Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Apocriene bromhidrose kent de meest uitgesproken vieze lichaamsgeur, die wel wordt omschreven als ranzig of zuur. Hoe groter het aantal apocriene zweetklieren is en hoe actiever zij zijn, hoe groter de kans op onaangenaam ruikende omzettingsproducten.
Je lichaamsgeur kun je niet veranderen
Elk lichaamsdeel heeft z'n eigen microbioom. Dat betekent dat er op elk lichaamsdeel een andere samenstelling van bacteriën zit.
Zweet kan makkelijk vast blijven zitten in haar en lichaamsgeur veroorzaken. Je oksels scheren kan helpen. Als je last hebt van zweetvoeten, draag dan sokken van natuurlijke materialen en trek elke dag schone sokken aan. Vermijd het dragen van schoenen van synthetisch materiaal.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren. De geur verdwijnt door je tanden te poetsen of door iets te eten of te drinken.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Deo gebruiken op een natte huid
Anti-perspirants en deo's werken het beste op een droge huid. Dus als je net uit de douche komt of al zweterig bent, werkt het minder goed.
Gebruik tandenstokers of flosdraad. Maak uw tong schoon met een tandenborstel of tongschraper. Eet regelmatig: 3 maaltijden en niet meer dan 4 kleine tussendoortjes. Drink regelmatig.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruin brood en fruit zoals appels, meloen en bessen. Deze voedingsmiddelen geven de speekselproductie een boost. Ook het drinken van verse muntthee of het kauwen op peterselie helpt tegen een slechte adem. Daarnaast is het belangrijk om altijd veel water te drinken.
De meest voorkomende oorzaken van halitose zijn onstoken tandvlees, ontstekingen aan tanden of kiezen, tongbeslag of problemen met de afsluiting van de maag. Halitose komt bij ongeveer één op de zeven mensen voor en gaat niet vanzelf voorbij, maar is in de meeste gevallen wel te verhelpen.
Het is subjectief en bovendien ruik je je eigen adem vaak niet meer, omdat deze geur zo bij je hoort. Met deze ademtester weet je objectief of je uit je mond ruikt of niet. Hoe werkt het? De ademtester meet de zwavelverbindingen die worden gemaakt door bacteriën in de mond, tussen de tanden, amandelen, keel en neus.
In principe heeft iedereen zwavelvormende bacteriën in de mond, wat verklaart waarom 'gezonde' mensen wel eens uit hun mond ruiken. Zwavelhoudende eiwitten zitten o.a. in dode cellen, speeksel en voedselresten. Voedselresten achtergebleven tussen tanden en of een kunstgebit kunnen daardoor ook halitose veroorzaken.
Stress- of hormoonzweet is anders dan zweet dat veroorzaakt wordt door de warmte. Het bevat meer vetzuren dan gewoon zweet en de bacteriën op je huid zijn gek op deze vetzuren. Zij zijn de veroorzaker van je zweetgeur. Zinkoxide zet deze vetzuren om in een geurloze zinkzouten voordat de bacteriën hun werk kunnen doen.
De geur van ziekte is soms zoet en weeïg, soms scherp en chemisch, en soms ruik je iets visachtigs. Hoe zit dat? Kieviet: “Het verschilt niet alleen van persoon tot persoon, maar elke bacterie heeft zo zijn eigen geur en artsen die goed kunnen ruiken kunnen zo de verschillende bacteriën van elkaar onderscheiden.
Onder de oksels en in de liezen komt een specifiek soort zweetklieren voor. Dat soort produceert zweet met een sterke geur. Wanneer het lichaam te veel zweet maakt, dan is de huid nat.
Om de adem te controleren is het veel eenvoudiger om een slechte adem tester te kopen. Dit is een klein apparaatje dat in slechts 10 seconden laat zien hoe je adem ruikt. Hierbij blaas je een aantal seconden in de sensor. Vervolgens laat het apparaatje zien of je uit je mond stinkt (of niet).
Bacteriën produceren de stank
Vaak zijn tanden en tandvlees de boosdoener. 'Bij gaatjes of ontstekingen komen veel bacteriën kijken. ' Die produceren de gassen die je kunt ruiken. Pak de ontsteking aan en het ademprobleem is verholpen.
Volgens de fabrikant vormt CB12 mondwater een goede aanvulling op de dagelijkse mondverzorging. CB12 zorgt voor een goede adem, een gezond gebit en een bestrijding van schadelijke bacteriën in de mond. In iedere mond zijn talloze bacteriën aanwezig die in een natuurlijke balans leven.
ODOREX – EXTRA DRY SPRAY
Deze spray zorgt ervoor dat je helemaal niet meer zweet. Dus geen natte plekken meer in je shirt en ook geen nare geurtjes. Je hoeft deze deodorant maar 2 tot 3 keer per week aan te brengen. Hij ruikt heel neutraal.