Als je geen tuin hebt, hoef je niet te vrezen : je kan paprika namelijk ook kweken in potten. Kies hiervoor een zo groot mogelijke pot en vul die op met een voedingsrijke potgrond voor groenten. Afhankelijk van de variëteit kan de paprikaplant 20 tot 120 cm hoog worden - kies dus zorgvuldig de juiste variëteit uit!
Paprika houdt van een warm plekje en groeit het best direct tegen een warme muur. Maar zelfs op een zonnige vensterbank in de keuken is het warm genoeg. Kies echter wel voor een beschutte, zonnige plaats, bij een temperatuur van bij voorkeur 25°C.
Paprika zaaien uit paprika / Paprika pitjes zaaien
Het is ook mogelijk om de zaden uit de paprika te halen die je in de supermarkt heb gekocht. Het is alleen afwachten of dit dan ook tot het gewenste resultaat gaat komen. Vaak worden deze paprika's gekweekt van F1 hybride zaden.
Paprika opkweken
Dek de zaden af met een laagje zand of vermiculiet. Zorg dat de zaaisels altijd vochtig blijven. De zaden kiemen binnen 1 tot 3 weken, afhankelijk van de temperatuur. Verspeen de zaailingen na het kiemen naar 9-centimeter potjes met potgrond waar je ook weer wat grof zand of perliet door mengt.
Je kiest dus zelf welke kleur paprika's je gaat oogsten. Bij het zogeheten 'groen plukken' heb je een grotere opbrengst, maar dan krijgen ze dus niet meer een andere kleur. Ongeveer een maand daarna wordt de paprika geel, rood of oranje aan de plant.
'Het kan ongeveer twee tot drie weken duren voordat een paprika volledig rood wordt nadat hij rijp is,' voegt Rachel toe. 'De paprika's worden zoeter naarmate ze langer aan de plant blijven hangen.
Laat in iedere bladoksel slechts één bloem staan en verwijder de rest. De vruchten worden zo groter. Een stuk of vier paprika's per plant is al heel mooi. Als je meer vruchten laat ontwikkelen, belast dat de plant te veel en dat gaat ten koste van de kwaliteit.
Hoe langer de paprika rijpt, hoe roder de kleur wordt. Paprika's rijpen van groen naar geel, van geel naar oranje en van oranje naar rood. Wanneer de paprika geoogst is, verandert de kleur niet verder. Omdat rode paprika's het meeste tijd krijgen om te rijpen, zijn ze het zoetst van smaak.
De meeste onrijpe kleuren kunnen (afhankelijk van de genetica) vrijwel alle rijpe kleuren krijgen als de vrucht rijp wordt! Er zijn uitzonderingen. Wit kan bijvoorbeeld geen bruin of groen worden. En sommige paprika's krijgen een andere kleur als je deze verhit, een paarse paprika wordt na het verhitten namelijk groen!
Paprika's groeien en oogsten het beste in een kas, polytunnel, serre of koude bak. Op zeer warme, beschutte plekken kunt u ze ook buiten planten, zodra de nachttemperaturen betrouwbaar ten minste 12°C (54°F) zijn .
Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel. Slechte buren zitten elkaar in de weg, en zorgen ervoor dat je groenten minder goed kunnen groeien.
Scheur de schil van de vrucht open en wrijf en schud de zaden voorzichtig van de centrale kegel op een klein gaasoppervlak . Sommige zaadbespaarders raden aan om een blender te gebruiken om de zaden van de vrucht te scheiden wanneer u een grote hoeveelheid zaden van vers geplukte pepers bewaart.
Paprika invriezen
Snijd in reepjes of blokjes, afhankelijk van wat je er later mee wil doen. Blancheer de paprika gedurende 1 minuut en laat afkoelen. Stop de paprika in een zak of bakje en sluit goed. Zo kan je paprika invriezen en 3 maanden bewaren.
Als u in een kouder klimaat leeft en u wilt uw peperplanten volgend jaar in leven houden in plaats van opnieuw te beginnen met zaad, kunt u ze binnen laten overwinteren .
Paprika's zijn lichtkiemers. Zet de trays in een propagator. Zorg voor een gelijkmatige temperatuur van tenminste 22 °C. Laat de temperatuur vooral 's nachts niet dalen.
Alle peper -en paprikaplanten zijn meerjarige planten. Echter in ons klimaat worden ze meestal gehouden als een eenjarige plant.
Over het algemeen duurt het ongeveer 2 tot 4 weken voordat volgroeide pepers van groen veranderen in volledig rijpe tinten rood, oranje, geel en andere kleuren. Afhankelijk van uw voorkeuren kunt u pepers oogsten wanneer ze volledig rijp en kleurrijk zijn of pepers plukken terwijl ze nog groen zijn.
Puntpaprika heeft een wat dunnere huid in vergelijking met de gewone paprika. Je vindt ze in de kleuren rood, oranje, geel, groen, bruin en wit. Allemaal zijn ze lekker zoet van smaak. Puntpaprika's zijn perfect om rauw te eten of heel kort te verhitten.
Het is heel makkelijk om paprika's binnen te laten rijpen. Ik laat paprika's binnen rijpen door ze in een doos naast het raam te zetten . Mijn paprika's hadden het dit jaar heel zwaar. Ik besloot de filosofie 'ga hard of ga naar huis' te volgen en ging voor een groot aantal planten.
Wist je dat alle paprika's als groen begonnen zijn? De paprika's die groen in de winkelrekken liggen, worden vroeg geplukt, terwijl de andere blijven hangen om te rijpen. De ene soort wordt geel, de andere oranje en rood. Ze hebben dus simpelweg wat meer tijd gekregen om te rijpen.
Mannelijke en vrouwelijke paprika's
De mannelijke paprika herken je aan drie bobbels onderaan, een vrouwelijke heeft er vier. Een mannelijke paprika bevat minder zaden en is daardoor wat gemakkelijker schoon te maken. De vrouwelijke heeft meer zaden en is zoeter. Deze paprika is dus het lekkerste om rauw te eten.
Paprikaplanten kunnen zes tot acht of meer vruchten per plant produceren. Over het algemeen hebben pepers een korte houdbaarheid van slechts één tot twee weken. Koele, vochtige omstandigheden (45°F tot 50°F en 85 tot 90 procent relatieve vochtigheid) zijn ideaal voor het bewaren van pepers. Een andere optie is om de pepers te wassen, snijden en in te vriezen.
Paprika's behoren tot de meest warmteminnende groentegewassen die zeer gevoelig zijn voor koude. Wanneer u paprika's kweekt, zoek dan een zonnige, beschutte plek, het liefst onder glas. Buiten vragen paprikaplanten een absoluut zonnige en warme standplaats, het liefst in de regen- en windschaduw.
De oogst vindt bij een buitenteelt plaats in september en oktober. In de (ongestookte) kas kun je de eerste vruchten in de meeste gevallen vanaf halverwege juli oogsten.