Het Nederlands Normalisatie Instituut heeft bepaald dat apparaten die meer dan 2000 Watt verbruiken op een aparte groep moeten worden aangesloten. Uitzondering hierop zijn elektrische apparaten die minder dan tien minuten in gebruik zijn.
Bij elektrische apparaten geeft de aansluitwaarde het wattage aan dat (maximaal) gebruikt wordt, bijvoorbeeld bij een elektrische oven 2,6 kW en een keramische inductiekookplaat 6 à 7 kW (totaal van vier "branders"). Houd hiermee rekening als er een tekort dreigt aan aansluitwaarde zoals hieronder bedoeld.
Bij een fornuis met een enkele oven en een gas kookvlak (dus geen elektra!) aan de bovenzijde, is de aansluitwaarde onder de 3,6 kW. U kunt dit fornuis gewoon op een normaal stopcontact aansluiten.
Als je een hoofdzekering hebt van 35 ampère dan heb je totaal 35 x 230 volt = 8.050 watt maximaal aan vermogen.
Grote apparaten met een hoog vermogen moeten echt allebei een aparte groep hebben. Het vermogen van de apparaten is te hoog om een groep te delen. Als je een vaatwasser samen met de oven op dezelfde groep aansluit is dat dus in strijd met de installatie normen.
Voorbeelden van keukenapparaten die een aparte eindgroep nodig hebben in de groepenkast zijn o.a. een: inductiekookplaat; vaatwasser; combimagnetron; oven; quooker; close-in boiler en bij voorkeur ook de stopcontacten boven het werkblad.
Om erachter te komen hoeveel stroom (ampère) een apparaat uit de accu trekt, deelt u het vermogen (watts) in een 12V systeem door 12 en in een 24V systeem door 24. Vervolgens vermenigvuldigt u het aantal ampère met het aantal uur dat het apparaat per dag aanstaat om op de hoeveelheid ampère-uren (Ah) te komen.
Maar hoeveel watt is 1 ampere? Hiervoor is een rekensommetje: Het Amperage van de zekering van de camping x 230 Volt (Ampère naar Watt). Omgekeerd is het Watt / 230 = Ampère (Watt naar Ampère).
Antwoord. Op een kring beveiligd met 20 A automaat kan een totaal vermogen geplaatst worden van maximaal 4,6 kW.
10 ampère = 2.300 watt.
De spanning drukt men uit in het aantal volt, terwijl u de stroomsterkte herkent aan het aantal ampère wat een apparaat nodig heeft. Neem als voorbeeld een wasmachine, welke vaak een stroomsterkte heeft van circa 10 ampère.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Dit gegeven kan eenvoudig worden omgezet naar een maximaal vermogen. Vermenigvuldig hiervoor de stroom met de spanning. 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
In de meeste keukens zal een 3×25 Ampère aansluiting voldoende zijn. Dit heeft meestal geen invloed op de vastrechtkosten. Grote inductiekookplaten als de inductiekookplaat 5 zones, wellicht met bakplaat, hebben een nog hogere aansluitwaarde (11000 Watt).
Eén groep van 230V kan bij een 16 A zekering 230 V x 16 A = 3680 W ofwel 3,68 kW als maximum aangesloten krijgen.
Voor 800 watt magnetron heb je minimaal een 4 ampere aansluiting nodig.
Je kunt ampère berekenen door het aantal Watt te delen door het aantal Volt, wat neerkomt op de volgende formule: Ampère = Watt / Volt. Als je bijvoorbeeld thuis een lamp van 60 Watt in het stopcontact steekt is de stroomsterkte 0,26 ampère. 0,26 Ampère is het aantal Watt (60) gedeeld door het aantal Volt (230).
Oven, combimagnetron en magnetron
Zelfs het laten koken van een gerecht is zuiniger in de magnetron dan op het gasfornuis. De magnetron verhit het snelst en daarmee zorg je voor een lager energieverbruik. Gebruik je de oven, dan zijn heteluchtovens het meest zuinig in verbruik.
Hoe kan je op een makkelijke manier Ampère berekenen? Ampère berekenen kan je eenvoudig doen door het aantal Watt te delen door Voltage. Zo kan bijvoorbeeld 500 Watt delen door 230 Volt, het antwoord is dan 2,17 Ampère. Ook kan je bijvoorbeeld 2500 Watt delen door 230 Volt, dit is dan 10,87 Ampère.
De kleinste capaciteit, die voldoende is voor een normaal huishouden, is 3x25A. Dit betekent dat er drie zekeringen zijn van 25 ampère. Daarnaast kun je ook 3x35A, 3x50A, 3x60A of 3x80A hebben. Dit zijn zwaardere aansluitingen die nodig zijn voor een groter energieverbruik.
Uw aansluiting herkennen in de meterkast
Uw eigen zekeringen die achter de hoofdzekering in de meter zitten, moeten altijd minimaal een stap kleiner zijn dan de hoofdzekering. Zit daar als zwaarste 16A, dan weet u dat de hoofdzekering minimaal 25A is.