De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. In Nederland worden vrouwen meestal alleen eerder dan 41 weken zwangerschap ingeleid als daar een medische reden voor is.
Grootste kans in week 40-41
In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
Een zwangerschap duurt normaal tussen de 37 en 42 weken vanaf de laatste normale menstruatie. Wanneer je eerder bevalt dan 37 weken, noemen we dit een vroeggeboorte. Elk jaar bevallen ongeveer 160.000 vrouwen in Nederland.Hiervan bevallen 12.000 vrouwen (zo'n 7%) eerder dan 37 weken.
De uitgerekende datum!
Maar wist je dat maar 4% van de vrouwen op de uitgerekende datum bevalt…. De kans is dus heel klein. Zo'n 30% bevalt in week 40. 76% bevalt tussen week 37 en 42 weken.
'. Je kan merken dat je wat meer gespannen raakt voor de bevalling, vaak ook wat ongeduldig (en anders de omgeving wel) en natuurlijk nieuwsgierig naar hoe je kindje eruitziet. De meeste baby's worden geboren tussen de 37 en 42 weken, dit is een normaal termijn.
Nog een paar wetenswaardigheden: de meeste bevallingen beginnen in het weekeinde of 's nachts. Waarschijnlijk komt dit omdat het dan rustig in huis is en je je lekker ontspannen voelt!
Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Het kenmerkende van voorweeën is dat ze niet in kracht en frequentie toenemen en na een paar uur weer afzwakken. Gelukkig zijn deze voorweeën nog niet echt krachtig. De bevalling is dan nog niet begonnen.
Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.
Iedere bevalling is anders en elke bevalling wordt anders ervaren door vrouw en partner. Van te voren is niet te voorspellen wanneer of hoe je gaat bevallen. Ter voorbereiding is het goed om informatie te lezen zodat je weet wat je kan verwachten. Hieronder worden de verschillende fasen van geboorte beschreven.
Er is echter een grote praktijkvariatie in het beleid omtrent het inleiden tussen 41 en 42 weken. Volgens de data van Perined uit 2018 bevalt ruim 26000 (16.5 % van het totaal aantal zwangerschappen boven 22 weken) van de vrouwen tussen de 41 en 42 weken Hiervan start de bevalling bij ruim 18000 vrouwen (70%) spontaan.
Zo weet je dat het echte weeën en geen oefenweeën zijn. Andere tekenen van een vroegtijdige bevalling zijn: Menstruatieachtige krampen boven het schaambeen. Druk of een pijnlijk gevoel in het bekken, de dijen of de lies.
Wiebelen, hikken, reageren op prikkels die zijn zintuigen opvangen: je baby is in je buik met van alles bezig. En dat kun jij voelen. Als hij schrikt van een hard geluid, bijvoorbeeld. Ook 'communiceert' hij al met de buitenwereld: als hij iets of iemand tegen je buik aan voelt liggen, kan hij ertegen gaan duwen.
Stress en angst tijdens de zwangerschap leidt tot een verhoogde kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Het risico hiervoor is te vergelijken met het risico dat roken tijdens de zwangerschap met zich meebrengt.
Slechts 5% wordt geboren op de datum zelf. Vanaf week 38 is je baby officieel voldragen, je zwangerschap zit er bijna op!
De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken. Pas als de weeën langer gaan duren, regelmatig en krachtig zijn, lijkt het dat de bevalling echt begint.
Na 42 weken is 6 tot 9% van de zwangere nog niet bevallen. Officieel ben je pas over tijd na 42 weken zwangerschap. Beval je tussen de 37 en 42 weken zwangerschap dan is dat heel normaal en mag je gewoon thuis bevallen.
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling. Je baarmoeder is een spier en die spier is aan het oefenen.
Je kan weeën overal voelen, de meeste vrouwen voelen ze in hun buik, maar je kan ze ook heel goed voelen in je onderrug of bovenbenen. Warmte kan helpen om de weeën op te vangen. Een warm bad, een douche, een warmwaterkruik of warme doeken.
In Nederland heeft 4 tot 10% van de zwangeren met een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken voortijdig gebroken vliezen.
Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën.Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.
Het breken van vliezen zelf voel je niet. Wel kun je merken dat je iets warms en nats tussen je benen voelt. Alsof je een klein beetje urine verliest terwijl je sport of lacht. Dat vocht kan in kleine beetjes komen en misschien denk je in het begin niet eens aan gebroken vliezen en vruchtwater.
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken.Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.
Zodra je bent bevallen begint je kraamtijd. Dit duurt tot 8 dagen na de bevalling en wordt ook wel kraambed genoemd. Tijdens deze tijd herstelt je lichaam van de bevalling en wordt eventueel de borstvoeding op gang gebracht.
De eerste fase, de ontsluitingsfase, duurt meestal het langst en is ook weer in te delen in drie fases. Als het om je eerste kind gaat, duurt de ontsluitingsfase gemiddeld zo'n 12 tot 14 uur. Bij een volgend kind gaat het meestal sneller.
Amerikaanse vrouwen bevallen gemiddeld genomen eerder dan Engelse en Nederlandse vrouwen. Zo bevalt 44% van de Nederlandse en 40% van de Engelse vrouwen na 40 of meer weken zwangerschap, tegenover slechts 23% van de Amerikaanse vrouwen.