidelijk halfrond van Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, West-Noord-Amerika en in het noordelijk halfrond van Japan.
Elk weekdier heeft kalkklieren, die zitten in een dun vliesje om het diertje heen. Met deze klieren maakt het diertje kalk en zo ontstaat de schelp. Hoe meer het weekdier groeit, hoe groter hij zijn huisje bouwt! Als het diertje dood gaat blijft zijn schelp bestaan en die vind jij dan weer op het strand!
Parelmoer (paarlemoer) is een organisch-anorganisch composietmateriaal dat door sommige weekdieren wordt geproduceerd als binnenschil. "Paarlemoer" is dus de binnendeksel/voering van vele soorten schelpen.
Mosselen, oesters, kokkels, strandschelpen, mesheften en de sint jacobsschelpen; allemaal eten ze voornamelijk plankton. Daarnaast eten ze ook wel bacteriën en dode planten- en dierenresten, welke ze binnenkrijgen met het water waaruit ze hun voedsel filteren.
Weekdieren zijn ongewervelde dieren. Zoals de naam al zegt, zijn weekdieren week, een beetje blubberig. Slakken, schelpdieren en inktvissen horen bij de weekdieren. Bescherming Weekdieren komen zowel in zee voor als op het land.
De weekdieren ( Molusca ) zijn een stam van dieren Lophotrochozoa . Het zijn niet-gesegmenteerde dieren , soms met veranderde bilaterale symmetrie . Hun lichaam bestaat over het algemeen uit een hoofd , een viscerale massa en een voet .
Abalone sauce is een dikke saus gemaakt van o.a sojasaus, abalone extract, gedroogde St. Jacobsschelpen. Abalone is een schelpdier, overal in de wereld wordt abalone beschouwd als een dure populaire delicatesse. Abalone sauce heeft een zacht vissige en delicate smaak.
De doopvontschelp is het grootste thans levende tweekleppige weekdier. De lengte van de schelp is meer dan anderhalve meter en het dier kan rond de 250 kilo zwaar worden. De schelp is vrij bol en heeft zowel lichte groeven in de breedte als een sterk golvende schelprand. De kleur van de schelp is meestal bruin of wit.
Het proces om zo'n gat te maken, duurt gemakkelijk een week. Soms slagen tweekleppigen erin om tijdig te ontsnappen, dan zie je een gaatje dat niet helemaal is uitgehold!
Als je gaat zoeken naar schelpen, moet je de windrichting goed in de gaten houden. Voor het Zwin en Cadzand geldt dat je fossielen schelpen het beste kunt gaan zoeken na een harde zuidwesten of westenwind, dus bij een 'aanlandige' wind. Die woelt namelijk de onderlagen naar boven.
Schelpkenmerken. De mossel heeft een langwerpig asymmetrisch driehoekige, betrekkelijk dunschalige maar stevige schelp. Er is een zeer onopvallend slot, bestaande uit enkele zeer kleine tandjes.
Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis.
Reuzeninktvissen zijn de grootste weekdieren. Ze worden dertien meter lang.
Mosselen die stinken
En met stinken bedoelen we: stinken. Ook bij mosselen is dat zo: mosselen horen naar de zee te ruiken. Stinken ze, dan zijn ze dood en moet je ze weggooien. Toch zegt de geur van iets niet alles: ook met voedingsmiddelen die niet stinken kan iets mis zijn.
Zij kunnen door het water zwemmen, maar laten zich liever met de stroom meevaren. Na ongeveer één maand wordt de schelp gevormd. Die begint langzaam aan het diertje te groeien. Na een tijdje wordt het dier met zijn schelp te zwaar en zakt het naar de bodem van de zee.
Wat de meeste mensen niet beseffen is dat deze kleine achtarm en al die andere inktvissen schelpdieren zijn! Om het nog onbegrijpelijker te maken: kleine achtarmen hebben helemaal geen inwendige schelp meer. Hun lichaam is volledig week op de snavelachtige bek na. Toch zijn ook octopussen schelpdieren.
1. La Peregrina (laatst verkocht in 2011 voor 11,8 miljoen dollar) Deze bijzondere grote natuurlijke parel wordt ook wel "de zwerver" of "de pelgrim" genoemd vanwege zijn 500 jarige geschiedenis. Deze parel is gevonden in de Golf van Panama door een Afrikaanse slaaf.