Chronische middenoorontsteking ontstaat doordat slijmvlies in het middenoor langdurig is ontstoken. Een gaatje in het trommelvlies kan daarbij gepaard gaan met een langdurig loopoor. Aan de andere kant kan een ingetrokken trommelvlies met ophoping van huidschilfers ook tot een langdurig loopoor leiden.
contact. Het is raadzaam contact op te nemen als de oorontsteking niet vanzelf overgaat, of verergert ondanks de behandeling. Bij een afstaand oor, roodheid, bewustzijnsverlies of heftige hoofdpijn moet u ook direct door een KNO-arts onderzocht worden.
Een acute middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen de 2 à 3 dagen. Tenzij men tot een risicogroep behoort met verminderde weerstand, kan men afwachten en de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
De ontsteking zelf veroorzaakt geen onherstelbare schade aan het oor. Maar een verwaarloosde oorontsteking is gevaarlijk. U moet het goed in de gaten houden, vooral bij kleine kinderen.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Behandeling met medicatie
Als de ontsteking veroorzaakt wordt door een virus helpen antibiotica niet. Het gebruik van antibiotica als het niet nodig is, is schadelijk en hierdoor kunnen bacteriën ontstaan die moeilijk te behandelen zijn.
Oorpijn door middenoor-ontsteking
Als uw kind een middenoor-ontsteking heeft, gaat de ergste oorpijn meestal vanzelf over. Vaak binnen 2 tot 3 dagen. Bij kinderen jonger dan 2 jaar kan de oorpijn langer dan 1 week blijven.
Plat neerliggen verergert meestal de pijn. Vraag om niet in de oren te wrijven. Laat hem of haar iets warms tegen het oor houden om de pijn te verzachten, zoals een warmwaterkruik, een verwarmingszakje met gel of een kersenpitkussen.
Een chronische oorontsteking (ook wel middenoorontsteking genoemd) veroozaakt in de acute fase vaak een heftige, stekende pijn in het oor. In de chronische fase staan juist klachten als verminderd gehoor en soms een loopoor op de voorgrond.
Het medicijn werkt goed, na 2 dagen gelijk minder pijn.
Oorzaak van een binnenoorontsteking
Een binnenoorontsteking (otitis interna) is meestal het gevolg van een uitbreiding van een (bacteriële) middenoorontsteking of luchtweginfectie. Binnenoorontsteking kan ook veroorzaakt worden door een virusinfectie (zoals bof, verkoudheid of griep).
Welke medicijnen worden gebruikt bij oorpijn? Paracetamol werkt pijnstillend. Het vermindert de pijn in de oren. Lidocaïne verdooft de pijn in het oor.
Hoe herken je een beginnende oorontsteking? De klachten van een oorontsteking beginnen met oorpijn, een branderig gevoel of jeuk aan je gehoorgang. Plotseling kun je een drukkend gevoel in je oor krijgen, wat erg pijnlijk kan zijn. Vaak gaat dit samen met een ziek gevoel en koorts.
De ergste klachten van een middenoor-ontsteking zijn meestal binnen 2 tot 3 dagen over. Daarna geneest alles vanzelf. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen ruim 1 week klachten houden. Een loopoor geneest ook vanzelf.
De mogelijke complicaties zijn: trommelvliesperforatie met oorloop. gehoorverlies in het buiten en middenoor (conductief gehoorverlies) cholesteatoma (vorm van chronische middenoorontsteking waarbij ingroei van huidcellen naar het middenoor optreedt en schade kan veroorzaken)
Conclusie. Fabel. Het 'klaren' van de oren bij het stijgen of landen is ongevaarlijk en vaak zelfs de enige manier om de druk en pijn op de oren te verminderen.
Onbegrepen oorpijn kan ontstaan door strakke kaak en/ of halsspieren. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door stress, spanningen, verkeerde mondgewoonten zoals klemmen en knarsen en een verkeerde houding.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.
De klachten bestaan voornamelijk uit oorpijn, hoge koorts en enkele dagen later kan het trommelvlies doorbreken en is er een 'loopoor'. De pijnklachten zijn dan verdwenen dan meteen verdwenen. Bij een acute trommelvliesontsteking is het trommelvlies rood en gezwollen.
Als de klachten niet vanzelf verdwijnen na enkele dagen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Een dichtzittend oor kan zeer veel verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn: Vocht achter het trommelvlies.
Oorzaken. Een oorontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën of virussen die via de neus of mond in het lichaam terechtkomen. Op plaatsen waar veel kinderen samenkomen (bijvoorbeeld een kinderdagverblijf) kunnen ziektekiemen gemakkelijker verspreid worden.
Als je denkt dat het antibioticum niet helpt, blijf het gebruiken en overleg dan met je arts. Dat geldt ook voor als je bijwerkingen krijgt. Gebruik alleen antibiotica als het echt nodig is. In Nederland kunnen we antibiotica alleen krijgen op recept van een arts.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
Een middenoorontsteking kan acuut of chronisch optreden. De oorzaak is meestal ontstekingsvocht met bacteriën die in het middenoor terecht komen. Bekende symptomen zijn oorpijn en koorts. Een middenoorontsteking gaat meestal vanzelf weer over.