Domiciliefraude heeft tot gevolg dat de burger zich onttrekt aan zijn/haar sociale, fiscale, contractuele en gerechtelijke verplichtingen. Het spreekt voor zich dat de gegevens opgenomen in de bevolkingsregisters (ondermeer deze in verband met het adres en de gezinssamenstelling) correct moeten zijn.
Je riskeert dat je: geschrapt wordt op het adres waar je gedomicilieerd bent; ambtshalve ingeschreven wordt op het adres waar je effectief woont. Je moet je domiciliëren op het adres waar je je hoofdverblijfplaats hebt. Als je verhuist, dan moet je dat aangeven bij de gemeente.
Als burger is men rechtstreeks strafbaar op basis van de wet over de bevolkingsregisters wegens domiciliefraude maar vaak is men ook strafbaar op basis van andere reglementering. De COL besteedt ook aanzienlijke veel aandacht aan wat men noemt de secundaire fraudeurs.
Een burger kan een klacht in verband met een vermoeden van domiciliefraude van een sociale huurder melden aan: de lokale politie (ook in geval van domiciliefraude in de private huur)de betrokken sociale verhuurder (sociale huisvestingsmaatschappij, sociaal verhuurkantoor, OCMW, …)
Kan een kind twee officiële adressen hebben? Een kind kan maar op één adres officieel worden ingeschreven. Bij een scheiding zal de keuze dus nog steeds gemaakt moeten worden. Wel is het mogelijk om in het bevolkingsregister een vermelding toe te voegen van het adres van de andere ouder.
briefadres (waar men volgens de burgerlijke stand ingeschreven staat, ook domicilie genoemd) postadres (waar men de post naartoe laat komen; kan ook een postbus zijn) verblijfadres (waar men op dat moment daadwerkelijk verblijft; kan de camping zijn)
Bij woonfraude gaat het om onrechtmatige bewoning, illegale onderverhuur, onrechtmatig gebruik en overbewoning. Hebben we het over adresfraude, dan hebben we het over het inschrijven op een ander adres, dan waar daadwerkelijk verbleven wordt. Het is belangrijk dat gemeenten huurfraude en woonfraude aanpakken.
We controleren uw gegevens ook bij andere instanties zoals Burgerzaken, werkgevers, UWV en Belastingdienst. Soms controleert de gemeente uw situatie door een huisbezoek.Medewerkers van de gemeente komen bij u aan huis.Zij kijken of de informatie die de gemeente van u heeft klopt.
Gemeente: "adreswijziging" aangeven
Binnen de 8 dagen na je verhuis moet je je nieuwe officiële adres aangeven bij de gemeente: Meestal kan je hiervoor via de website een afspraak maken om langs te gaan. Neem zeker je identiteitskaart en pincode mee.
Melding doen via Meld Misdaad Anoniem
U kunt ook anoniem melding maken van cybercrime bij Meld Misdaad Anoniem. Dit kan telefonisch via 0800 7000 of online via meldmisdaadanoniem.nl.
Als een persoon niet verblijft op het adres waar hij staat ingeschreven, en wanneer de stad geen nieuwe hoofdverblijfplaats kan vaststellen, kan de persoon geschrapt worden uit het bevolkingsregister. Dit betekent dat de persoon geen officieel adres meer heeft.
Om je gedwongen uit huis te kunnen zetten moet je partner een uitvoerbare titel hebben, bijvoorbeeld: een vonnis van de vrederechter. Het feit dat je gedomicilieerd bent in de woning, beschermt je niet tegen uithuiszetting. Je inschrijving in een gemeente (je domicilie) zorgt dat de gemeente weet waar je woont.
Woonstcontrole. Nadat de stedelijke administratie de politie op de hoogte heeft gebracht van je adreswijziging, komt de wijkagent langs op je nieuwe adres. Hij zal controleren of je werkelijk daar woont en er dus geen sprake is van domiciliefraude. Hang daarom onmiddellijk je naam op je nieuwe brievenbus en deurbel.
Komt u langer dan 4 maanden in Nederland wonen, dan moet u zich als ingezetene laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Een tijdelijke afwezigheid mag niet langer dan 1 jaar duren.
Het is ook een schending van de inlichtingenplicht (artikel 17 van de Participatiewet). De gemeente mag echter niet zomaar over een langere periode bankafschriften opvragen. Daarvoor moeten ze een goede reden hebben, anders wordt het een 'fishing expedition' en wordt het recht op privéleven geschonden.
Welke straf kan worden opgelegd? De maximale straf die op bijstandsfraude staat, is vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van € 82.000,-. Met de juiste verdediging zal de maximale straf nooit worden opgelegd.
Volgens de wet mogen gemeenten 'spontaan' en op elk moment controleren of iemand wel recht heeft op bijstand. Daarvoor mogen ze naar eigen opsporingsmethoden toepassen.
Of is dit ook woonfraude? Er mogen gewoon mensen bij u logeren.Maar u mag personen niet voor een lange periode uw woning of een deel van uw woning laten gebruiken. En uw mag geen geld krijgen van iemand die bij u logeert.
Hoe werkt een woonfraude onderzoek? Woonfraude onderzoek begint vaak met het observeren van de woning. Door ʼs ochtends te observeren kan vastgesteld worden wie ʼs ochtends de woning verlaat en er geslapen heeft. Op deze manier kan achterhaald worden wie de daadwerkelijke bewoners zijn.
Kostgangers- of huurcontract
Je kunt natuurlijk iemand gratis bij je laten wonen. Bijvoorbeeld als het om familie gaat en je het financieel goed heeft. Maar het is ook helemaal niet gek om een vergoeding te vragen. Dan is het handig om dit te formaliseren met een kostgangers- of een huurcontract.
De domicilie is het wettelijke woonadres van iemand. Dat adres is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand (basisregistratie personen brp). In de koopakte voor een woning is meestal opgenomen dat de partijen het kantooradres van de notaris als domicilieadres kiezen.
Dit houdt in dat je je inschrijft in het bevolkingsregister van de gemeente waar je jouw hoofd- en gebruikelijke verblijfplaats hebt. Bijvoorbeeld: Louis heeft een appartement gekocht in Antwerpen om er te wonen. Hij moet zijn domicilie verklaren bij de gemeente waar hij zijn appartement heeft gekocht.
U moet toestemming geven voordat iemand zich kan inschrijven op uw adres.