Parvovirose. Parvo is als zeer ernstige en besmettelijke ziekte sinds de jaren 80 bekend en is zeker een van de belangrijkste hondenziektes. Om je hond een goede overlevingskans te bieden, is snel en adequaat ingrijpen noodzakelijke. De dierenarts kan een snelle agressieve behandeling inzetten.
We kunnen een dier met Parvo behandelen, maar er zijn geen geneesmiddelen tegen het virus zelf. De kans op herstel is afhankelijk van de ernst van de ziekte, de conditie van de hond en de kwaliteit van de zorg.
Hondenziekte: de symptomen
Honden die besmet zijn met de ziekte van Carré voelen zich ziek, krijgen koorts en hebben vaak verminderde eetlust. Er kunnen ook symptomen als rondjes lopen, hoofd scheef houden, spierzwakte of verlamming optreden. Snotneuzen en andere luchtweg symptomen kunnen ook te zien zijn.
Leptospirose is een ernstige bacteriële ziekte bij honden, die soms een dodelijke afloop heeft. De infectie kan overgedragen worden op de mens. De ziekte wordt veroorzaakt door een wereldwijd voorkomende bacterie, Leptospira.
Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen symptomen. Honden die de ziekte van Lyme ontwikkelen, hebben in eerste instantie vaak koorts, kunnen wisselend kreupel zijn en vergrote lymfeknopen hebben. Ook neurologische verschijnselen kunnen optreden en in een later stadium nierproblemen.
De diagnose van de ziekte van Weil kan worden gesteld aan de hand van de ziekteverschijnselen. De klassieke tekenen zijn geelzucht, nierfalen en bloedingen. Daarnaast kan bloed of urine afgenomen worden om de leptospiren aan te tonen met behulp van laboratoriumonderzoek.
Hondenziekte is zeer besmettelijk
Het wordt overgebracht via hoesten, niesen, proesten, direct en indirect contact. Het virus is ook aanwezig in ontlasting en urine. Dieren kunnen tot 4 maanden na besmetting het virus uitscheiden. Als het dier geen klachten heeft, is de hoeveelheid uitgescheiden virussen meestal laag.
Denk bijvoorbeeld aan verlamming, rare motoriek van uw hond of kat: het dier struikelt over zijn eigen poten, houdt constant zijn kop scheef of lijkt ineens niet meer te kunnen springen. Ook abnormaal gedrag (lusteloos voor zich uit staren) en epileptische aanvallen kunnen aanleiding zijn voor neurologisch onderzoek.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen. Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.
Vijfde ziekte, ook wel erythema infectiosum genoemd, is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door het parvovirus B19. Een deel van de infecties verloopt zonder ziekteverschijnselen. De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen varieert van 1 tot 3 weken.
Hoe lang mag een hond ziek zijn en koorts hebben? Zolang de hond eet en drinkt dan mag hij 2-4 dagen koorts hebben. Wanneer het dier niet wil eten en/of drinken dan kun je beter de dierenarts waarschuwen. Dit doe je ook wanneer de koorts langer dan 4 dagen aanhoudt.
Gedrag. Als baasje kun je soms aan het gedrag van je hond merken dat hij zich niet lekker voelt, of gewoonweg ziek is. Als je hond zijn mand niet uit wil komen, zijn eten laat staan, minder enthousiast reageert wanneer je thuiskomt, of geen zin meer heeft om te spelen.
Giardia is de naam van een eencellige parasiet die kan leven in de dunne darm van uw hond of kat, of andere (wilde) dieren. Een dier wordt besmet door het opeten van de parasiet, bijvoorbeeld door drinken van buitenwater of het likken van poten nadat hij/zij buiten is geweest.
Omvallen, dronkenmansgang (ataxie)
Vooral oudere honden kunnen een acute aanval krijgen waarbij ze lopen alsof ze dronken zijn of soms zelfs omvallen en niet meer overeind kunnen komen. Vaak bewegen de ogen met een vaste regelmaat van links naar rechts, of van boven naar beneden in de oogkassen.
De gemiddelde kosten voor een MRI scan bedrag om en nabij de €600 tot wel €800,-. Uiteraard, er zijn dierenartspraktijken die een hoger bedrag vragen voor een behandeling, dit is meestal zo in de ietwat grotere steden of de drukkere gebieden.
Zoönosen zijn ziekten die van dier op mens kunnen overgaan. Zoönosen komen regelmatig in het nieuws. Denk hierbij aan Q-koorts, maar ook gekkekoeienziekte en hondsdolheid zijn bekende zoönosen.
Leishmaniasis is een infectieziekte die ontstaat door een parasiet. Deze parasiet wordt overgebracht door zandvliegen. Via honden of ratten kan deze ziekte bij mensen terechtkomen. Verschillende Leishmania-soorten veroorzaken de ziekte leishmaniasis.
Infectieuze hepatitis betekent “besmettelijke leverontsteking” en wordt veroorzaakt door het Canine Adenovirus type 1 (CAV-1). Dit virus komt naast honden ook voor onder wilde dieren zoals vossen, wasberen en stinkdieren. Bij deze soorten veroorzaakt het een hersenontsteking.
De ziekte van Wilson (Koperstapelingsziekte) is een zeldzame, erfelijke stofwisselingsziekte die gekenmerkt wordt door stapeling van koper in onder andere de lever. Ons lichaam heeft koper nodig om goed te kunnen functioneren. In onze dagelijkse voeding zitten kleine hoeveelheden koper.
De ziekte van Weil geeft veelal wel ernstige verschijnselen, die tot in 20% van de gevallen een dodelijke afloop kunnen hebben, indien behandeling niet tijdig wordt gestart.
De kans op de infectieziekte is het grootst bij honden die zwemmen of in een waterrijk gebied wonen. Honden kunnen elkaar besmetten en als baasje kun je via de urine van je hond de ziekte ook krijgen. Je kunt je hond inenten tegen de ziekte van Weil. Hierdoor is de kans op besmetting een stuk kleiner.