De cacao die we gebruiken voor de productie van onze Milka Alpenmelkchocolade is afkomstig van vruchten van de cacaoboom. Cacaobomen groeien in de buurt van de evenaargordel. Ivoorkust en Ghana, India, Indonesië, Brazilië en de Dominicaanse Republiek zijn de belangrijkste groeiregio's waar we onze cacao vandaan halen.
Ingrediënten: Suiker, cacaoboter, magere MELKPOEDER, cacaomassa, weipoeder (MELK), MELKVET, emulgator (SOJALECITHINEN), HAZELNOOTPASTA, aroma. Cacao: ten minste 30 %. Kan andere noten en tarwe bevatten.
We werken al meer dan een decennium samen met onze partners om kinderarbeid uit onze toeleveringsketen te verwijderen. We hanteren een holistische benadering om basisoorzaken zoals armoede en een gebrek aan infrastructuur aan te pakken.
De vader van Kompas Olga 978 is Vigor, een Brown Swiss: het ras/'merk' van een Milka-koe.
En jammer genoeg voor de vele schoolkinderen bij wie het lilagekleurde dier zo populair is, wordt de fotogenieke Simmentaler-koe – op deze bijzondere uitzondering uit Servië na dan - ook niet paars geboren. Milka komt begin jaren '70 op het idee om van de paarse koe op de verpakking een centraal reclamefiguur te maken.
Milka is een chocolademerk van het bedrijf Mondelēz International. In 1901 bracht de chocolatier Philippe Suchard in Neuchâtel (Zwitserland) de eerste melkchocolade op de markt onder deze naam.
1909. 1909 werd milka voor de eerste keer in oostenrijk geproduceerd en verkocht.
Toblerone is bedacht door de heren Theodor Tobler en Emil Baumann uit Bern in 1908. De naam is een porte-manteau van de namen Tobler en het Italiaanse woord torrone, wat een soort noga is.
Dit betekent dat niet alle melk uit Zwitserland Alpenmelk is. Alleen de melk die van koeien die zomers de weidegang naar de Alpenweide maken. Zomerweidegang geldt dan weer alleen vanaf 1200 meter hoogte gemiddeld in de zomermaanden. Dit is ook de reden dat Alpenmelk maar een beperkt deel van het jaar verkrijgbaar is.
Inmiddels is de bekende Milka koe niet meer weg te denken van de verpakkingen en zijn er tientallen smaken van deze heerlijke chocolade in de schappen te vinden. Van Oreo tot Cheesecake en van Alpenmelk tot Karamel; voor iedereen is er een heerlijke chocolade reep.
De merken hebben echter nog een flinke slag te slaan om echt duurzaam te worden. Dit geldt helemaal voor de merken die een E-label halen. Hieronder vallen onder meer Droste, Verkade, Merci, Penotti,Toblerone en Milka. De lijst van onderzochte merken vind je op de overzichtspagina van chocolademerken.
De kleinere producenten hebben meer succes. Bedrijven als Alter Eco en Divine maken geen gebruik van kinderarbeid, betalen eerlijke prijzen aan cacaoboeren, nemen maatregelen om ontbossing tegen te gaan en doneren aan goede doelen. Ook het Nederlandse Chocolonely behoort tot de top als het gaat om duurzaamheid.
Fairtrade chocolade gaat zowel om de natuur als om de mens. Dit betekent dat het proces van chocolade maken niet schadelijk is voor de natuur én dat de werkomstandigheden van de boeren goed zijn. Denk aan eerlijke prijzen, geen slavernij of kinderarbeid op de plantages.
Overal in Europa, en dus ook in Nederland, worden de chocoladerepen van Milka in een nieuw jasje gestopt. Vanaf augustus 2018 zal het Cocoa Life logo op de verpakking van de chocoladerepen te zien zijn.
Wanneer is de chocolade puur? Het is pure chocola wanneer het voor minstens 35% uit droge cacaobestandsdelen bestaat, inclusief 18 procent cacaoboter en ten minste 14 procent vetvrije droge cacaobestandsdelen.
Chocolade zelf, zonder bijvoorbeeld toevoegingen van koek, is in principe glutenvrij. In het algemeen zijn het de chocolades met vulling of andere toevoegingen – zoals biscuit - waar je extra op moet letten als je glutenvrij wil of vanwege gezondheidsredenen moet eten.
1 reep (37 g) bevat 203 calorieën.
100 g. 25 g = 3 driehoeken. 4 porties. *Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 kJ/2000 kcal).
De beroemde (en lekkere) Zwitserse chocoladereep, die gemaakt wordt met honing- en nougat, heeft namelijk een berg als logo, verwijzend naar de beroemde Matterhorn.
De Matterhorn (Italiaans: Cervino; Frans: Cervin) is een berg gelegen in de Walliser Alpen, op de grens van Zwitserland (Wallis) en Italië (Valle d'Aosta). De top ligt op 4478 m hoogte.
Mondelēz is internationaal actief, in 2020 werd zo'n 75% van de omzet buiten de Verenigde Staten gerealiseerd en Europa is de belangrijkste regio. Het telde 79.000 medewerkers, waarvan 67.000 buiten de Verenigde Staten. In 45 landen heeft het bedrijf fabrieken en de producten worden in zo'n 150 landen verkocht.