Scrub regelmatig om ingegroeide haartjes te voorkomen. Probeer één keer per week te scrubben om ingegroeide haartjes te voorkomen - het helpt om dode huidcellen te verwijderen en 'maakt de weg vrij' zodat je haartjes kunnen groeien zoals dat zou moeten. Het beste is om 2 dagen voordat je je epileert te scrubben.
Door ontharen gebeurt het vaak dat haartjes niet direct uit de huid groeien, maar juist onder de huid. Dit kan leiden tot onaangename huidreacties en pijnlijke ontstekingen. Blokkade - Als het haargroeikanaal geblokkeerd wordt door dode huiddeeltjes en talg, kunnen er haren ingroeien.
Na het epileren verschijnen rode puntjes op de huid. Het is dus verstandig om je huid na het epileren eerst tot rust te laten komen. Vermijd te veel zonlicht en smeer je huid in met een ongeparfumeerde vochtinbrengende of verkoelende crème.
Bij een ontsteking van de haarzakjes komen er kleine puistjes op uw huid. Het komt meestal door scheren, epileren of olie of vet op de huid. De puistjes gaan meestal vanzelf weg in 1 tot 2 weken. Smeer niets op uw huid.
Door gebruik te maken van een pre shave voor de gevoelige huid, kun je vooral de irritaties en scheerbultjes in je bikinilijn grotendeels voorkomen. Deze pre shave zijn veelal zachte, olierijke producten, die je vooraf aan de scheerbeurt in de huid laat intrekken.
Het kan gebeuren dat ingegroeide haartjes vanzelf weer weggaan, maar ze kunnen zich ook ontwikkelen tot een pijnlijke ontsteking. Op de plek van het ingegroeide haartje zal een roodachtig bultje vormen, vergelijkbaar met een puistje.
Tea Tree Olie maakt het mogelijk om op een effectieve en milde manier van ingegroeide haren af te komen. Tea Tree Olie verwijdert vuil, reinigt de huid diep en laat een beschermende laag achter.
Wanneer de infectiehaard zich vanuit het haarzakje uitbreidt naar de omliggende huid en het onderhuids weefsel, dan ontstaat een huidabces of furunkel ('zevenoog'). Een verzameling van meerdere furunkels noemt men een karbonkel ('negenoog').
Voorkom heet bad en zwembadbezoek na de epilatie!
U kunt talkpoeder op geëpileerde gebieden aanbrengen om het zweten te voorkomen, maar gebruik geen antiperspiranten op de onthaarde okselhuid, als deze nog gevoelig is.
Lichtjes scrubben
Door te scrubben worden je huid en haartjes zacht en verwijder je dode huidcellen. Hiermee voorkom je ingegroeide haartjes en een geïrriteerde huid. Daarnaast gaan je haartjes ook overeind staan, wat het epileren makkelijker én minder pijnlijk maakt.
Epileren houdt in dat je de huid als het ware 'traumatiseert', enige irritatie, roodheid en zwelling zijn dus te verwachten. Af en toe kan dat echter ook leiden tot ingegroeide haren en infecties. Om dat te voorkomen steriliseer je best je pincet door ze met warm water en zeep te wassen.
Epileren of scheren, waar ligt de voorkeur ? Uiteraard is scheren wellicht iets makkelijker, in ieder geval pijnloos (als je het goed doet ð ), maar epileren levert toch wat langer resultaat en zachte terug groei.
Als je een beginner bent, epileer dan één keer per week. Het zal steeds minder ongemakkelijk aanvoelen, waardoor je steeds tevredener zult zijn. Als je een pro bent, doe dan een stapje terug en epileer eens in de drie weken.
Iedere huid en haargroei is anders, maar in het algemeen kun je stellen dat haartjes na het epileren 3 weken wegblijven. Omdat de haren in zijn geheel zijn verwijderd krijg je geen stoppels, maar verschijnen er zachte haartjes die niet zo opvallen.
Crèmes die ureum of salicylzuur bevatten, verwijderen dode huidcellen en hydrateren de huid. Smeer ook zeker na het ontharen om de poriën opnieuw te sluiten en ingegroeide haren geen kans te geven. Deze schoonheidsproducten drogen de huid uit, waardoor ingegroeide haren sneller verschijnen.
Haarzakjes krijg je niet zomaar kapot
Helaas is dat haarzakje niet zo makkelijk kapot te krijgen. Scheren is sowieso zinloos, omdat je dan alleen de bovenkant van het haartje eraf haalt. En zelfs bij mensen die chemotherapie ondergaan, blijven de haarzakjes intact en groeien alle uitgevallen haren gewoon weer terug.
Folliculitis voorkomen
Om het te voorkomen: Scheer alleen in de richting van het haar of gebruik een elektrisch scheermes. Vermijd strakke kleding. Gebruik geen te vette bodylotion.
Een ingegroeide haar na het scheren
Scheren is de meest voorkomende oorzaak voor het ontstaan van een ingegroeide haar. Je kunt overal waar je je scheert ingegroeide haartjes krijgen: in je gezicht en op je benen, in je oksels, op je rug, in de schaamstreek en overal elders op het lichaam.
Een ingegroeide haar ziet er vaak uit als een geïrriteerd rood bultje met pus op het huidoppervlak. Als het erger wordt, kunnen de rode bultjes veranderen in steenpuisten of cysten. Het wordt sterk afgeraden om aan de huid te krabben om het haartje eruit te krijgen want dan krijg je gegarandeerd littekens.
Tea Tree olie is een traditioneel kruidengeneesmiddel voor de behandeling van verschillende kwalen. Mensen gebruiken de olie voor kleine oppervlakkige wonden, insectenbeten, steenpuisten, acne, voetschimmel, luizen en roos.
Haarzakje uittrekken
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.
Ingegroeide haren liggen horizontaal onder het huidoppervlak of door hun structuur terug krullen in de huid. Dit kan klachten geven als rode bultjes, puskopjes, pijn en jeuk. Doordat de ontstekingsreactie vaak herhaaldelijk optreedt en langdurig kan aanhouden, kan op langere termijn huidschade optreden.
HOE ZIET FOLLICULITIS ER UIT ? Er zijn enkele of vele kleine witte of gelige puistjes (puskopjes) te zien, die uitgaan van een haarzakje. Dat is te zien door van dichtbij te kijken: uit de meeste puistjes steekt nog een haartje. Er kan wat roodheid omheen zitten en vaak jeukt het.