Iedereen is wel eens chagrijnig. Maar sommigen van ons zijn veel vaker en langduriger chagrijnig dan andere mensen. Het kan allerlei oorzaken hebben, van wisselende hormoonspiegels tot erfelijke eigenschappen. Belangrijker echter dan weten hoe het komt, is weten hoe je ervan af komt.
Het kan komen door slechte nachtrust, stress, onverwachte gebeurtenissen of onregelmatige voeding. Er kan ook iets voorvallen in de loop van de dag waardoor je goede humeur wordt aangevallen.
Begin jij gelijk te huilen bij een verkeerde opmerking als je moe bent? Je bent niet de enige, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Het deel in je hersenen dat verantwoordelijk is voor deze plotselinge huilbuien, is je amygdala. Die is betrokken bij het aansturen en verwerken van emoties, zoals angst en agressie.
Lijd je onder chagrijnige buien die je steeds vaker het leven zuur maken, dan is er gelukkig een makkelijke oplossing om snel ontspannen en gelukkiger te zijn: mindfulness. Voor mindfulness heb je geen ingewikkelde apps, intensieve persoonlijke begeleiding of diepgravende psycho-analyse nodig. Je kunt het gewoon zelf.
Chagrijnig bestaat uit chagrijn en het achtervoegsel -ig. Chagrijn is eeuwen geleden geleend uit het Frans. Het Franse chagrin betekent 'korzeligheid', 'verdriet'. Sinds het begin van de twintigste eeuw komt de vernederlandste spelling sacherijn voor.
Het grote nadeel van chagrijnig zijn is dat je anderen met je negatieve bui beschadigt. Als je namelijk chagrijnig bent, is het oh zo makkelijk om fel uit te halen naar je partner, kinderen, vrienden of collega's. Je weet heus wel dat je op dat moment onredelijk bent, maar je kunt het niet tegenhouden.
Als je verdriet maar niet overgaat, of als je vaak zomaar verdrietig bent zonder duidelijke aanleiding, dan ben je misschien depressief. Doe de depressietest om te ontdekken of dat zo is.
“Mensen die emotioneel uitgeput zijn, durven al eens extreme uitspraken te doen. Ze flappen dingen eruit zonder daar op het moment zelf over na te denken. Maar achteraf gaan de hersenen in overdrive en piekeren ze zich suf over wat ze gezegd hebben.
Omgaan met een chagrijnige partner, zo doe je dat
Jij kunt daar dan erkenning voor geven, maar daarna moet het ook echt klaar zijn. Dan moet hij weer ruimte voor jou en de kinderen hebben. Onder boosheid ligt trouwens vaak pijn en verdriet – vraag daar ook eens naar en laat hem daarover praten.
Chagrijnig is een gemoedstoestand waarbij jouw ongenoegen tot uiting komt. De volksmond zegt: 'hij reageerde heel chagrijnig'. Het is dus ook een uiting van ongenoegen of ontevredenheid. Wanneer je chagrijnig communiceert, deel je jouw ongenoegen.
als synoniem van een ander trefwoord: knorrig (bn) : brommerig, brommig, chagrijnig, geïrriteerd, gemelijk, humeurig, kniezerig, korzelig, kregel, mopperig, morose, narrig, nors, nurks, ontevreden, prikkelbaar, wrevelig.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kunt je moeilijk concentreren of heb last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen en andere psychische klachten zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
Als u zich echter vaak verdrietig en somber voelt, en de klachten langer dan twee weken voortduren, kunt u te maken hebben met een depressie. Het is belangrijk de depressieve klachten tijdig te herkennen. Zodra u weet wat er aan de hand is, kunt u er zelf iets tegen ondernemen of u kunt hulp zoeken.
Emotionele instabiliteit kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is stress. Je kunt bijvoorbeeld veel deadlines op je werk hebben of weinig waardering ontvangen. Kritiek van andere mensen kan ook stressvol zijn, net als te weinig tijd voor jezelf.
Herstellen van de schok
Mensen met stress kunnen minder eetlust hebben, slechter slapen, maag- en darmklachten of hoofdpijn krijgen. Daarnaast zijn er allerlei mentale klachten zoals gevoelens van angst, onzekerheid, een opgejaagd gevoel en negatieve gedachten.
Waarom word je chagrijnig als je honger hebt? Als je al een tijdje niet meer gegeten hebt, gaan je hersenen snakken naar glucose en dat merk je meteen. Prikkels komen harder binnen en je kunt gevoeliger reageren op anderen.
Zo speelt ook stress een rol: honger wordt gelinkt aan cortisol en dat stresshormoon zorgt ervoor dat we snel geïrriteerd raken. Daarnaast maakt de context en hoe zelfbewust je bent uit of je vanwege een knorrende maag snel woedend reageert, zeggen de onderzoekers.
Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in spelling. Dit woord voor 'korzelig, wrevelig, gemelijk' wordt verschillend uitgesproken; vandaar dat beide spellingen juist zijn.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.