Voor je huid is het best om je om de twee à drie dagen te douchen of een bad te nemen. Als je je toch vuil voelt, kan je je oksels, gezicht, geslachtsorganen en de zone onder je borsten wassen met een washandje en een beetje zeep.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Blootstelling aan vuil en bacteriën op jonge leeftijd maken de huid minder gevoelig bij het verouderen. Wat je tegen allergieën, eczeem en aandoeningen beschermt. Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen."
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Je stript als het ware de hoofdhuid van zijn natuurlijke olieën, waardoor de talgproductie alleen maar wordt gestimuleerd. Het gevolg: haar en hoofdhuid die compleet uit balans zijn. Afhankelijk van je haar- en hoofdhuidtype is het aan te raden om je haar daarom één keer per week te wassen.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen. Was je haar nooit te heet, dit droogt je haar uit en spoel het altijd goed uit.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Conclusie: Helaas, het is niet zo dat je haar binnen een week zichzelf al schoon kan houden. Na 7 dagen niet wassen heb je dan wel een stralende coupe, maar eerder stralend omdat het zo vet is. Om erachter te komen of je haar zichzelf schoon kan houden, moet je het denk ik echt langer volhouden.
Om zijn hypothese te testen, vroeg Glover in 2007 maar liefst 523 mensen om zes weken lang hun haar niet te wassen – niet met shampoo, althans. Hoewel de uitkomsten van het onderzoek nergens precies te vinden zijn, schijnt 86 procent van de deelnemers na de 6 weken heel tevreden te zijn geweest met zijn haar.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!
Slechte bacteriën
Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.
Als vuistregel zou je kunnen hanteren dat een beha na drie dagen intensief dragen gewassen moet worden. Wassen doe je het liefst op de hand. Als hij toch de wasmachine in gaat, kies dan zeker een wasprogramma dat niet hoger gaat dan 30 graden.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt
Talg zorgt ervoor dat de hoofdhuid een beetje vettig blijft. Dat is nuttig, want het houdt de hoofdhuid soepel en beschermt tegen uitdroging. Talg beschermt je hoofdhuid op een natuurlijke manier.
Probeer het dan wel langer dan twee weken, ga voor minimaal zes weken. Tussendoor mag je wel je haar gewoon nat maken (dat heb ik deze keer niet gedaan). Als het goed is moet je dan een verandering in je haar gaan zien – een soort detoxkuur voor je hoofdhuid als het ware!
Een vettige hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met jeuk. Door in het haar te krabben, gaat de huid echter nog meer talg aanmaken als beschermingsmechanisme. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een bepaalde schimmel, de Malassezia furfur, een reden voor meer talgproductie. Deze schimmel voedt zich aan talg.
Wist je dat sporten niet alleen goed is voor je lijf, maar ook voor je haar? Sporten zorgt voor minder stress en dus minder haaruitval. Ook zorgt beweging voor een betere bloedcirculatie. Hierdoor gaan er meer voedingsstoffen en zuurstof naar je haar.
Het hoge zoutgehalte in het zweet en de toegenomen olieproductie zorgt zo voor een vet bosje. Nu kun je elke dag je haren wassen, maar dit is niet aan te raden (lees: een NO-GO!). Dit droogt je haren namelijk uit in plaats van ze te verzorgen.
Schuimstoffen. Schuimmiddelen zoals sulfaten, maar ook cocamide dea en lauramide dea, zorgen ervoor dat je de shampoo makkelijk kunt verdelen en dat het product goed schuimt. Maar eigenlijk zijn ze volledig overbodig en werken ze soms zelfs overmatig uitdrogend en irriterend voor je haar.
Volgens de Amerikaanse haarstylist Philip B. is het juist heel goed voor je haar om het eerst met conditioner te wassen en daarna pas met shampoo. Conditioner hydrateert je haar zonder dat het heel slap wordt, terwijl shampoo het vaak wat zwaarder maakt.
Water-only methode
Door je hoofd te masseren en de natuurlijke oliën van hoofdhuid naar je haarpunten te verdelen met 2 vingers en een fijne borstel. Na enkele weken gaat je haar zichzelf reinigen en hoef je nooit meer shampoo te gebruiken.