De smaak van een 'bedorven' wijn vergeet je nooit meer. Als je een slok neemt van een wijn die niet meer goed is, proef je azijn. Het is een scherpe en zure smaak.
Wat gebeurt er als je bedorven wijn drinkt? Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Het toverwoord is oxidatie: de reactie met zuurstof. Als een wijn te lang / te veel aan zuurstof wordt blootgesteld ontstaat er “azijnsteek”. De wijn gaat dan naar azijn smaken. Bij jonge wijnen kan het dagen duren voordat het gebeurt, maar bij oude wijnen kan een paar uur al voldoende zijn.
Een geopende fles wijn 1-3 dagen bewaren. Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren.
Jan van Lissum: 'Wijn heeft zuur nodig. Het zit van nature in het ongegiste druivensap en tijdens de gistingen ontstaan onder andere koolzuur(gas) en melkzuur. Het zorgt er ook voor dat een wijn langer te bewaren is. Af en toe proef je zelfs dat er verschil is tussen rijpe en onrijpe zuren.
Bij het openen van de fles ruik je dan de scherpe geur van nagellakremover (aceton), verbrand rubber of zelfs rotte eieren. Iewh! En tot slot de smaak. De smaak van een 'bedorven' wijn vergeet je nooit meer.
De houdbaarheid van wijn is, zowel bij een gesloten als geopende fles, afhankelijk van het type wijn dat in de fles zit. Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op.
NOG EVEN BEWAREN OF DIRECT DRINKEN
Grote kans dat de wijn die je koopt al op dronk is. Met andere woorden: klaar om te drinken. Die wijnen kun je prima 1 - 3 jaar bewaren. Ze worden er alleen niet beter op: van geen verschil in smaak tot zelfs minder lekker.
Een geopende fles wijn kan je meestal nog twee tot drie dagen bewaren. Bewaar de wijn wel in de koelkast, dan wordt de smaak van de wijn het beste behouden. Het verschilt per wijnsoort hoe lang je deze exact kunt bewaren. Uiteraard is direct na openen de smaak van de wijn op zijn best.
Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.
Je wordt ziek na het drinken van wijn. En je hebt dit niet bij andere alcoholische dranken. Dit komt waarschijnlijk door het conserveringsmiddel sulfiet wat wordt toegevoegd aan wijn. Veel mensen zijn gevoelig voor het stofje sulfiet, dat toxisch kan zijn voor je lichaam als je het niet goed kunt verwerken.
Je overgebleven wijn kun je goed in een stoofgerechten gebruiken, je kunt er saus van maken en je kunt perfect je eigen rode wijnazijn maken. Zo hoef je nooit meer wijnazijn te kopen en heb je altijd je eigen lekkere wijnazijn.
Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar. 'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan. Behalve door te veel te drinken kun je van oude sterke drank niet ziek worden.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
Zolang de kurk of schroefdop op de fles blijft, kan je een goede fles wijn jarenlang bewaren. Maar eens geopend moet het snel gaan. Oxidatie is namelijk de grootste vijand van wijn. Door het contact met zuurstof kan je wijn verzuren.
Bij de gemiddelde, goedkopere fles witte wijn kunt u ervan uitgaan dat de houdbaarheid zo'n 2 jaar is. Het gaat hier echter om een uiterste houdbaarheid. Het kan per type wijn verschillen of de wijn ook na 2 jaar nog lekker is.
Bewaren van een ongeopende fles witte wijn
Volle en houtgerijpte wijnen kunnen tot vier jaar worden gelegd en zoete wijnen (dessertwijnen) tot tien jaar: Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar. Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden. Wat geeft deze wijnen hun uithoudingsvermogen? Balans.
Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart.
Rosé wijnen zijn geen bewaarwijnen. Hoofdregel is dat de houdbaarheid van rosé wijn een jaar tot maximaal 2 jaar is, het heeft de voorkeur om een rosé wijn binnen een jaar te drinken. Deze wijnsoort wordt er namelijk niet beter van wanneer deze langer bewaard wordt.
Bekende voorbeelden zijn cabernet sauvignon, tannat en nebbiolo. Een wijn met veel tannine, zoals een Bordeaux van een hoge kwaliteit, kun je dus langer bewaren. Bovendien zal de tannine naar verloop van tijd rijpen en een zachter mondgevoel geven.
Voor oude wijnen is het belangrijk dat deze goed zijn bewaard gebleven door de jaren heen vooral op een constante temperatuur zijn bewaard die meestal alleen in kelders zijn te behalen zijn of tegenwoordig ook wel klimaatkasten.
Wijnen in pak zijn 6 tot 8 weken houdbaar na opening. Dit komt omdat er geen zuurstof bij de wijn komt. Ja, wijnen in pak, ook wel Bag in Box wijnen genoemd, zijn (na opening) langer houdbaar dan fleswijnen.
Houdbaarheid rode wijnen
Enkele typische rode bewaarwijnen zijn: Barolo, Bordeaux Grand Cru, Bourgogne en Vintage Port. Daarentegen zijn Beaujolais, Malbec, Merlot en Zinfandel wijnen die je best maximaal binnen een jaar na aankoop opdrinkt.