Het goud van Nederland ligt op verschillende plekken opgeslagen. Een deel is te vinden in Nederland.Maar het meeste goud ligt in andere landen: de Verenigde Staten (VS), Canada en het Verenigd Koninkrijk (VK). In onze eigen goudkluis liggen 15.000 baren goud.
Binnen de Nederlandse wet kan dat tot en met € 9.900,- per transactie per maand. Wij hanteren hiervoor de regels volgens de "Financial Intelligence Unit-Nederland" (FIU-Nederland), voorheen Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (Wet MOT).
De Nederlandsche Bank (DNB), met de Nederlandse Staat als enige aandeelhouder, heeft een goudreserve van 612,5 ton. Het grootste deel van dit goud bevindt zich in het buitenland.
De goudvoorraad is het tegenwicht voor een deel van de Nederlandse munten en bankbiljetten. Omdat er goud in de kluizen van DNB ligt en omdat er valutareserves zijn (zoals dollars) hebben we vertrouwen dat de bankbiljetten die we in onze portemonnee hebben, ook echt het bedrag waard zijn dat erop staat.
Als je spreekt over een ultrabeveiligde opslagplaats, dan denk je automatisch aan Fort Knox. Dat is een legerpost in de Amerikaanse staat Kentucky, waar meer dan 5.000 ton van de complete Amerikaanse goudvoorraad van meer dan 8.100 ton goud is opgeslagen. De rest is ondergebracht in een kluis van de Fed in New York.
Rusland – 2.299,9 ton goud.
Veel landen houden een goudvoorraad aan als een soort waardereserve waar ze op kunnen vertrouwen als men het vertrouwen in waardepapieren verliest. Zo kan een land in het slechtste geval haar goudreserve aanwenden om goederen te importeren of om de waarde van de munt te verdedigen.
Hoeveel goud zit er nog in de grond? Volgens schattingen van de US Geological Survey zit er wereldwijd nog iets meer dan 50.000 ton aan economisch winbaar goud in de grond.
Een geldsysteem met echte waarde omvat munten van goud en zilver of papiergeld, wat gedekt is door een hoeveelheid goud en zilver bij de centrale bank. Omdat het waardevol is, beschermt het zichzelf. Het kan immers niet onbeperkt aangevuld of bijgemaakt worden.
De Nederlandsche Bank (DNB) bezit ruim 600 ton goud (EUR 26,7 miljard eind 2019) als onderdeel van haar totale reserves. Het goud wordt vooral aangehouden als reserve en is van oudsher een vertrouwensanker.
Liefst 83 procent van het Europese goud komt uit Rusland, dat sinds 2010 elk jaar zijn productie verhoogt. Rusland nam in 2019 de tweede plek over van Australië – in 2019 werd er in Rusland 50 ton meer gedolven dan het jaar daarvoor.
Bij goud kopen in Turkije, zoals met gouden sieraden, kan u een stuk voordeliger uitkomen. De arbeids-en vervoerskosten liggen immers een stuk lager dan in Nederland. Over het algemeen wordt er veel geelkoper met goud gemengd in plaats van met brons of koper, waardoor een gouden sieraad wat geler oogt.
Volgens schatting van Koos Jansen heeft China met in totaal 19.500 ton de tweede grootste bovengrondse goudvoorraden ter wereld. Op de eerste plaats komt India, waar alle inwoners samen naar schatting over 20.000 ton goud beschikken.
Zo is goud bijvoorbeeld niet te traceren. Met Bitcoin kun je traceren wie het bezit en waar het heen gaat. Overheden kunnen het volgen. Een gouden munt is niet verbonden met het internet.
De huidige goudprijs laat zien dat we nog ruim 11% onder deze goudprijs verwachting voor 2022 staan. Een troy ounce goud kan dus (volgens Goldman Sachs) nog 209 US dollar meer waard worden in de aankomende periode. Beleggers in gouden munten en goudbaren zouden met deze verwachting goed uitkomen.
Tussen 1973 en 1980 steeg de goudprijs van zo'n $ 100 naar ruim $ 800 per troy ounce. In de 20 jaren daarna daalde goud en bewoog het voornamelijk zijwaarts zo rond de $ 400. Vanaf 2000 begon de goudprijs weer te stijgen en in 2020 bereikte het glanzende metaal een hoogtepunt van $ 2.074.
Het goud dat zich op en in onze aardbol bevindt is dan ook afkomstig uit de ruimte. De meest gangbare theorie is dat het goud ontstaat bij kernfusiereacties in het binnenste deel van een ster, als deze aan het einde van zijn levensduur is. De ster koelt dan sterk af, waardoor de druk in de kern toeneemt.
Inflatie (geldontwaarding); oplopende inflatie zorgt over het algemeen voor een toenemende vraag naar goud, aangezien dit wordt gezien als waardevast.
Je kunt hem inleveren bij een inleverpunt, bijvoorbeeld van Wecycle. Ongeveer negentig procent van de geregistreerde telefoons die worden ingeleverd voor recycling, komt binnen via Wecycle. Dat heeft inleverpunten bij onder meer supermarkten en kluswinkels. Er zijn bedrijven in de Benelux die ze inzamelen.
Goud heeft namelijk zowaar een functie in het lichaam. Het schijnt een rol te spelen in het gezond houden en het onderhoud van de gewrichten. Daarnaast is goud een goede geleider en is dan ook belangrijk bij het doorgeven van elektrische signalen.
Goldrush in Nijverdal. Nijverdal - Nijverdal is de enige plaats in Nederland waar een heuse goldrush heeft geheerst. Aanleiding was een officiële concessie die de overheid aan 2 gelukzoekers verleende om hier grootschalig goud te gaan delven.
Op dit moment heeft China de grootste goudproductie, in 2014 haalden de mijnen in dit land meer dan 400 ton goud uit de grond. Historisch gezien is het meeste goud uit Zuid-Afrika gehaald, vandaar de populariteit van de gouden Krugerrand.
Turkije bezit een voorraad van 564 ton goud, goed voor een waarde van $20 miljard. Niet al het edelmetaal is eigendom van de Turkse staat. Het gros van het goud is eigendom van banken (waaronder Ziraat en Vakifbank), maar wordt sinds een paar jaar tot de Turkse nationale reserves gerekend.