Iemand die in een trimsalon vacht van honden verzorgd, wast, borstelt, plukt, scheert, knipt, ontwolt en effileert en daarnaast aandacht geeft aan verzorging van nagels, oren, ogen en anaalklieren van de hond.
Hij beoordeelt op basis van de vacht of er bijvoorbeeld geplukt, geschoren of geknipt moet worden. Meestal is het wassen van de hond ook onderdeel van de behandeling evenals het knippen van de nagels. Het trimmen van dieren heeft zowel een praktisch als een esthetisch doel.
Het salaris van een Hondentrimmer begint bij € 850 per maand. Het beroep Hondentrimmer is onderdeel van de beroepsfamilie Dierenverzorgers. Het salaris van Dierenverzorgers ligt gemiddeld op € 1.825 bruto per maand.
In Nederland is honden trimmen een vrij beroep. Dit betekent dat je in principe geen diploma nodig hebt om hondentrimmer te worden. Iedereen die dit beroep wil gaan uitoefenen, kan zichzelf zonder diploma inschrijven bij de Kamer van Koophandel en vervolgens een trimsalon openen.
Hoe vaak uw hond een bezoek moet brengen aan de trimsalon is vooral afhankelijk van de vacht van je hond. Het trimmen van een hond duurt gemiddeld tussen de 3 en 4 uur. Dit hangt mede af van de vachtsoort en de grootte van de hond.
Rond de 5 maanden is een prima leeftijd om uw hond voor het eerst een hele behandeling te laten ondergaan. Het kan zijn dat het model er nu wel nog wat anders uit ziet als wanneer ze volwassen zijn, dit omdat de hond nog een zachte puppyvacht heeft.
De beste manier om je hond zelf te trimmen is gewoon met de hand of met behulp van een trimmesje. Pak een pluk haar tussen je wijsvinger en duim en trek deze voorzichtig los. Kijk uit dat je viervoeter geen pijn ervaart wanneer je aan plukken trekt die nog stevig vast zitten!
Het beroep hondentrimmen is een 'vrij' beroep in Nederland. Dit wil zeggen dat iedereen die besluit een trimsalon te starten zich ook zonder diploma kan aanmelden bij de Kamer van Koophandel.
Door wie laat u uw hond trimmen? Sinds een aantal jaren is het vak van hondentrimmer een vrij beroep. Dit heeft tot gevolg gehad dat er, naast de hondentrimmers met een gedegen opleiding, ook mensen een trimsalon zijn begonnen zonder enige kennis van zaken.
Benader eens wat buren in de directe omgeving. Er zijn bijvoorbeeld vaak mensen die een hond leuk vinden, maar er niet altijd aan gebonden willen zijn. Misschien willen jouw buren of familieleden de zorg voor je hond overnemen op de dagen dat je lang werkt. Ook binnen het gezin kunnen jullie de taken verdelen.
Het trimmen van een hond bestaat uit de nodige vachtverzorging zoals het wassen en bijvoorbeeld het scheren, knippen, plukken, effileren, borstelen of ontwollen van de vacht, maar ook wordt er bij het hondentrimmen uitgebreid aandacht besteed aan de nagels, de oren, de ogen en zelfs de anaalklieren van de hond.
Bij deze trimtechniek wordt het haar alleen ingekort. De haarwortel blijft in de huid zitten. Het enige verschil tussen knippen/effileren en scheren is de lengte van de vacht die je laat staan.
NEEN, het scheren met de moderne mesjes geeft een goed en glad gevoel en is vooral veilig. De mesjes staan erg dicht op elkaar en er zit een geleidende strip aan. Een trimmer is een soort tondeuse. Het opzetstuk bepaalt de lengte van het haar maar is ook een stukje veiligheid.
Het ontwollen houdt in dat de hond eerst lekker gewassen wordt. Na het wassen wordt de shampoo goed uitgespoeld en wordt de huid en vacht met een conditioner in gemasseerd. De losse haren zuigen zich vol met water en conditioner en worden hierdoor zwaar, waardoor ze uit de vacht gespoeld worden.
Voorkennis of vooropleiding is niet nodig, al is enige ervaring met honden wel meegenomen. Hondentrimmen is een fysiek zwaar en belastend beroep. Om een eigen zaak te kunnen runnen, kan je maar beter stevig in je schoenen staan.
Ruim 900 trimsalons
Op zoek naar een gediplomeerde trimmer bij jou in de buurt? Dan zit je goed! Op deze pagina staan alle adresgegevens van de ruim 900 trimsalons in Nederland die zijn aangesloten bij de ABHB.
Twee keer per jaar een bezoek aan de salon is wenselijk. De losse ondervacht wordt verwijderd, de nagels geknipt, de zooltje geschoren en de oren gereinigd. Hierna is het tijd voor een overheerlijk bad en wordt de vacht gedroogd, als laatste wordt de hond nagewerkt. Advies trimbeurt: twee keer per jaar.
De meeste plukhonden zijn maar 2 keer per jaar rijp om te trimmen. Krulharige vachten tussen de 4 tot 8 x per jaar (poedels en dergelijke). Langharige vachten tussen de 4 tot 6 x per jaar. Honden met veel onderwol moeten 2 tot 4 keer per jaar getrimd worden (bijvoorbeeld de Golden Retriever of Berner Sennen).
Het knippen kan het beste worden gedaan met een scherpe schaar. Pas op dat er geen puntige uiteindes aan de schaar zitten, hiermee kan de hond namelijk worden geprikt. Zorg dat je wekelijks de vacht onderhoudt door de voeten (tussen de voetzolen en rondom) en rond de ogen bij te knippen.
De golden retriever is met de juiste training een uiterst gehoorzame hond. Het mooiste bewijs daarvan zijn de blindengeleide- en hulphonden.
De Bloedhond heeft het beste reukvermogen ter wereld. Vanwege zijn uitzonderlijke reukvermogen is hij zeer populair onder jagers. Onderzoeken hebben aangetoond dat Bloedhonden door hun buitengewone reukvermogen, in staat zijn om tijdens de jacht te onderscheiden of een prooi uitgeput, angstig of woedend is.